Prima ARESTARE după revolta mercenarilor Wagner. Generalul „Armaghedon”, acuzat că știa de planul lui Prigojin. Reacția Kremlinului

Prima ARESTARE după revolta mercenarilor Wagner. Generalul Armaghedon, acuzat că știa de planul lui Prigojin. Reacția Kremlinului
Publicat: 29/06/2023, 08:33
Actualizat: 29/06/2023, 09:04

Serghei Surovikin, generalul „Armaghedon” din armata rusă, a fost arestat după revolta grupului de mercenari Wagner, condus de Prigojin.  Cel supranumit și „măcelarul din Siria” este acuzat că ar fi știut faptul că Evgheni Prigojin va organiza insurgența de la finele săptămânii trecute. Potrivit informațiilor apărute, Surovikin este acum reținut în centrul de detenție Lefortovo din Moscova.

Serghei Surovikin nu a mai fost văzut în public de sâmbătă, când șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat o rebeliune armată împotriva conducerii militare a Rusiei, potrivit publicației The Moscow Times, care citează două surse apropiate Ministerului rus al Apărării.

„Situația cu el nu era ok. Pentru autorităţi. Nu pot spune nimic mai mult”, a spus una dintre surse. Potrivit celei de-a doua surse, arestarea a avut legătură cu rebeliunea militară a lui Prigojin.

Miercuri dimineață, bloggerul militar pro-război Vladimir Romanov a declarat că Surovikin a fost reținut duminică, a doua zi după rebeliunea încheiată brusc de Prigojin. Romanov a susținut că Surovikin este acum reținut în centrul de detenție Lefortovo din Moscova.

Kremlinul respinge acuzațiile, catalogându-le drept drept „speculații” și „bârfe”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins miercuri informațiile și le-a catalogat drept „speculații” și „bârfe”, sugerând că Putin nu a cedat cererilor lui Prigojin pentru o remaniere iminentă a conducerii armatei ruse.

Analiștii politici au declarat că rebeliunea declanșată de Prigojin a declanșat cea mai gravă criză de securitate din Rusia, din ultimele decenii.

Mercenarii Wagner au făcut însă cale întoarsă înainte să ajungă la Moscova, după ce Prigojin a acceptat un exil în Belarus, după o înțelegere cu președintele Alexandr Lukașenko.

Cum și-a căpătat Surovikin renumele de  „măcelarul din Siria”

  • Surovikin este cel care  a comandat forțele Rusiei în Ucraina timp de trei luni, între octombrie 2022 și ianuarie 2023, până când a fost înlocuit de șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov.
  • Și-a căpătat și renumele  de „măcelarul din Siria”, în urma participării la operațiunile Moscovei în această țară devastată de război civil.
  • În Ucraina, Surovikin s-a remarcat prin organizarea, în toamna anului trecut, a „retragerii strategice” a trupelor Moscovei din Herson, ceea ce le-a dat forțelor ucrainene posibilitatea de a recaptura orașul practic fără luptă.
  • Surovikin a fost înlocuit la comandă în ianuarie anul curent de Valeri Gherasimov. Decizia de atunci i-a aparținut ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, Surovikin devenindu-i adjunct lui Gherasimov.

Rusia investigheză dacă serviciile de informații occidentale au fost implicate în revolta Wagner

Serviciile speciale rusești investighează dacă serviciile de informații occidentale au fost implicate în evenimentele care au avut loc sâmbătă în Rusia, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov în comentarii video pentru Russia Today, relatează CNN.

Rusia acuză adesea interferențe străine în desfășurarea evenimentelor interne, după ce fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a incitat sâmbătă la rebeliune armată, dar apoi s-a retras și a acceptat un acord pentru a părăsi Rusia pentru Belarus.

Vladimir Putin: „Ne confruntăm cu o trădare”

Reamintim că Vladimir Putin a susținut sâmbătă un discurs televizat în fața națiunii. Reacția țarului rus vine după situația tensionată din Rusia, urmare apelului la rebeliune a lui Evgheni Prigojin. Președintele rus a punctat că forțele armate au primit instrucțiuni precise pentru a opri această insurgență, dar i-a avertizat pe „trădători” că vor fi aduși în fața justiției.

Oficialul de la Kremlin a făcut, de asemenea, apel la oamenii lui Wagner să „pună capăt participării lor la aceste acțiuni criminale”, afirmând că „toți cei care au luat armele împotriva armatei sunt trădători.”

„Ne confruntăm cu o trădare”, a denunțat Vladimir Putin, avertizând că „cei responsabili vor fi aduși în fața justiției”, a promis el.

„Luptăm pentru viața și siguranța poporului nostru”, a declarat Vladimir Putin în discursul televizat adresat națiunii.

„Avem nevoie ca toate forțele să fie unite”, a spus președintele rus, referindu-se la „o lovitură de cuțit în spate pentru trupele noastre și pentru Rusia.”

„Președintele a greșit profund, noi suntem patrioții patriei noastre”

Evgheni Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner, a răspuns rapid la acuzațiile lui  Vladimir Putin. Acesta i-a transmis președintelui rus că a greșit profund” atunci când i-a acuzat pe mercenarii Wagner de „trădare” și de faptul că „au înfipt un cuțit în spatele” armatei ruse.

Prigojin a adăugat că mercenarii Wagner sunt „patrioți” care nu își doresc „ca țara să trăiască în continuare în corupți și minciună.”

„În legătură cu trădarea de patrie, președintele a greșit profund. Noi suntem patrioții patriei noastre. Am luptat și luptăm. Nimeni nu are de gând, la cererea președintelui, a FSB-ului sau a altcuiva, să se predea. Nu ne dorim ca țara să trăiască în continuare în corupție, minciună și birocrației”, a spus Prigojin, într-o declarație audio publicată pe Telegram.

Prigojin, „gata să moară” împreună cu cei 25.000 de oameni ai săi

Evgheni Prigojin a afirmat că a intrat în Rusia cu trupele sale cu scopul de a răsturna comandamentul militar rus, spunând că este „gata să moară” împreună cu cei 25.000 de oameni ai săi pentru a „elibera poporul rus.” De asemenea, el a făcut apel la ruși să se alăture trupelor sale sau să nu le opună rezistență.

Şeful Wagner afirmă că forţele sale au preluat controlul asupra facilităţilor militare de la Rostov pe Don şi asupra aerodromului de acolo, relatează CNN.

CITEȘTE ȘI:

Prigojin a declanșat REVOLUȚIA în Rusia! / Moscova, sub teroare, orașul Rostov pe Don a „căzut” în mâinile Wagner! – VIDEO

ULTIMA ORĂ! Putin, primul AVERTISMENT după revolta lui Prigojin. „Ne confruntăm cu o trădare, responsabilii vor fi aduși în fața justiției”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...