O femeie a murit în urma unui transplant de plămâni: Organele erau infectate cu SARS-CoV-2

Redactor:
Cătălin Prejbeanu
O femeie a murit în urma unui transplant de plămâni: Organele erau infectate cu SARS-CoV-2
O femeie a murit în urma unui transplant de plămâni: Organele erau infectate cu SARS-CoV-2 / Sursă FOTO: Ahutterstock - caracter ilustrativ

Cazul femeii care a contractat SARS-CoV-2 după ce a fost supusă unui transplant de plămâni reprezintă un semnal de alarmă pentru comunitatea medicală, arătând încă o dată cât de importantă este o bună testare a donatorilor.

Medicii spun că o femeie din Michigan a contractat COVID-19 și a murit în toamna anului trecut la două luni după ce a primit un transplant dublu-pulmonar contaminat de la un donator care s-a dovedit a fi infectat cu virusul – în ciuda faptului că nu a prezentat semne de boală și testul inițial a fost negativ, notează nbcnews.com.

Oficialii de la Universitatea din Michigan Medical School au sugerat că ar putea fi primul caz dovedit de COVID-19 din SUA în care virusul a fost transmis printr-un transplant de organe. Un chirurg care a manipulat plămânii donatorului a fost, de asemenea, infectat cu virusul și s-a îmbolnăvit, dar ulterior s-a vindecat de boală.

Donatorul fusese testat de COVID-19, însă rezultatul era negativ

Incidentul pare a fi izolat – singurul caz confirmat dintre aproape 40.000 de transplanturi în 2020. Dar reprezintă un semnal de alarmă arătând că este nevoie de o testare mai amănunțită a donatorilor de transplant pulmonar, cu probe prelevate din plămâni, precum și din nas și gât, a susținut dr. Daniel Kaul, directorul serviciului Michigan Medicine pentru boli infectioase în cazul transplanturilor.

„Nu am fi folosit plămânii dacă am fi avut un test COVID pozitiv”, a subliniat doctorul Kaul, care a fost co-autor al unui raport despre caz în American Journal of Transplantation.

Virusul a fost transmis atunci când plămânii de la o femeie din Upper Midwest, care a murit după ce a suferit o leziune cerebrală severă într-un accident de mașină, au fost transplantați într-o femeie cu boli pulmonare obstructive cronice la Spitalul Universitar din Ann Arbor. Probele de nas și gât colectate în mod obișnuit atât de la donatori de organe, cât și de la destinatari au avut rezultate negative pentru SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19.

„Toate screening-urile pe care le facem în mod normal și pe care le putem face, le-am făcut”, a mai explicat doctorul Kaul.

Cu toate acestea, la trei zile după operație, destinatarul (n.r. persoana care primește organele transplantate) a făcut febră; tensiunea i-a scăzut și avea o respirație greoaie. În urma unei radiografii s-a constatat că prezintă semne de infecție pulmonară.

Pe măsură ce starea ei s-a înrăutățit, pacientul a dezvoltat șoc septic și probleme ale funcției cardiace. Medicii au decis să o testeze de SARS-CoV-2, a mai precizat doctorul Kaul. Probele din plămânii s-au dovedit a fi pozitive la infectarea cu virusul.

Cum au descoperit medicii că plămânii erau infectați cu SARS-CoV-2

Medicii au analizat din nou probele prelevate de la donator întrucât nu înțelegeau cum pacienta contractase boala. Un test molecular de la probele prelevate din nas și gât, efectuat la 48 de ore după ce i s-au prelevat plămânii, a fost negativ pentru SARS-CoV-2. Familia donatorului le-a spus medicilor că nu călătorise recent și nu avea simptome de COVID-19, precum și faptul că nu ar fi avut contact cu o persoană bolnavă.

Dar medicii păstraseră o probă de lichid prelevată din plămânii donatorului. Când au testat acel lichid, s-a constatat că prezenta urme de SARs-Cov-2. La patru zile după transplant, chirurgul care a manipulat plămânii donatorilor și a efectuat intervenția chirurgicală a fost de asemenea testat pozitiv. Screeningul genetic a arătat că beneficiarul transplantului și chirurgul au fost infectați de donator. Alți zece membri ai echipei de transplant au dat fost testați, dar au avut rezultate negative.

Starea de sănătate a beneficiarul transplantului s-a deteriorat rapid, dezvoltând insuficiență multisistemică de organe. Medicii au încercat tratamente cunoscute pentru COVID-19, inclusiv remdesivir, un medicament nou aprobat și plasma convalescentă. În cele din urmă, femeia a fost conectată la ECMO, sau oxigenare extracorporală, însă fără niciun rezultat. Pacienta a decedat la 61 de zile după transplant.

Înainte de acest incident, nu era clar dacă virusul putea fi transmis prin transplanturi de organe, deși acest aspect este bine documentat în cazul altor virusuri respiratorii. Transmiterea gripei pandemice H1N1 2009 a fost detectată aproape exclusiv la pacienții cu transplant pulmonar, a remarcat doctorul Kaul.

Captură şoc în vama României! Substanţa cu care s-au injectat românii: "Există decese şi efecte...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
FOTO. Nicole Cherry, apariție mai mult decât lipsită de inhibiții! Imagini spectaculoase
Bianca Drăgușanu, LOVITURĂ pentru Alex Bodi, după ce s-a despărțit de Daria Radionova: ”Toți cei...
Ionel Ganea, din nou într-o situație incredibilă! Noua sa soție a cerut ordin de protecție....
Cine este Andrei Criste, pilotul care se afla la manşa MiG-21 care s-a prăbuşit lângă...
Cine este Armin Laschet? Politicianul care pleacă cu prima şansă să o înlocuiescă pe Angela...
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Rusia a blocat spaţiul aerian şi maritim din jurul Ucrainei. Peste 100.000 de soldaţi aşteaptă...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
Planul DIABOLIC al lui Elon Musk prin care amenință întreaga omenire. L-a ținut ASCUNS până...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Elena Băsescu a atras toate privirile pe stradă, ieri. Detaliul observat de paparazzi la ea
„Înregistrare indecentă” cu Jessica Alba, pe Facebook. Cei care au dat clic au avut parte...
Culiță Sterp a dispărut de la ”Survivor România”. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Faimosul....
Top 10 alimente care scad colesterolul din sânge
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide