COVID-19: Trecerea prin boală protejează la fel de bine ca un vaccin – STUDIU

COVID-19: Trecerea prin boală protejează la fel de bine ca un vaccin - STUDIU
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18/02/2023, 12:48
Actualizat: 18/02/2023, 12:49

Un nou studiu privind coronavirusul arată că suntem la fel de bine protejați împotriva Covid-19 atunci când trecem prin boală ca atunci când ne vaccinăm.

„Chiar dacă o infecție oferă o protecție care scade în timp, nivelul acesteia (…) pare la fel de durabil, chiar mai mult decât cel conferit de vaccinare”, arată lucrarea publicată în revista medicală The Lancet.

Comparația folosită în studiu se bazează pe vaccinurile cu ARN mesager de la Pfizer BioNTech și Moderna, care sunt printre cele mai eficiente împotriva Covid și sunt „vârfurile de lance” ale campaniilor de vaccinare din multe țări occidentale.

Lucrarea publicată în „The Lancet” are la bază aproximativ 60 de studii anterioare, care vizează, în mod special, apariția variantei Omicron, informează France Tv Info.

Imunitate „hibridă”

Aceste rezultate nu înseamnă că este același lucru să fii vaccinat sau să te infectezi pentru a dobândi o primă imunitate. Este într-adevăr mult mai riscant să te îmbolnăvești, mai ales printre cei mai în vârstă. Cu toate acestea, acest studiu oferă o imagine mai exactă a ceea ce înseamnă dezvoltarea imunității „hibride”, întrucât tot mai multe persoane au fost atât vaccinați, cât și bolnavi cel puțin o dată.

„Pe termen lung, majoritatea infecțiilor se vor produce la persoane care sunt bine protejate împotriva formelor severe, în urma unei infecții anterioare, a vaccinării sau a ambelor”, afirmă cercetătorii, care însă nu au participat la studiu, într-un comentariu publicat și de The Lancet.

Prin urmare, aceste rezultate ridică speranțe că viitoarele valuri de Covid-19 vor duce la niveluri scăzute de spitalizări, conchid ei.

Final de pandemie? Anunțul făcut de Organizația Mondială a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este la un pas de a declara sfârșitul pandemiei de coronavirus. Specialiștii au început discuții legate de o posibilă ridicare a stării de urgență a sănătății publice, la nivel internațional.

Experţii au început, vineri, 27 ianuarie, discuţiile referitoare la posibilitatea ridicării urgenţei de sănătate publică de interes internaţional asociată COVID-19. Organizaţia Mondială a Sănătăţii urmează să anunţe o decizie cel mai devreme luni, 30 ianuarie, potrivit unor surse din interiorul instituției citate de DPA. Decizia Comitetului va fi transmisă directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care va face anunțul pentru sau împotriva ridicării stării de urgență în următoarele zile.

Final de pandemie?

Reuniunea online a comitetului de urgenţă privind reglementările în domeniul sanitar la nivel internaţional referitoare la COVID-19 s-a concentrat iniţial asupra celor mai recente date despre pandemie, discuţiile fiind urmate de dezbatere, potrivit unei purtătoare de cuvânt a OMS.

Recent, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea ratelor de deces raportate săptămânal asociate COVID-19.

„Deși suntem în mod evident într-o formă mai bună decât eram acum trei ani când a început pandemia, răspunsul colectiv global este din nou sub presiune”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Starea de urgență reprezintă cel mai înalt nivel de alertă pe care îl poate declara OMS.

CITEȘTE ȘI:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Cât de frumoasă e soția lui Ionuț Iftimoaie!
O femeie a fost declarată moartă de medici. Angajatul de la crematoriu a verificat și...
Dieta-minune a lui Ion Iliescu. Ce mănâncă la 93 de ani
Ziua Naţională, sărbătorită la bordul avionului. Momentul în care zeci de pasageri încep să cânte...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Fiica Ronei Hartner, răpusă de durere la căpătâiul mamei. Rita a fost susținută de tatăl...
Aurel Pădureanu, primele declarații de la înmormântarea Ronei Hartner! Ce relație a avut artista cu...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Angajat în România. Roluri în magazinele Kaufland. Ce presupune munca unui angajat. Beneficii şi responsabilităţi
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
Simbolul ASCUNS de pe drapelul ROMÂNESC! Puțini ȘTIU ce înseamnă DE FAPT
UNIREA Ungariei cu România! Cutremur în toată Europa: Era ceva natural
Planta pe care trebuie să o ai în casă în timpul iernii
VIDEO | Ultimele imagini cu Rona Hartner. Ce spunea artista despre moarte într-un live, înainte...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...