VIDEO | Investiții mari în aparatură de înaltă performanță la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Ioan din Capitală. “Au schimbat siguranța actului medical”

Publicat: 28/10/2022, 16:40

După doi ani în care au funcționat ca unități sanitare de tratament destinate exclusiv pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, Spitalul Clinic de Urgență “Sfântul Ioan” București și secția sa exterioară, Maternitatea Bucur, au astăzi în dotare echipamente și aparatură medicală de ultimă generație.

“Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Ioan din București a traversat o perioadă extrem de dificilă, de doi ani de zile, pe parcursul pandemiei, noi am fost spital COVID 100%, am tratat cazurile cele mai grave și cu rezultate excelente. Am reușit să transformăm această încercare în oportunitate. Echipa spitalului a  realizat un proiect pe fonduri europene cu ajutorul căruia am reușit să retehnologizăm unitățile spitalicești”, spune directorul medical Bogdan Geavlete.

Astfel, unitatea medicală a obținut o finanțare nerambursabilă de aproape 44 de milioane de lei, din Fondul European de Dezvoltare Regională, pentru proiectul “Întărirea capacității Spitalului Clinic de Urgență Sf. Ioan București în gestionarea crizei COVID-19”, depus în cadrul apelului de proiecte lansat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

În primă fază, au fost achiziționate echipamente de protecție, dezinfectanți și materiale sanitare specifice, menite să asigure protecția personalului medical și nemedical, precum și îngrijirea pacienților COVID-19.

Colectivul medical s-a comportat ca o adevărată familie și a reușit să depășească momente grele, în care am avut de-a face cu cazuri medicale extrem de dificile, la limita și dincolo de ea a resurselor noastre, dar am învățat să ne adaptăm și să facem performanță”, a mai spus directorul medical al Spitalului Sfântul Ioan din București.

Un alt obiectiv important urmărit de echipa spitalului a vizat dotarea secțiilor spitalului și a maternității cu echipamente, instrumente și aparatură medicală de ultimă generație, necesare pentru a pune un diagnostic, pentru a monitoriza starea pacienților, dar și pentru a-i trata. Acestea au fost achiziționate, de-a lungul timpului, pentru fiecare secție în parte.

„Tehnicile și procedurile de diagnostic și tratament intervențional sunt dezvoltate, la standarde internaționale. Pentru a menține aceste tehnici la un anumit nivel de performanță, dotarea spitalului și a secțiilor cu această aparatură se face programat și repetitiv, astfel încât aparatura să fie înlocuită, în mare parte”, spune Ion Dina, șeful Secției de Gastroenterologie a Spitalului Sfântul Ioan.

Pe lângă fondurile europene, spitalul a beneficiat și de sprijinul Ministerului Sănătății pentru a dota secțiile cu echipamente noi.

„În ultimele șase luni, în blocul operator au fost făcute investiții majore cu fonduri alocate de Ministerului Sănătății și cu fonduri europene.  S-au achiziționat lămpi în sălile de operație, mese noi, ecografe intraoperatorii de înaltă performanță, aparate de radiologie pentru intervenții chirurgicale care necesită acest tip de aparatură”, spune Tamer Abduraim, medic specialist chirurgie toracică.

Primul laborator integrat în acest program a fost cel de angiografie, apoi a urmat modernizarea cu echipamente medicale a saloanelor de Terapie Acută Coronarieni.

“În laboratorul de medicină nucleară, ultimul echipament din cadrul acestui program de modernizare pe linia cardiologică este un aparat SPECT (single photon emission tomography / tomografie computerizată prin emisia de foton unic – n.red.), de ultimă generație, cu două detectoare, full-body. Achiziția se face în același timp și anterior și posterior. Pe lângă aceasta, avem bandă de efort pentru evaluarea pacientului coronarian ischemic”, explică dr. Octavian Zară, șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Sfântul Ioan.

”Se simte investiția mare făcută la nivelul blocului operator”

Și șeful Secției de Chirurgie vasculară, dr. Elfarra Mazen, spune că procesul de investiție s-a accelerat în ultimii ani.

Au fost multiple evoluții de a schimba multipla aparatură medicală, plecând de la aparatele de anestezie, către ecografii care pot fi folosite de operator, lămpi și mese de operație, multiple aparate pentru radiologia operatorie. Eu pot să declar că se simte o mare investiție făcută la nivelul blocului operator în ultimii patru ani, unde s-a schimbat clar siguranța actului medical”, spune Elfarra Mazen.

Medicul precizează că au fost achiziționate și două aparate de autoclave de capacitate mare pentru sterilizare, atât pentru blocul operator, cât și pentru Secția de Terapie Intensivă.

“S-a mai achiziționat, dar în altă zonă a spitalului, tot un autoclav de capacitate mare pentru policlinică, UPU, secțiile care sunt în afara stației centrale”, explică medicul.

Laboratorul de radiologie și imagistică, dotat cu o instalație de mamografie 3D cu tomosinteză

Medicul Gelu Adrian Popa a vorbit de dotările care s-au făcut în Laboratorul de radiologie al spitalului, printre care este și o instalație de mamografie 3D cu termosinteză.

“Această instalație permite un diagnostic al cancerului la sân, în stadii incipiente. Mai avem o instalație de osteodensitometrie, trei instalații radiologice, două de grafie, unul cu tubul suspendat și respectiv un aparat de grafie și scopie. De asemenea, avem un aparat de grafie-scopie la Maternitatea Bucur și, nu în ultimul rând, un aparat de tomografie computerizată multislice”, spune medicul Gelu Adrian Popa.

Instalațiile radio-imagistice din cadrul Spitalului Sfântul Ioan sunt moderne, digitale și de înaltă performanță, cu un timp de achiziție mult redus. Acest aspect este foarte important în investigațiile radio-imagistice efectuate în regim de urgență.

“Activitatea în cadrul laboratorului este ușurată și de existența unui sistem de arhivare și acces la investigațiile radio-imagistice de tip PAX”, a adăugat medicul șef al Laboratorului de radiologie.

Modernizarea Secției de Terapie Intensivă

Secția de Terapie Intensivă a spitalului a trecut prin mai multe procese de modernizare. Încă din anul 2015, infrastructura a fost modernizată, saloanele au fost igienizate, iar rețeaua electrică a fost adaptată la nevoile în continuă creștere ale Secției ATI.

“A fost achiziționat mobilier nou, s-au schimbat pavimentele, iar această amenajare a continuat în 2020-2022 prin derularea programelor naționale ale Ministerului Sănătății, cât și prin accesarea fondurilor europene, astfel încât Secția de Terapie Intensivă dispune de echipamente de înaltă performanță de ultimă generație. Avem un aparat de ventilație mecanică de ultimă generație care poate fi și portabil, putem conduce pacientul la investigații în afară, la terapii intensive, avem ecograf de ultimă generație, dispozitive care pot livra oxigenul la un debit înalt și încălzit”, spune Camelia Călin, șefa Secției ATI a Spitalului Sfântul Ioan.

Tot cu ajutorul fondurilor europene și al Ministerului Sănătății, a fost adusă o nouă aparatură și la Secția de Nefrologie.

“Pe lângă Secția de Nefrologie funcționează stația de hemodializă, cu opt aparate funcționale. Au fost primite aparate, un ecograf, monitoare și injectomate la nivelul compartimentului de Terapie Acută”, spune dr. Ileana Adela Văcăroiu, șefa Secție Nefrologie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât