Politico: Dezinformarea adâncește criza coronavirusului în România

Politico: Dezinformarea adâncește criza coronavirusului în România
Politico: Dezinformarea adâncește criza coronavirusului în România. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 31/07/2020, 16:41

În România, teoriile conspiraționiste legate de pandemia de COVID-19 sunt la ordinea zilei și costă țara vieți omenești.

În întreaga Europă, țările se confruntă cu o creștere a numărului infecțiilor, deoarece regulile au fost relaxate. Dar, în România, un vârf al pandemiei de coronavirus este alimentat de dezinformare, teorii ale conspirației și de propaganda rusească, notează politico.eu.

Posturile naționale de televiziune au difuzat unele mesaje anti-vaccin și care neagă existența coronavirusului venite inclusiv din partea unor politicieni, semănând îndoieli în rândul populației cu privire la măsurile preventive și contribuind la creșterea numărului de infecții, potrivit unui oficial din cadrul Guvernului și unor specialiști români.

Începând cu 22 iulie, România a înregistrat peste 1.000 de noi infecții confirmate pe zi, numărul pacienților aflați în terapie intensivă crescând și el. Țara a introdus restricții la nivel local, iar autoritățile din mai multe localități au introdus obligativitatea purtării măștilor de protecție în toate spațiile publice, în încercarea de a limita numărul de noi infecții.

Guvernul a recomandat în repetate rânduri populației să nu aibă încredere în sursele neoficiale de informații, dat fiind faptul că în întreaga lume circulă dezinformări cu privire la acest virus.

„Am avut mai multe tipuri de campanii de dezinformare. Aceste campanii variază de la articole online și postări pe rețelele de socializare, până la atacarea oricărei persoane, inclusiv a oficialilor care au scris public orice informație pentru a avertiza populația în legătură cu modul în care trebuie să se comporte. De asemenea, am avut campanii foarte bine finanțate pornite de la unele persoane care doreau să apară public pentru a critica recomandările noastre, și care au vizat tinerii, pentru a-i convinge să nu mai poarte măști”, a declarat pentru POLITICO Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Raed Arafat: Actuala creștere a numărului de cazuri poate fi atribuită parțial și campaniilor de dezinformare

De asemenea, Raed Arafat a explicat pentru POLITICO faptul că aceste campanii de dezinformare poartă o parte din vină pentru creșterea actuală a numărului de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus.

„Unele persoane au apărut în mass-media cu opinii care nu aveau bază științifică, au fost inclusiv medici care nu sunt specializați în domeniile legate de COVID și care se opuneau unor măsuri preventive. Toate aceste lucruri au avut cu siguranță un impact asupra populației, creând confuzie și covingând un anumit număr de oameni să înceteze să respecte regulile. Aceștia au încetat să poarte măști și au început să propage teorii ale conspirației”, a adăugat Arafat.

O parte din dezinformare pornește din partea unor organizații media rusești sprijinite de stat, a spus un expert.

„Cei care construiesc aceste campanii de dezinformare sunt actori statali, dar și o multitudine de actori locali”, a declarat Corina Rebegea, director în cadrul Centrului de Analiză Politică Europeană (CEPA).

Rebegea a indicat organizația mass-media rusă Sputnik și mai multe grupări ultra-naționaliste și anti-vaccinare din România ca fiind vinovate pentru promovarea teoriilor conspirației încă de la începutul pandemiei.

Rebegea a spus că politicienii români „joacă un joc iresponsabil” atunci când promovează informații false despre coronavirus, pentru a discredita Guvernul.

„Mesajele care minimalizează efectele coronavirusului sunt preluate de politicieni și comentatori. Acest lucru pare a fi foarte periculos în România, pentru că vedem un model caracteristic Balcanilor, în care propaganda rusească este mai puternică. Cel mai mare partid din România, PSD, are și cel mai mare număr de membri care neagă existența coronavirusului”, a spus Rebegea.

POLITICO amintește cazul Liei Olguța Vasilescu, parlamentar PSD, care și-a exprimat pe Facebook dubiile cu privire la datele oficiale oferite de Guvern în legătură cu numărul de cazuri de infectare.

Totodată, site-ul notează că PSD s-a folosit de rețelele sociale pentru a pune la îndoială gravitatea pandemiei.

O parte importantă a populației României este expusă dezinformării, atât în mediul online cât și în cel offline, a declarat Nicolae Țîbrigan, analist în cadrul Laboratorului de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS). Acesta a citat un studiu din aprilie, potrivit căruia 41% dintre români consideră că noul tip de coronavirus este o armă biologică fabricată de Statele Unite.

În comparație cu majoritatea țărilor europene, numărul este mare, a spus expertul, dar în comparație cu statele vecine din Europa Centrală și de Est, acesta este similar. Nivelul scăzut al încrederii față de mass-media și față de autoritățile statului reprezintă un alt motiv pentru care mulți români cred în teoriile conspirației, a spune Țîbrigan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte