Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, mesaj important în reuniunea Consiliului Competitivitate Cercetare și Spațiu

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, mesaj important în reuniunea Consiliului Competitivitate Cercetare și Spațiu
Sebastian Burduja, alături de comisarul european Mariya Gabriel (dreapta)
Publicat: 10/06/2022, 15:58
Actualizat: 10/06/2022, 22:33

Reuniunea Consiliului Competitivitate COMPET (Cercetare și Spațiu) se desfășoară, vineri, la Luxemburg, sub egida președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene. Miniștrii de resort din UE vor adopta trei seturi de concluzii ale Consiliului, care se referă la principiile și valorile pentru cooperarea internațională în cercetare și inovare privind știința deschisă și programele europene.

Dezbaterea politică este dedicată sprijinirii tinerilor cercetători în perioade de criză, iar miniștrii discută modalitățile de coordonare a acțiunilor Uniunii Europene pentru a depăși provocările actuale cu care se confruntă cercetătorii. Se are în vedere ajutorul acordat cercetătorilor în construirea unei cariere durabile, dar și măsurile de sprijin pentru cercetătorii ucraineni, în contextul războiului declanșat de Rusia.

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a felicitat președinția franceză pentru rezultatele obținute și a precizat că ”Europa poate avea două posibilități în reacția la situațiile de criză: fie temerea de schimbare, schimbare necesară și impusă de aceste crize, fie o reacție pozitivă prin implicarea tinerilor în general și a tinerilor cercetători în special”.

”Aceștia pot genera soluții creative și inovative, răspunzând astfel problematicilor actuale”, a mai spus Sebastian Burduja.

”În consecința evenimentelor actuale, România a lansat și a aplicat măsuri de sprijin pentru tinerii din Ucraina – elevi și studenți – care sunt astfel integrați în sistemul național”, a completat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Sebastian Burduja, alături de comisarul european Mariya Gabriel (stânga)

Sebastian Burduja a îndemnat colegii europeni ”să vâslească spre viitor, dar nu cu spatele la acesta”

”O altă problematică cu care ne confruntăm în Uniunea Europeană și în România este fenomenul de brain-drain. Este nevoie de utilizarea mai multor surse de finanțare pentru sprijinirea parteneriatelor între diaspora științifică și spațiul de cercetare românesc”, a mai spus ministrul.

Sebastian Burduja a mulțumit comisarului european Mariya Gabriel și directorului general Jean-Eric Paquet pentru recomandările  privind îmbunătățirea sistemului de cercetare din România.

Acestea vor fi preluate prin reformele care se vor implementa în România, inclusiv măsuri pentru tinerii cercetători – una dintre prioritățile din mandatul său.

În încheierea intervenției sale, ministrul Sebastian Burduja l-a parafrazat pe Henri Coandă și a îndemnat colegii europeni ”să vâslească spre viitor, dar nu cu spatele la acesta”.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult