Vremea rea se întoarce! Cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii în mai multe județe din România. Harta zonelor afectate

Vremea rea se întoarce! Cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii în mai multe județe din România. Harta zonelor afectate
Sursa FOTO: Shutterstock
Publicat: 27/06/2023, 11:22

Vremea rea se întoarce! Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă avertizare cod galben de ploi, vijelii şi grindină. 

Astfel, în intervalul 27 iunie, ora 14 – 28 iunie, ora 23 vor fi perioade cu averse, descărcări electrice, izolat grindină și local intensificări ale vântului, cu viteze de 45…55 km/h. Astfel de manifestări se vor semnala în după-amiaza zilei de marți (27 iunie) și în cursul nopții de marți spre miercuri (27/28 iunie) în vestul, centrul și nordul țării, iar pe parcursul zilei de miercuri (28 iunie) în sud, sud-est, la munte și local în restul teritoriului. Pe alocuri se vor acumula cantități de apă de 15…25 l/mp.

Cod galben

În intervalul 27 iunie, ora 14 – 28 iunie, ora 03, în nordul Banatului, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, precum și în nordul Moldovei, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…70 km/h), pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Banat

Vremea se va răci la jumătatea primei săptămâni, când regimul se va situa ușor sub cel specific perioadei, iar în rest va fi apropiat de acesta; astfel, la începutul intervalului vor fi valori medii ale temperaturii maxime la nivel regional în jurul a 29 de grade, care vor coborî până spre 21…24 de grade și medii ale valorilor termice medii minime, oscilante de la o noapte la alta, ce se vor situa între 11 și 15 grade. Din 30 iunie va debuta un proces de încălzire, iar în a doua săptămână de pognoză nu vor fi variații semnificative din punct de vedere termic. Media temperaturilor maxime va fi de 27…30 de grade, iar cea a minimelor de 13…16 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în 27 – 28 iunie, precum și în 2 – 3 iulie.

Crișana

La jumătatea primei săptămâni de prognoză se va resimți un proces de răcire a vremii, care va determina un regim termic ce se va situa sub cel caracteristic finalului lunii iunie, dar în rest va fi apropiat de acesta. În a doua săptămână, valorile termice nu vor avea variații importante. Media temperaturilor maxime va scădea de la valori de 28…29 de grade până spre 20 de grade în 28 iunie, apoi va crește treptat spre 28…30 de grade. La nivel regional media temperaturilor minime va alterna în prima săptămână de la o noapte la alta și se va situa între 11 și 15 grade, apoi va crește spre valori de 14…16 grade. Intervalele cele mai probabile pentru apariția averselor vor fi 27 – 28 iunie și 2 – 3 iulie.

Transilvania

Regimul termic va fi apropiat de cel caracteristic finalului de iunie, excepție făcând jumătatea primei săptămâni când se va răci și acesta se va situa sub cel normal. Vremea se va încălzi din 30 iunie, iar în a doua săptămână de prognoză nu vor fi variații semnificative ale valorilor termice. Media temperaturilor maxime la nivel regional va scădea de la valori de
26…28 de grade până spre 20…21 de grade în 28 – 29 iunie, apoi va crește treptat până la 27…29 de grade. În intervalul 26 iunie – 2 iulie, pe parcursul nopților media temperaturilor maxime va oscila între 11 și 13 grade, iar în restul intervalului se va menține la valori de 13…15 grade.  Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată la jumătatea primei săprămâni, precum și în intervalul 2 – 4 iulie.

Maramureș

Vremea se va răci la jumătatea primei săptămâni, când regimul se va situa ușor sub cel specific perioadei, iar în rest va fi apropiat de acesta; astfel, la începutul intervalului vor fi valori medii ale temperaturii maxime la nivel regional în jurul a 27 de grade, care vor coborî până spre 20…22 de grade și medii ale valorilor termice medii minime, oscilante de la o noapte la alta, ce se vor situa între 11 și 15 grade. Din 30 iunie va debuta un proces de încălzire, iar în a doua săptămână de pognoză nu vor fi variații semnificative din punct de vedere termic. Media temperaturilor maxime va fi de 26…28 de grade, iar cea a minimelor de 13…15 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în 27 – 29 iunie, precum și în 2 – 3 iulie.

Moldova

Regimul termic va fi apropiat de cel specific perioadei, excepție făcând zielele de 28 – 29 iunie când se va răci și acesta se va situa sub cel normal. Un proces de încălzire a vremii va debuta din 30 iunie, iar în a doua săptămână de prognoză nu vor fi oscilații importante ale valorilor de temperatură. La nivel regional media temperaturilor maxime va scădea de la valori de 28…30 de grade până spre 22 de grade la jumătatea primei săptămâni, apoi va crește treptat până la 28…30 de grade. În intervalul 26 iunie – 2 iulie, pe parcursul nopților media temperaturilor maxime va oscila între 13 și 15 grade, iar în restul intervalului se va menține la valori de 15…17 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată la jumătatea primei săprămâni, precum și în intervalul 2 – 3 iulie.

Dobrogea

Vremea se va răci la jumătatea primei săptămâni, când regimul se va situa ușor sub cel specific perioadei, iar în rest va fi apropiat de acesta; astfel, la începutul intervalului vor fi valori medii ale temperaturii maxime la nivel regional de 28…29 de grade, care vor fi în scădere până spre 25…26 de grade și medii ale valorilor termice medii minime, oscilante de la o noapte la alta, ce se vor situa între 15 și 18 grade. Din 01 iulie va debuta un proces de încălzire, iar în a doua săptămână de pognoză nu vor fi variații semnificative din punct de vedere termic. Media temperaturilor maxime va fi de 28…30 de grade, iar cea a minimelor de 18…20 de grade. Intervalele cele mai probabile pentru averse vor fi 28 – 29 iunie și 2 – 3 iulie.

Muntenia

La jumătatea primei săptămâni de prognoză se va resimți un proces de răcire a vremii, care va determina un regim termic ce se va situa sub cel caracteristic finalului lunii iunie, dar în rest va fi apropiat de acesta. În a doua săptămână valorile termice nu vor avea variații importante. Media temperaturilor maxime va scădea de la valori de 29…31 de grade până spre 26 de grade în 29 iunie, apoi va crește treptat spre 30…32 de grade. La nivel regional, media temperaturilor minime va alterna în prima săptămână de la o noapte la alta și se va situa între 13 și 16 grade, apoi va crește spre valori de 17…18 grade. Intervalele cele mai probabile pentru apariția averselor vor fi 28 – 29 iunie și 2 – 3 iulie.

Oltenia

Regimul termic va fi apropiat de cel caracteristic sfârșitului de iunie, excepție făcând jumătatea primei săptămâni când se va răci și acesta se va situa sub cel normal. Vremea se va încălzi din 01 iulie, iar în a doua săptămână de prognoză nu vor fi variații importante ale valorilor termice. Media temperaturilor maxime la nivel regional va scădea de la valori de 28…30 de grade până spre 25 de grade în 29 iunie, apoi va crește treptat până la 29…31 de grade. În intervalul 26 iunie – 2 iulie, pe parcursul nopților media temperaturilor maxime va oscila între 12 și 16 grade, iar în restul intervalului se va menține la valori de 15…17 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată la jumătatea primei săprămâni, precum și în intervalul 2 – 4 iulie.

La munte

Regimul termic va fi apropiat de cel specific perioadei, excepție făcând zielele de 28 – 29 iunie când se va răci și acesta se va situa sub cel normal. Un proces de încălzire a vremii va debuta din 30 iunie, iar în a doua săptămână de prognoză nu vor fi oscilații semnificative ale valorilor de temperatură. În zona montană, media temperaturilor maxime va scădea de la valori de 17…18 grade până spre 12 grade la jumătatea primei săptămâni, apoi va crește treptat până la 18…19 grade. În intervalul 26 iunie – 2 iulie, pe parcursul nopților, media temperaturilor maxime va oscila între 6 și 9 grade, iar în restul intervalului se va menține la valori de 10…12 grade. Vor fi averse în fiecare zi, mai frecvente și mai intense în intervalele 27 – 29 iunie și 2 – 4 iulie.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...