Ministerul Sănătății, dat în judecată pentru achizițiile de vaccinuri COVID-19: „8 din 10 doze rămân nefolosite”

Ministerul Sănătății, dat în judecată pentru achizițiile de vaccinuri COVID-19: „8 din 10 doze rămân nefolosite”
Foto: Caracter ilustrativ
Publicat: 21/07/2022, 15:06

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) dă în judecată Ministerul Sănătății pentru „achizițiile iresponsabile de vaccinuri împotriva COVID-19 și cere pedepsirea celor vinovați de risipa fondurilor publice”.

România s-a obligat să cumpere peste 80 de milioane de doze de vaccinuri anti-coronavirus până în anul 2023. Astfel, statul român s-a angajat să ia în total 80.679.219 de doze vaccin de la companiile Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johson, dar și doze de vaccin cu care nu s-a vaccinat niciun român (Valneva și Novavax). Nota de plată pentru statul român este mai mare de 1 miliard de euro (6.032.660.377 de lei), conform unui comunicat al FACIAS.

Statisticile oficiale arată că 8 din 10 doze de vaccin achiziționate de statul român sunt fie nefolosite (sunt în stocuri sau urmează să fie livrate), fie au expirat, unele au fost donate și altele au fost revândute, menționează sursa citată.

„Cheltuirea eficientă și transparentă a fondurilor publice este o obligație și un reper fundamental al unei democrații funcționale. Or, în România de astăzi vorbim de milioane de doze de vaccin anti-Covid achiziționate absolut inutil”, transmit reprezentanții fundației.

Germania anunță un vaccin pentru varianta Omicron a SARS-CoV-2
Sursa foto: Shutterstock

„Guvernul nu a făcut nici un demers pentru a opri risipa”

În luna mai 2022, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului, a solicitat printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătății, renegocierea contractelor pentru achiziția de vaccinuri anti-coronavirus.

„Am solicitat Guvernului României să notifice Comisia Europeană că România nu va mai achiziționa sau nu va mai plăti pentru milioanele de vaccinuri inutile, livrate în baza contractului de furnizare co-negociat de UE.

Ministrul Sănătății a anunțat public că această renegociere va avea loc. Au trecut însă luni de zile și Guvernul nu a făcut nici un demers pentru a opri risipa”, adaugă sursa menționată anterior.

Ministerul Sănătății, dat în judecată pentru achizițiile de vaccinuri COVID-19

În aceste condiții, FACIAS a decis să acționeze în instanță Ministerul Sănătății pentru „a obliga autoritățile statului român să oprească achiziția iresponsabilă de vaccinuri anti-Covid”.

„În plus, FACIAS va solicita tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de achizițiile publice prin care s-au risipit sute de milioane de euro pe un număr de vaccinuri mult peste necesarul real”, conchide sursa citată.

Vă recomandăm să citiți și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult