Plămânii unui pacient COVID-19, mai deteriorați decât ai „oricărui fumător”. Chirurg: 70-80% din cazurile asimptomatice au avut leziuni la plămâni – FOTO

Plămânii unui pacient COVID-19, mai deteriorați decât ai „oricărui fumător”. Chirurg: 70-80% din cazurile asimptomatice au avut leziuni la plămâni - FOTO
Plămânii unui pacient COVID-19, mai deteriorați decât ai „oricărui fumător”. Chirurg: 70-80% din cazurile asimptomatice au avut leziuni la plămâni / Sursă FOTO: CBS NEWS - Facebook
Publicat: 15/01/2021, 17:17
Actualizat: 15/01/2021, 17:19

Brittany Bankhead-Kendall, profesor asistent de chirurgie la Texas Tech University, din Lubbock, SUA, a declarat că majoritatea pacienților asimptomatici pe care îi tratează au cicatrici mari la plămâni.

Un chirurg a declarat că plămânii post-COVID sunt mai deteriorați decât plămânii celui mai înrăit fumător pe care l-a întâlnit.

Brittany Bankhead-Kendall a făcut public un colaj cu trei radiografii a unor pacienți diferiți. Radiografia plămânilor unui pacient COVID este mult mai închisă, indicând cicatrici grave.

„Plămânii post-COVID arată mai rău decât orice tip de plămâni ai unui fumător pe care i-am văzut vreodată. Și nu mai funcționează. Și fac multe cheaguri. Și respirația scurtă persistă … și așa mai departe”, a scris doctorul Bankhead-Kendall, profesor asistent de chirurgie la Texas Tech University, pe Twitter.

Doctorul a avertizat că astfel de cicatrici ar fi o problemă importantă pentru mulți care supraviețuiesc bolii COVID-19.

Leziunile la plămâni, comune și în cazurile asimptomatice de COVID-19

„Toată lumea este atât de îngrijorată în legătură cu mortalitatea și asta este îngrozitor și teribil. Dar pentru toți supraviețuitorii și oamenii care au fost pozitivi, asta este – va fi o problemă”, a declarat aceasta pentru CBS Dallas-Fort Worth.

Dr. Bankhead-Kendall a raportat că fiecare pacient pe care l-a tratat pentru COVID-19 a avut leziuni pulmonare severe.

Între 70 și 80% dintre cei asimptomatici au fost afectați în mod similar.

„Există încă oameni care spun Mă simt bine. Nu am probleme ”, iar când le faci o radiografie îți dai seama cât se proastp este situația”, a mai explicat doctorul.

Când vine vorba de cei care petrec zile sau chiar săptămâni luptându-se să respire la ventilatoare, nu este greu de imaginat că plămânii lor ar fi puternic deteriorați.

Cu toate acestea, cercetările referitoare la impactul pe care îl are boala la nivelul plămânilor unor pacieți care reprezintă cazuri ușoare sunt abia la început. O mulțime de oameni care au fost asimptomatici  la început au început să respire foarte greu în lunile de după infectare.