Virgil Popescu: Da, România va deveni independentă energetic. SUA susține financiar construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Virgil Popescu: Da, România va deveni independentă energetic. SUA susține financiar construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă
Ministrul Energiei, Virgil Popescu / Sursa foto: Facebook
Publicat: 09/11/2022, 13:54

Ministrul Energiei, Virgil Popescu afirmă că, după semnarea acordurilor cu US Exim pentru două împrumuturi destinate construcției reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, România va deveni independentă energetic.

„Investim în dezvoltarea programului nuclear civil al României! Parteneriatul strategic dintre România și SUA în domeniul energiei este unul puternic”, a transmis Virgil Popescu.

US EXIM a emis două scrisori de intenție pentru proiectul unităților 3 și 4 de la Cernavodă:

  • o scrisoare de intenție pentru un prim împrumut de circa 50 milioane dolari care va sprijini derularea Fazei 2 a proiectului unităților 3 și 4 (Faza 2 va începe trimestrul al doilea din 2023).
  • a doua scrisoare de intenție va fi o scrisoare pentru un împrumut de 3 miliarde dolari care va acoperi contribuția americană în proiectul în ansamblul său.

Virgil Popescu: Da, România va deveni independentă energetic

„Aceste linii de finanțare vor fi susținute prin intermediul acordului de sprijin discutat cu Guvernul României.

Este un pas extrem de important în realizarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România. Totodată, prin anunțul de astăzi, SUA dă un semnal politic puternic că susține financiar dezvoltarea programului nuclear civil al României.

Da, România va deveni independentă energetic și, totodată, ne vom asigura securitatea energetică și cu ajutorul energiei nucleare. Pentru că decarbonizare fără energie nucleară nu se poate face”, a conchis ministrul Energiei, într-o postare pe Facebook.

Americanii finanțează construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Cele peste 3 miliarde de dolari de la US Exim Bank reprezintă aproape o treime din investiție

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat miercuri dimineață și a susținut un discurs la evenimentul de înmânare a scrisorilor de intenție privind împrumuturile din partea US EXIM Bank pentru Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, în marja COP27, în prezența oficialilor americani.

Principala agenție de credit de export a Statelor Unite, Exim Bank US, a anunțat miercuri emiterea de scrisori de interes cu privire la potențiale finanțări în valoare totală de peste 3 miliarde dolari care ar urma să fie acordate proiectului de construire a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă. „Sunt mândră să anunț emiterea a două scrisori de intenție de către Exim Bank, cu privire la potențialul sprijin al băncii pentru construirea unităților 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, una pentru o finanțare de 50 milioane dolari, iar cealaltă pentru o finanțare de 3 miliarde dolari″, a declarat șefa Exim Bank US, Reta Jo Lewis, la ceremonia oficială de înmânare a scrisorilor, în prezența lui Klaus Iohannis, dar și a reprezentantului special al președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, a secretarului de stat Anthony Blinken și a ministrului român al Energiei, Virgil Popescu.

Potrivit șefei Exim Bank, acest eveniment este un pas important înainte în cadrul parteneriatului dintre SUA și România pentru creșterea investițiilor la nivel global în energie curată, mai concret în proiecte de energie nucleară.

„Securitatea energetică este ceea ce avem nevoie, dar putem să o obținem numai odată cu disponibilitatea energiei”, a declarat președintele României pe scena evenimentului.

„În prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, și a Reprezentantului Special al Președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii s-a angajat să finanțeze cu 50 milioane de dolari faza a doua, de lucrări preliminare construcției celor două reactoare, și cu 3 miliarde de dolari cea de-a treia fază, de realizare propriu-zisă a proiectului”, a anunțat ulterior șeful Executivului, Nicolae Ciucă.

Prin cele două scrisori de intenție înmânate ministrului Energiei, Virgil Popescu, este asigurată aproximativ o treime din suma necesară construirii celor două reactoare de la Cernavodă, restul urmând a fi asigurat prin alte linii de finanțare, a transmis Nicolae Ciucă, într-o postare pe Facebook.

Proiectul unităților 3 și 4 este structurat în trei faze

Centrală nucleară / Sursa foto: Foto: Nuclearelectrica
Centrală nucleară / Sursa foto: Foto: Nuclearelectrica

Klaus Iohannis de află de luni la lucrările celei de-a 27-a Conferințe a Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), la Sharm El-Sheikh, Republica Arabă Egipt. Pe agenda COP27 de la Sharm El-Sheikh se regăsesc teme precum adaptarea la schimbările climatice, mecanismul internațional pentru pierderi și daune asociate schimbărilor climatice, finanțarea acțiunii climatice și dezvoltarea și transferul tehnologiilor, dar și promovarea egalității de gen inclusiv în contextul schimbărilor climatice, conform Administrației Prezidențiale.

Prima fază – etapa pregătitoare – va fi finalizată până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor. Ce-a de-a doua fază, a lucrărilor preliminare, va fi demarată în martie/aprilie 2023 și va fi finalizată în trimestrul al treilea din 2025. Faza a treia, de construcție efectivă a celor două reactoare, se va încheia în 2030.

„Prin creșterea capacității sale de producere a energiei electrice în centralele nucleare, România face pași importanți către independența sa energetică, printr-o tehnologie curată, care este o soluție alternativă pentru reducerea emisiilor nocive eliberate în atmosferă.

„Evenimentul de astăzi este o nouă dovadă a legăturii strânse dintre România și Statele Unite ale Americii, dezvoltată în cei 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre cele două țări”, conchide liderul de la Palatul Victoriei.

Nuclearelectrica: „Scrisorile de interes ale US Exim Bank reconfirmă parteneriatul pe termen lung dintre SUA și România”

Potrivit detaliilor transmise de Nuclearelectrica, pe baza informațiilor preliminare prezentate, EXIM va putea lua în considerare finanțarea până la 50 de milioane de dolari din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) și până la 3 miliarde de dolari din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie și de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unităților 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.

„Scrisorile de interes ale US Exim Bank reconfirmă parteneriatul pe termen lung dintre SUA și România în domeniul sectorului nuclear, sprijinind dezvoltarea Unităților 3 și 4 la timp pentru a atinge obiectivele de clima si securitate energetica ale României”, a transmis Nuclearelectrica.

În condițiile în care Nuclearelectrica s-a angajat să finalizeze la cele mai înalte standarde de siguranță și excelență Unitățile 3 și 4 și să demonstreze încă o dată capacitatea și poziția de lider a României în domeniul nuclear, calitatea produselor și serviciilor americane va aduce un plus de valoare și ne va sprijini în atingerea obiectivelor.

Parteneriatul României cu SUA în domeniul nuclear a fost încheiat în octombrie 2020, prin Acordul interguvernamental (IGA) România – SUA în domeniul energiei nucleare, care a fost ratificat și de Parlamentul României, conform Legii nr. 200/2021. Scrisorile de intenție ale US Exim urmează Memorandumului de Înțelegere (MOU) semnat în octombrie 2020, prin care US Exim Bank și-a exprimat interesul de a finanța proiecte majore de investiții în domeniul energiei în România, inclusiv în domeniul nuclear, însumând o valoare totală de 7 miliarde de dolari.

„Nuclearelectrica salută și apreciază eforturile echipei U.S. Exim Bank, sprijinul acordat de Statele Unite ale Americii, la cel mai înalt nivel, al domnului Președinte, Joe Biden, al trimisului prezidențial special al SUA pentru climă John Kerry, al Guvernului SUA, al Departamentului de Stat al SUA, al Departamentului de Energie al SUA, precum și sprijinul acordat de Președinția României, Guvernul și Parlamentul României pentru dezvoltarea programului nuclear românesc”, au transmis reprezentanții companiei românești.

Etapele de dezvoltare a proiectului Unităților 3 și 4

Aprobată în aprilie 2021 de către Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor Nuclearelectrica, Strategia de continuare a Proiectului Unităților 3 și 4 CANDU de la Centrala Nucleară Cernavoda este implementată în trei etape, în conformitate cu experiența internațională în construcția de centrale nucleare.

Etapa 1, cea actuală, demarată la sfârșitul anului 2021, reprezintă etapa pregătitoare, inițiată prin capitalizarea și operaționalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A. Această etapă va dura până la 24 de luni, timp în care se va pregăti/actualiza un set de documentații de inginerie și securitate necesare pentru demararea Proiectului (actualizarea documentelor de bază de licențiere, a ghidurilor de securitate, a modificărilor de proiect legate de securitate nucleara, reevaluarea structurilor civile existente etc.), necesare pentru fundamentarea unei decizii preliminare de investiție.

La 25 noiembrie 2021, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, membra a Grupului SNC-Lavalin și Autoritatea de proiectare și OEM Candu (producătorul original al tehnologiei Candu) pentru Proiect. În cadrul contractului, CANDU Energy va furniza servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea documentației necesare pentru inițierea Proiectului unităților CANDU 3 și 4.

Etapa 2 a proiectului (Lucrări preliminare) constă în efectuarea lucrărilor preliminare și se estimează că va dura până la 30 de luni. Această etapă va consta în pregătirea ingineriei critice („Limited Notice to Proceed – LNTP”) pentru definirea proiectului, structurarea și contractarea finanțării și convenirea unei arhitecturi contractuale adecvate pentru implementarea Proiectului, obținerea Licenței de securitate nucleară pentru construcție, reevaluarea fezabilității Proiectului pe baza unor indicatori tehnici și economici actualizați și adoptarea Deciziei finale de investiție (FID), pentru trecerea la Etapa III (Construcție).

Etapa 3 a Proiectului constă în mobilizarea șantierului, începerea lucrărilor de construcție, punerea în funcțiune și începerea exploatării comerciale a Unității 3 în 2030 și a Unității 4 în 2031.

Pe baza studiului ROMATOM privind capacitatea Industriei Nucleare Românești de a participa la dezvoltarea programului nuclear românesc, se estimează că potențiala participare a Industriei Nucleare Românești, cu referire la bunurile și serviciile identificate în acest studiu, poate fi evaluată la aproximativ 1-1,6 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta între 25% și 40% din valoarea totală a Contractului de Inginerie, Achiziție, Construcție și Management, reprezentând astfel o contribuție semnificativă cu impact major asupra economiei naționale și reindustrializării acesteia. Studiul estimează, de asemenea, că industria locală poate asigura maximum 19.000 de locuri de muncă angajate în dezvoltarea programului nuclear românesc (11.000 de locuri de muncă existente plus 8.000 de locuri de muncă ce pot fi create în cazul în care se primesc comenzi).

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, susține angajamentul de neutralitate climatică al Uniunii Europene până în 2050, în vederea îndeplinirii Acordului de la Paris, cu obiectivul intermediar de reducere până în anul 2030 a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% comparativ cu nivelul atins în 1990.

Compania Națională „Nuclearelectrica” SA – este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear – operează, prin Sucursala CNE (CNE) Cernavodă, cele două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și se află în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziția unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susținerii proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România. Compania funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Vă recomandăm să citiți și:

Marcel Ciolacu, atac la adresa USR: Proiectul nostru privind finalizarea hidrocentralelor este de luni de zile blocat din cauza contestației lor. Politica lor nu este nici pentru români, nici pentru România

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Trafic restricționat în Capitală, în weekend, de Florii: Ce a transmis Arhiepiscopia Bucureștilor
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Decizia finală privind pensiile românilor. Ciolacu a dat ordin: Din respect față de seniori
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine