Raed Arafat: „Trendul descendent nu trebuie să ne păcălească” / Ce spune despre vaccinarea anuală anti-COVID

Raed Arafat: „Trendul descendent nu trebuie să ne păcălească” / Ce spune despre vaccinarea anuală anti-COVID
Raed Arafat: „Trendul descendent nu trebuie să ne păcălească” / Ce spune despre vaccinarea anuală anti-COVID
Publicat: 20/01/2021, 06:30

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că trendul descendent al cazurilor de COVID-19 nu trebuie să ne păcălească și consideră că se impune menținerea restricțiilor, mai ales că din 8 februarie va începe și școala. Arafat este optimist că românii vor să se vaccineze, dar spune că ideea unui vaccin anual iese din discuție.

Trendul descendent nu trebuie să ne păcălească, să spunem că totul este bine. Am primit această întrebare de la mai multă lume şi mai ales că în mai multe ţări face ravagii deja tulpina nouă. Până nu avem mai multe persoane vaccinate, mai vine şcoala care se va deschide, mai vin alte aspecte care ne vor face să spunem, uite că iarăşi creşte, deci trebuie să fim extrem de atenţi. Abordarea noastră este menţinerea măsurilor care au fost. (…) Sperăm că aceasta va fi decizia finală că în 8 februarie şcoala va începe, aşa că ridicarea unor restricţii cred că nu e cazul în acest moment. Vor fi analize, este posibil să se ia decizii pe baza evoluţiei la noi, dar şi în alte ţări care vedem, unele dintre ele au probleme serioase”, a declarat Arafat la TVR, marţi seară.

„E foarte bine că există dorința de vaccinare”

Arafat a vorbit și despre indicatorii urmăriți de autorități, precum internarea la ATI.

„Avem mai mulţi indicatori pe care îi urmărim, unul dintre indicatori este internarea în terapia intensivă. Din momentul în care la internarea în terapia intensivă avem un platou, o uşoară scădere şi chiar vedem că numărul nu este în creştere continuă, înseamnă că nu avem un număr mare de infecţii de care nu ştim. Deci situaţia este totuşi sub control, da, sunt multe cazuri de care nu ştim că sunt pozitive, dar avem alţi indicatori care ne arată că situaţia totuşi nu este atât gravă la acest moment. Dar asta nu e asigurare că putem face absolut orice şi să revenim la normalitate, pentru că am văzut că de la normalitate până la un nou val grav, putem ajunge foarte rapid, în 2-3 săptămâni”, a mai declarat Arafat.

„Este foarte bine că există dorinţă de vaccinare. Vaccinarea niciodată n-a însemnat că vom vaccina pe toţi în prima zi. Este clar că acest lucru este imposibil. Faptul că există dorinţă de a se vaccina este un lucru foarte pozitiv, pentru că, cum zicea premierul înainte, noi trebuie să atingem o cifră importantă de 10 milioane de persoane vaccinate ca să putem să revenim cât mai aproape de normalitate şi să intrăm în normalitate, în final, prin faptul că o mare parte din populaţia care e eligibilă pentru vaccinare, să fie vaccinată”, a declarat Raed Arafat la B1TV, marţi seara.

Este imposibil ca toți să fim vaccinați într-o singură zi, a spus Arafat.

„Faptul că toată lumea vrea în prima zi este absolut clar că este imposibil, dar bineînţeles există centre, există capacitate în creştere, există bineînţeles, ca peste tot, anumite probleme, vin mai puţine doze într-un anumit moment pentru că fabrica anunţă că vrea să îşi crească capacitatea de fabricaţie, dar între timp apar celelalte vaccinuri autorizate pe lângă cele două vaccinuri, Moderna şi Pfizer mai apare cel de la AstraZeneca probabil până la sfârşitul acestei luni. Mai este cel de la Johnson & Johnson”, a declarat Arafat.

„Nu e după cheful nostru, hai să mai facem o doză…”

„Uniunea Europeană a contractat mai multe companii, deci de la fiecare există o cantitate care urmează să fie livrată către ţările membre ale Uniunii Europene. România a mai contractat suplimentar doze şi aţi auzit înainte zicând domnul prim-ministru. Deci, din punctul meu de vedere, este doar o chestiune de timp până avem un număr foarte mare de oameni vaccinaţi, iar capacitatea creşte. Aţi văzut că exact asta se observă. Dacă s-a început cu câteva mii pe zi, după care 12.000, 14.000, acum am ajuns la aproape 30.000 pe zi”, a declarat Arafat.

Șeful DSU scoate din discuție eventuala vaccinare anuală anti-COVID, deoarece „nu e după cheful nostru, hai să mai facem o doză”.

Acesta a oferit explicații legat și de imunizare. „Ca şi procent de asigurare a protecţiei, Pfizer are 95% şi Moderna are 94,1% protecţie, deşi diferenţa este nesimnificativă, iar ca durată de imunizare, nu ai cum să spui că acest vaccin asigură 3 ani, poţi spune că da, aşa ne aşteptăm. La Pfizer dupa 7 zile la Moderna la 14 zile, dacă cu greşesc, după rapel, sunt considerat că sunt imunizat şi că am protecţie 95%”, a conchis Arafat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu