În cadrul unei ediții transmise live de Gândul a emisiunii Ai aflat! Cu Ionuț Cristache, Ioana Constantin-Bercean, specialist în Orientul Mijlociu, a oferit o analiză asupra conflictului din Ucraina o analiză conflictului din Ucraina, rolul Rusiei în regiune și dependența Europei de Statele Unite. Discuția a pornit de la tensiunile legate de prezența militară americană și a atins subiecte sensibile precum strategia, percepția publică și problemele de comunicare. Urmărește aici, integral, emisiunea lui Ionuț Cristache.
Specialista a atras atenția asupra importanței cultivării echilibrului în media. In opinia sa, acesta a lipsit în ceea ce privește abordarea de către presa internațională a subiectului războiului din Ucraina. Ea consideră că presa s-a pripit să declare viitoarea victorie a unei Ucraine susținute de SUA, deși era evident din primul an că Ucraina nu poate câștiga în Federația Rusă. Iar cei care au încercat să avertizeze lucru au fost catalogați drept pro-ruși
„De trei ani de zile am spus că Ucraina va câștiga în Federația Rusă. Ucraina nu are cum să câștige în fața Federației Ruse și ne chinuim acum să explicăm aceluiași public acest lucru. Sunt niște lucruri pe care le-a spus inclusiv generalul Wesley Clark, dacă vrem să cităm oameni care cunosc fenomenul.”, ne atrage atenția specialista.
Bercean a subliniat, citându-l pe generalul Wesley Clark, că Rusia urmează un tipar istoric previzibil. În primul an de război suferă pierderi, dar apoi se regrupează și revine în forță. Potrivit generalului, dacă Ucraina nu a fost echipată corespunzător încă din primul an, șansele de a respinge Rusia devin minime.
„Generalul a spus:
Istoria ne-a arătat deja acest tipar.”, a amintit Bercean.
Tema retragerii trupelor americane din Europa a fost un alt subiect central. Bercean a punctat ipocrizia și fragilitatea poziției europene, care se declară autonomă strategic, dar reacționează cu panică atunci când apare perspectiva unei retrageri americane.
„A apărut știrea că administrația Trump vrea să retragă un anumit număr de trupe. S-a creat o panică. Dar dacă noi suntem siguri că Uniunea Europeană sau Europa ne poate asigura securitatea, de ce ne panicăm? Tocmai asta e problema…”, adaugă Bercean.
Bercean a abordat și problema comunicării contradictorii în spațiul public. Aceasta atrage atenția că, atunci când figurile din spațiul public se contrazic, în special pe teme cu o încărcătură emoțională precum războiul, publicul va pierde puțina încredere pe care o mai are în presă și se va duce către teorii ale conspirației.
„Problema este pentru publicul de acasă. Eu spun un lucru, cel de lângă mine spune alt lucru. Și atunci lumea se duce spre teorii ale conspirației, spre lipsă de încredere. Pe termen mediu sau lung ne pierdem încrederea, sau dramul de încredere pe care oamenii de acasă îl au în noi.”, a conchis specialista
https://www.youtube.com/watch?v=iBKcvyx5nPE&ab_channel=G%C3%A2ndul