VIDEO Ample lucrări de modernizare, demarate la școlile din Sectorul 3. Robert Negoiță: „Reducem consumul de energie cu peste 60%, creștem confortul”

Publicat: 01/09/2023, 17:26

Investiții și lucrări ample de modernizare au fost demarate, în această vară, în infrastructura de învățământ din Sectorul 3 al Capitalei. Este anunțul primarului Robert Negoiță, care susține că 51 de corpuri de clădire, de la 41 de școli, grădinițe și creșe din Sectorul 3 vor fi reabilitate. Proiectele beneficiază de o finanțare europeană de 96 de milioane de euro și urmăresc reducerea substanțială a costurilor la energie electrică și termică în unitățile de învățământ, precum și creșterea nivelului de confort al elevilor în sălile de clasă.

În cadrul unei conferințe de presă susținută la Școala Gimnazială „Mexic” din București, aflată în renovare, Robert Negoiță a afirmat că peste 25.000 de elevi din Sectorul 3 al Capitalei vor beneficia de aceste îmbunătățiri, fără costuri din bugetul local.

„Se reface tot ce înseamnă instalații, se introduce aer proaspăt, se scoate aerul viciat, gradul de izolație termică – unul absolut ridicat, chiar cu trei foi de sticlă cu tripan. Vom avea o școală modernă, performantă și cu condiții cât mai bune pentru elevi, că până la urmă de asta suntem aici, de asta existăm, să oferim condiții cât mai bune elevilor din Sectorul 3.

Nicio școală din lumea asta nu poate fi profitabilă. Noi nu plecăm de la ideea de profit. Noi nu facem școli ca să facem profit, noi facem școli pentru că este nevoie de învățământ”, a declarat primarul Sectorului 3 al Capitalei.

„Trebuie să-i învățăm pe copii cum să trăiască în niște condiții decente”

Potrivit edilului, intervențiile propuse prin noile proiecte vizează reducerea energiei primare în procent de peste 50% și sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Reducem consumul de energie cu peste 60%, creștem confortul din unitățile de învățământ – și o chestie foarte importantă, pe lângă partea de modernizare, de dotări, bineînțeles, foarte importantă – faptul că avem aport de aer proaspăt automat, ventilare automată, cu un mini-sistem BMS cu detecție.

Știm când crește nivelul de dioxid de carbon și dă drumul la ventilație, astfel încât să aducă aer proaspăt de afară. De ce este important? Vedem atâtea studii care ne arată cât de important este oxigenul pentru dezvoltarea creierului, mai ales la vârstele timpurii, pentru copii, și iată că venim cu aceste sisteme – evident, cu modernizare, cu dotări, cu aspect.

Și dacă discutăm de educație, trebuie să-i învățăm pe copii cum să trăiască în niște condiții decente, în niște condiții foarte bune. În același timp, aș vrea să fac pe această cale și cu această ocazie un apel către directori, să fie cooperanți, să se implice și să găsim împreună soluții”, a explicat Robert Negoiță.

Lucrări de renovare la Școala Gimnazială „Mexic” din București
Lucrări de renovare la Școala Gimnazială „Mexic” din București

Primarul Sectorului 3 al Capitalei a precizat că acțiunile de reabilitare a unităților de învățământ din Sectorul 3 „sunt operațiuni ample, care nu pot fi făcute în două-trei luni de zile”.

„Sunt necesare aceste lucrări. Ne cerem scuze elevilor și părinților și, de asemenea, avem așteptări să fie înțelegători și să depășim împreună cu bine această perioadă – este adevărat, mai dificilă, dar, așa cum am mai spus, absolut necesară. Se va începe cu Săptămâna Altfel, astfel încât nu va fi folosită școala.

Până atunci, etajul doi va fi gata. Își pot desfășura activitatea în două schimburi, deci în condiții extraordinare, că nu vor fi condiții normale. Aici se învață într-un singur schimb, în mod normal. Venim cu coloane de aport de aer proaspăt, facem scoaterea aerului viciat, de asemenea, în mod automat și trebuie trase coloane.

Sunt operațiuni ample, care nu pot fi făcute în două-trei luni de zile. Mai mult decât atât, nu există forță de muncă necesară să poți face 50 de clădiri în paralel și în perioade atât de scurte, cum ar fi două luni de zile, cât este perioada de vacanța de vară”, a menționat edilul.

„Am mari speranțe că vom găsi împreună soluții să nu avem nicio școală relocată complet”

În acest context, Robert Negoiță a promis că va încerca să găsească soluții astfel încât să nu existe nicio școală relocată complet, iar lucrările de reabilitare să fie realizate „în cascadă”.

„Evităm să avem școli relocate și am mari speranțe că vom găsi împreună soluții să nu avem nicio școală relocată complet. Vom avea trei, cinci grupe relocate, iar învățământ în trei schimburi, din ce știu eu, nu există, pentru că, într-adevăr, este de evitat.

Discutăm de o clădire care are două sau trei corpuri și lucrăm pe fiecare, ca să putem avea și activitate acolo. Durează trei – patru luni de zile fiecare dintre ele și se va lucra în cascadă. Se va lungi până la anul, în vară, aproape sigur. Discutăm de o finanțare de aproximativ 100 de milioane de euro, finanțare PNRR.

De preferință, relocările se vor face în cadrul aceleiași școli, aceleiași unități, dar este foarte probabil că în anumite situații nu va fi posibil. Sunt unele școli care sunt foarte aglomerate deja și, atunci, este nevoie să relocăm câteva grupe. Nu discutăm de relocarea unor școli de-a-ntregul, ci discutăm de anumite grupe care vor fi relocate”, a mai spus primarul.

Lucrări de renovare la Școala Gimnazială „Mexic” din București
Lucrări de renovare la Școala Gimnazială „Mexic” din București

Edilul a vorbit și despre situația Școlii Gimnaziale nr. 149, precizând că „în mod anormal, directorul își dorește relocarea completă”.

„Cred că este o aberație și o situație de evitat, iar problema acolo este directorul, care își dorește neapărat să scape de răspundere și să stea degeaba, probabil să-și ia salariul fără să facă nimic, ceea ce nu este în regulă.

Eu am fost acolo și am discutat cu părinții elevilor și le mulțumesc și pe această cale că s-au mobilizat și au venit la acea discuție. Le-am spus: școala nu este afectată pentru moment. Pot începe în mod corect, în mod normal cursurile în acea școală și nu este afectată activitatea. Acolo discutăm de extindere, nu discutăm de reabilitare – cel puțin nu în acest moment”, susține Robert Negoiță.

Lucrările ce vor fi realizate în cadrul unităților de învățământ din Sectorul 3 al Capitalei constau în:

  • izolarea pereților exterior cu vată minerală bazaltică de 15 cm;
  • înlocuirea cu tâmplărie performantă cu tocuri și cercevele din aluminiu, cu triplu vitraj cu distanțier de tip „warm edge” și geam termoizolant cu strat reflectant și coeficient de emisie e
  • termoizolarea terasei cu vată minerală bazaltică de 30 cm grosime;
  • termoizolare planșeu peste subsol cu vată minerala bazaltică de 10 cm;
  • înlocuirea totală a distribuției instalației de încălzire centrală cu conducte noi;
  • pentru ventilarea sălilor de clasă, aerul proaspăt va fi introdus în fiecare încăpere prin intermediul unei centrale de tratare a aerului de exterior cu recuperator de căldură rotativ, cu eficiență de min 75%, filtre, ventilatoare de introducere și evacuare aer, automatizare;
  • sistem de panouri fotovoltaice care va asigura energie complementară din surse regenerabile;
  • înlocuirea corpurilor de iluminat cu surse LED;
  • sisteme de curenți slabi, efracție, automatizări etc;
  • măsuri DNSH.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Robert Negoiță a venit să discute cu cetățenii în Parcul IOR. Nicușor Dan nu a dat curs invitației edilului Sectorului 3

Primarul Robert Negoiță îi cere lui Nicușor Dan să spună cetățenilor Sectorului 3 ce decizie a luat legat de retrocedarea Parcului IOR

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan: „Suntem foarte aproape de a avea o concluzie privind exproprierea din IOR”

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?