Andrei Baciu: În vară există toate șansele să fie suficiente vaccinuri pentru a putea ajunge la procentul ideal de imunizare a populației

Andrei Baciu: În vară există toate șansele să fie suficiente vaccinuri pentru a putea ajunge la procentul ideal de imunizare a populației
Cum vor călători cei care au avut COVID, dar n-au fost la doctor și nu au dovezi? Răspunsul lui Andrei Baciu
Publicat: 05/01/2021, 07:09

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a spus că în vară se poate ajunge în România la un procent de 60-70% din populație vaccinată împotriva Covid-19, procentul ideal pentru crearea imunității în masă.

„În principiu este în regulă să spunem că undeva în vară există toate șansele să fie suficiente vaccinuri pentru a vaccina și pentru a putea ajunge la procentul ideal pe care l-am anunțat. Depindem foarte mult nu doar de momentul în care primim aceste autorizații penru vaccinuri, ci și de momentul în care vaccinurile respective vor fi livrate. Calculele se fac pe parcursul unui an, deci vorbim despre 2021. Cert este că în trimestrul întâi, pe lângă cel de la Pfizer se așteaptă autorizația și pentru vaccinul produs de Moderna. Acestea sunt lucrurile pe care le cunoaștem. Ulterior mai este o provocare la nivelul capacității de producție, o provocare globală și se fac demersuri și în acest sens.

Există o dinamică destul de accelerată. Lucrurile pot căpăta turnuri pozitive de pe o zi pe alta cum s-a și întâmplat înante de Crăciun”, a declarat Andrei Baciu în emisiunea moderată de Tudor Mușat la B1TV.

Baciu nu a spus însă dacă vaccinarea va fi încheiată în acest an sau se va prelungi în 2022: „Este foarte greu să fac o estimare pentru că există aceste variabile majore: câte vaccinuri vom primi, câte companii vor primi autorizație și câte vor ajunge în România. Ulterior depinde și de momentul în care ele vor ajunge”.

Acesta susține că numărul celor care se vor imuniza zilnic va trece de 20.000.

„Nu este corect să facem calculul pornind de la această prezumţie de 20.000 pe zi ca fiind maximală sau finală. (…) Evident că vor creşte (…) Ne dorim să creăm un cadru favorabil vaccinării, dar, în acelaşi timp, un cadru de o siguranţă maximală, motiv pentru care nu poţi să accelerezi peste măsură, să faci rabat de la aceste criterii de siguranţă, pentru că sunt foarte multe elemente, plecând de la trasabilitatea, de la transportul şi depozitarea vaccinului până la procedurile locale”, a adăugat Baciu.

„Vom accelera pe cât se poate procesul de vaccinare. Numărul centrelor va crește progresiv în luna ianuarie”

„Dacă în prima etapă a procesului de vaccinare vorbim despre 370 de centre de vaccinare care funcționează în unități medicale și mobile, în a doua etapă, suplimentar, mai vorbim de 930 de centre de vaccinare.

Pentru București vor fi și centre pentru vaccinare mai mari, precum cel amenajat la Romexpo, unde va fi asigurată o capacitate de vaccinare mai mare.

Cred că este important să înțelegem contextul. România nu a negociat individual. S-a luat decizia la nivelul Comisiei să negocieze pentru toate statele membre. Comisia a dorit să asigure o variabilitate maximală a disponibilității de vaccinuri. Toate comoaniile care aveau potențialul să producă un vaccincare să primească recomandare și ulterior autorizație, toate aceste companii în număr de 6, Comiia a semnat un acord prealabil, dintre care una a primit deja autorizație de punere pe piață. Suplimentar se așteaptă autorizația și pentru compania Moderna în jurul datei de 6 ianuarie.

Mai mult decât atât am vorbit inițial de 200 de milioane de doze care au fost distribuite echitabil la nivelul UE proporțional cu populația. România a reprezentat 4,3% din populația UE a primit o tranșa de 8,6 milioane de doze din cele 200 de milioane (repartizate). Suplimentar de la Pfizer-BioNTech s-a mai semnat un contract prin care România va primi ,3 milioane de doze care reprezintă 4,3% din 100 milioan ede doze, cât a pus compania la dispoziție suplimentar”, a explicat Baciu la B1TV.

Crima care zguduie ţara. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18...
Cât de scârbos! Ce a lăsat un cuplu, la plecare, în patul camerei hotelului din...
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Reacția incredibilă a lui Irinel Columbeanu după ce s-a aflat că Monica Gabor S-A DESPARTIT...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Atenţie mare, părinţi! Un produs Decathlon pentru copii, RETRAS de pe piaţă! E foarte periculos
Oficial israelian: Atacul asupra petrolierului, în care a murit un marinar român, a fost comis...
Nu cumpăra aceste mașini! Au fost făcute zob în Europa. Modele foarte populare în România...
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Regulile obligatorii de vaccinare la locul de muncă nu se pot aplica veganilor
Cât de scârbos! Ce a lăsat un cuplu, la plecare, în patul camerei hotelului din...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Țara cu cele mai MARI fondurii de pensii din lume, deși are o populație de...
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Doliu în lumea muzicii populare. A murit la doar 43 de ani. Este ştirea momentului
O MOLIMĂ CUMPLITĂ a apărut în România: "Deja există o isterie!" NU se poate face...
Spion rus în Parlamentul României? A deținut funcții-cheie în stat. Totul a fost făcut public...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...