Cum a controlat Bill Gates, prin patru grupuri private finanțate, combaterea la nivel global a pandemiei Covid-19. Anchetă și dezvăluiri în Politico

Cum a controlat Bill Gates, prin patru grupuri private finanțate, combaterea la nivel global a pandemiei Covid-19. Anchetă și dezvăluiri în Politico
Cum a controlat Bill Gates, prin patru grupuri private finanțate, combaterea la nivel global a pandemiei Covid-19. Anchetă și dezvăluiri în Politico / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 16/09/2022, 17:20

O mega-investigație jurnalistică desfășurată de Politico și Die Welt scoate la iveală cum patru organizații de sănătate, care au cooperat îndeaproape, au cheltuit în jur de 10 miliarde de dolari pe măsurile adoptate în întreaga lume pentru combaterea pandemiei Covid-19. Banii au venit și de la Bill Gates, iar rezultatele au fost sub așteptări.

De fapt, scrie Politico, aceste ONG-uri au acționat în afara sferei de control a guvernelor naționale și nici măcar nu au reușit să își atingă obiectivele.

Puterea, transferată ONG-urilor

În momentul în care virusul SARS-CoV-2 s-a răspândit cu rapiditat pe tot mapamondul, multe guverne s-au dovedit complet nepregătite, din America și până în Asia, la fel și-n Europa. Autoritățile naționale au bâjbâit căutând soluții, scrie Politico, și și-au schimbat poziția – de la minimizarea pericolului și până la închiderea granițelor – în funcție de raportările „celorlalți”.

Atunci au ieșit la rampă patru organizații mondiale de sănătate non-guvernamentale. ONG-uri, ca să ne înțelegem. Iar ceea ce a urmat a fost o tranziție constantă și aproape inevitabilă a puterii de la guvernele depășite de situație (ce pozau neputința și nepriceperea cu orice ocazie ivită) către aceste ONG-uri.

Cum a fost posibil așa ceva? Investigând subiectul, jurnaliștii Politico, în colaborare cu nemții de la ziarul Die Welt, au refăcut rețeaua.

Beneficiind de expertiza necesară – contacte la cel mai înalt nivel și relații strânse cu companiile farmaceutice -, cele patru ONG-uri și-au însușit roluri de autorități, dar fără a putea fi vreodată trase la răspundere pentru faptele lor!

Relația cu Big Pharma și presiunea asupra OMS

Astfel, pe când națiunile planetei încă mai dezbăteau dacă pandemia este sau nu ceva serios, aceste ONG-uri au și „descoperit” posibili producători de vaccinuri și au început să investească în dezvoltarea de teste, tratamente și injecții.

Mai mult, cele patru grupuri non-guvernamentale s-au folosit de influența pe care o aveau asupra Organizației Mondiale a Sănătății pentru a se implica în crearea unui plan global de distribuție extrem de ambițios legat de diseminarea instrumentelor de luptă anti-Covid către țările care aveau cel mai mult nevoie de ele. „Cu toate că, într-un final, eforturile lor nu s-au ridicat la nivelul promisiunilor originale”, punctează Politico.

Cine sunt ONG-urile și de unde au primit finanțare

Dintre cele patru grupuri, cel mai puternic este Fundația Bill & Melinda Gates, dar un rol la fel de mare l-a avut și Gavi, o organizație mondială de vaccinuri – fondată cu participarea miliardarului Bill Gates! – care se ocupă de programele de vaccinare a oamenilor.

Wellcome Trust este o fundație britanică de cercetare care beneficiază de un buget de mai multe miliarde de dolari și care a lucrat cu fundația lui Bill Gates în trecut. Coaliția pentru Inovații în Pregătirea pentru Epidemii (CEPI) este un grup internațional de cercetare și dezvoltare fondat în 2017 cu ajutorul lui Gates și Wellcome.

Organizațiile societății civile care activează în națiunile mai sărace, inclusiv Doctori Fără Frontiere, și-au exprimat îngrijorarea față de noțiunea că grupurile dominate de Occident, care beneficiază de echipe de specialiști de elită, vor participa la procesul de luare a deciziilor vitale care urmau să afecteze populația țărilor sărace.

„Doctori fără Frontiere” iese la atac

Aceste tensiuni s-au intensificat și mai mult atunci când Fundația Gates s-a opus eforturilor de renunțare la drepturile proprietății intelectuale, o decizie pe care criticii au interpretat-o ca pe o protejare a intereselor marilor companii farmaceutice în detrimentul oamenilor care trăiesc în națiunile mai sărace.

„Ce îl califică pe Bill Gates să dea sfaturi și să consilieze guvernul american despre unde ar trebui să își direcționeze resursele extraordinare?”, a reacționat Kate Elder, consilier de top în politica vaccinurilor pentru Doctori Fără Frontiere.

Totuși, niciodată cele patru ONG-uri nu ar fi căpătat atâta putere fără ajutorul OMS. Mare parte din influența pe care grupurile o au asupra OMS se trage, pur și simplu, de la bani, notează Politico. Dezvăluirile arată că, de la începutul pandemiei Covid-19, Fundația Gates, Gavi și Wellcome Trust au donat în total peste 1,4 miliarde de dolari pentru OMS! Sunt mai mulți bani decât a primit OMS de la SUA și Comisia Europeană laolaltă!

COVAX și eșecul unui plan global de vaccinare

Un oficial de top din sistemul sanitar american a vorbit pentru Politico sub protecția anonimatului: „Trebuie să ținem minte că, atunci când vorbim de Fundația Gates, este ca și când ai avea de-a face cu o altă țară importantă din punctul de vedere al donațiilor către organizațiile globale de sănătate”. Cu alte cuvinte, „The Gates” sponsorizează OMS la fel de mult ca un stat.

COVAX, un consorțiu format din organizațiile Gavi, CEPI și UNICEF, a avut ca obiectiv livrarea a 2 miliarde de doze de vaccin până la finalul anului 2021. Rezultatul final: în septembrie 2021, erau distribuite doar 319 milioane de doze! Iar până în august 2022, doar 20% din populația Africii, de exemplu, s-a vaccinat.