Ce au decis alte state din UE în privința vaccinului AstraZeneca. Anunțul Agenției Europene a Medicamentului a speriat Occidentul!

Ce au decis alte state din UE în privința vaccinului AstraZeneca. Anunțul Agenției Europene a Medicamentului a speriat Occidentul!
Ce au decis alte state din UE în privința vaccinului AstraZeneca / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 08/04/2021, 21:15

Anunțul Agenției Europene a Medicamentului privind legătura din apariția trombozelor și vaccinarea cu serul AstraZeneca a speriat Occidentul. Dacă România a decis să păstreze strategia de până acum, ignorând complet ce s-a spus în conferința EMA, alte state din UE au luat în serios mesajul transmis de specialiști. Și, chiar dacă n-au blocat total vaccinarea cu AstraZeneca (o chestiune mai degrabă de ordin financiar), au impus anumite restricții.

Atenție, vorbim despre unele dintre cele mai mari forțe ale Europei! De la Paris la Stockholm, peste tot lumea este îngrijorată din cauza efectelor secundare pe care le poate avea vaccinul dezvoltat de Oxford în colaborare cu AstraZeneca.

Spania blochează vaccinarea pentru persoanele sub 60 de ani

Fiindcă are deja o comandă serioasă de vaccinuri produse de AstraZeneca, Spania a decis să rezerve acest ser doar pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani.

„În urma concluziilor prezentate de EMA, vom continua să administrăm vaccinul AstraZeneca, însă doar celor cu vârsta de peste 60 de ani”. Ministrul Sănătăţii, Caroline Darias, a făcut acest anunț în cadrul unei conferinţe de presă. În plus, Madridul zice că va studia administrarea vaccinului pentru „persoanele cu vârste cuprinse între 65 şi 80 de ani”. Cu alte cuvinte, nici măcar această variantă nu este bătută în cuie!

Ce au decis Franța și Germania în privința vaccinului AstraZeneca

Și în alte ţări europene au fost luat măsuri similare. Franţa s-a grăbit să anunțe că rezervă vaccinul AZ doar pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani. Italia, Germania şi Olanda, pentru cele de peste 60 de ani!

Comisia pentru vaccinare din Germania (STIKO) a anunţat azi, 8 aprilie, că îşi menţine recomandarea ca persoanele cu vârsta sub 60 de ani care au primit o primă doză de vaccin AstraZeneca să fie inoculate cu un vaccin ARN Mesager la rapel. În Germania, doar două vaccinuri cu ARN Mesager sunt aprobate – de la Pfizer/BioNTech şi Moderna.

La fel și Suedia. Agenţia de Sănătate Publică a precizat că va evalua în următoarele zile constatările EMA. Până atunci, va continua să administreze vaccinul numai persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani! Finlanda şi Islanda vin și ele cu măsuri similare, permiţând utilizarea acestui vaccin doar pentru cei peste 65 de ani, respectiv peste 70 de ani. În schimb, Danemarca a decis să prelungească suspendarea totală a vaccinării cu AstraZeneca! Rămânând în nord, să spunem că Norvegia a prelungit deja suspendarea injecţiilor cu acest ser până la 15 aprilie.

România, liber la vaccinarea cu AstraZeneca

Dacă în Occident există temeri, și multe întemeiate, în România autoritățile privesc cu detașare problemele apărute ca urmare a efectelor secundare cauzate de vaccinul AstraZeneca. Șeful CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că Bucureștiul nu blochează și nici nu impune restricții vaccinării cu acest ser!

„Agenția Europeană a medicamentului confirmă că raportul beneficiu – risc rămâne pozitiv. Temporizarea vaccinării sau renunțarea la vaccinare ne pot aduce în fața unor forme severe de îmbolnăvire. Mai mult, ne poate compromite atingerea acelei imunități de grup pe care dorim să o atingem”, a declarat șeful CNCAV.

Având în vedere contextul epidemiologic din România, este important să fie continuată vaccinarea cu toate serurile existente. Se continuă vaccinarea  cu serul de la AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă – Valeriu Gheorghiță

EMA admite legătura între apariția trombozelor și vaccinarea cu AstraZeneca

Miercuri, 7 aprilie, într-o conferință de presă, Comitetul de evaluare a riscurilor de farmacovigilență (PRAC), din cadrul EMA, a anunțat că există o legătură între apariția trombozelor și vaccinarea cu AstraZeneca! Totuși, PRAC a ținut să sublinieze că imunizarea cu acest tip de vaccin nu prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor. Pe baza informațiilor cumulate, „riscurile sunt foarte rare”, a insistat Sabine Straus, președintele PRAC. „O explicaţie plauzibilă pentru combinaţia de cheaguri de sânge şi număr scăzut de trombocite este un răspuns imun, care conduce la o afecţiune similară cu cea observată uneori la pacienţii trataţi cu heparină”, este poziția oficială a EMA.

Factori de risc specifici, precum vârsta, sexul sau istoricul medical, nu au putut fi confirmaţi deoarece evenimente rare sunt observate la toate vârstele – Emer Cooke, director EMA

Chiar dacă o face mai cu jumătate de gură, Agenţia Europeană a Medicamentului admite la nivel oficial legătura dintre apariția cheagurilor de sânge și vaccinul dezvoltat de AstraZeneca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Moment ISTORIC în România. Intră în vigoare oficial pe 31 martie: Vom avea drepturi depline
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată