Ziua NATO în România. Ciucă: „România este un membru important al Alianței” / Iohannis: „Beneficiem de cele mai solide garanţii de securitate din istorie”

Ziua NATO în România. Ciucă: „România este un membru important al Alianței” / Iohannis: „Beneficiem de cele mai solide garanţii de securitate din istorie”
Sursa foto - Caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 03/04/2022, 12:41

Duminică, 3 aprilie, este marcată Ziua NATO în România. Sărbătoare este marcată, prin lege, în fiecare an în prima duminică a lunii aprilie.

Cu această ocazie, premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj prin care a subliniat că în aceste momente tensionate în regiune, calitatea României de membru al Alianței are o importanță mai mare ca oricând pentru securitatea țării noastre.

„Apărarea începe de acasă”, spune șeful Guvernului, care adaugă că aliații NATO sunt alături de România.

Totodată, el a reamintit că România va majora bugetul destinat apărării, de la 2% din PIB, la 2,5%.

„Suntem deciși, mai ales în contextul actual de război la granițele României și ale NATO, să transformăm postura de apărare aliată pe flancul estic și să dezvoltăm capabilitățile defensive ale Armatei României pentru a întări rolul nostru de furnizor de securitate. De aceea, la nivelul CSAT, așa cum a anunțat Președintele României, vom majora bugetul apărării cu 25%, de la 2% din PIB la 2,5% din PIB.

Agresiunea militară ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei și răspunsul NATO la această invazie nejustificată au demonstrat rolul esențial al Alianței, care a acționat rapid și accelerat pentru a consolida securitatea flancului estic și a României.

România este un membru important al NATO, iar măsurile aliate adoptate recent în contextul invaziei ruse în Ucraina, ne poziționează sub umbrela celei mai puternice alianțe politico-militare din istorie. Suntem prima țară aliată pe teritoriul căreia NATO a activat în premieră istorică Forța sa de Reacție Rapidă. Mai mult de 3.000 de militari din țările NATO, dintre care aproximativ 2.000 sunt americani, sunt mobilizați pe teritoriul țării noastre, iar peste 20 de avioane aliate asigură misiuni de poliție aeriană pe cerul României împreună cu Forțele Aeriene Române. În egală măsură, NATO a hotărât, la summitul extraordinar din 24 martie, înființarea pe teritoriul României a unui Grup de Luptă condus de aliatul nostru Franța”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Ziua NATO în România. Klaus Iohannis: Prin apartenența la NATO beneficiem de cea mai extinsă şi durabilă protecţie concretă

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj prin care a informat că va continua să susțină consolidarea relațiilor trasatlantice, despre care spune că reprezintă coloana vertebrală a NATO.

„România reafirmă susţinerea deplină pentru dreptul fiecărui stat suveran de a lua propriile decizii de politică externă şi securitate. Voi continua să susţin cu putere consolidarea relaţiei transatlantice, care este coloana vertebrală a Alianţei şi a comunităţii noastre de valori democratice şi de securitate.

Cu prilejul Zilei NATO, reafirm cu încredere că ţara noastră şi cetăţenii săi beneficiază de cele mai solide garanţii de securitate din istorie, de cea mai extinsă şi durabilă protecţie concretă, zi de zi. Realitatea de astăzi ne cere să acţionăm unit şi hotărât atât la nivel naţional, cât şi în cadrul NATO, al Uniunii Europene şi al tuturor structurilor multilaterale relevante, pentru a asigura securitatea şi bunăstarea cetăţenilor români”, se arată în mesajul transmis de Administrația Prezidențială.

Duminică, 4 aprilie, Alianța Nord-Atlantică împlinește 73 de ani de la înființare.

Aurescu: România și Aliații săi au cele mai solide garanții de securitate

Un mesaj cu această ocazie a fost trimis și de către ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Acesta a spus că apartenența la NATO reprezintă o garanție de securitate extrem de importantă pentru România.

„Semnificația marcării Zilei NATO în România este anul acesta mai profundă, în contextul amenințării de securitate, fără precedent în ultimele decenii, generată de agresiunea rusă ilegală asupra Ucrainei, vecinul nostru.

Rolul fundamental al NATO în asigurarea securității tuturor Aliaților, în apărarea valorilor democratice și a păcii pe întreg teritoriul aliat devine mai evident și mai actual ca niciodată. Astăzi, când utilizarea forței armate ilegale redevine instrumentul prin care se încearcă în mod ilegitim influențarea viitorului continentului european, România și Aliații săi au cele mai solide garanții de securitate”, a spus Aurescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?