SEMNE DE ÎNTREBARE. De ce a devenit Bill Gates figura centrală din teoriile conspirației referitoare la coronavirus?

Redactor:
Gandul
SEMNE DE ÎNTREBARE. De ce a devenit Bill Gates figura centrală din teoriile conspirației referitoare la coronavirus?
De ce a devenit Bill Gates figura centrală din teoriile conspirației referitoare la coronavirus / Sursă FOTO: Shutterstock

Bill Gates, care a contribuit cu 250 de milioane de euro în lupta împotriva pandemiei de coronavirus la nivel global, a devenit figura centrală din teoriile conspirației la nivel mondial.

De ce apar atât de multe semne de întrebare referitoare la Bill Gates?

Cofondatorul Microsoft Bill Gates a devenit figura centrală din teoriile conspirației referitoare la COVID-19 încă de la începutul pandemiei, inclusiv aceea că el ar fi creat boala, relatează iNews.

Bill Gates este o figură centrală, cunoscut în plan global, dar și în sectorul medical, și a vorbit d emulte ori în public despre virus și a susținut vaccinarea în timpul pandemiei. Ținând cont că militează pentru vaccinarea și a critinat modul în care administrația Trump a gestionat pandemia, acesta a devenit țina antivacciniștilor și a celor care suțin teorii ale conspirației.

De exemplu, în 2015, când virusul Zika a apărut în Brazilia, el a fost unl dintre puținii oameni care au fost învinovățiți.

Bill Gates este directorul executiv al fundației Bill and Melinda Gates, care a cheltuit miliarde de dolari pentru sănătate în țări în curs de dezvoltare pe parcursul a 20 de ani. În schimb, a devenit „un fel de bau-bau abstract”, a declarat Whitney Philips, profesor asistent la New York’s Syracuse University, unde predă etica digitală. Unele acuzații pe care i le fac susținătorii teoriilor conspirației sunt faptul că exploatează pandemia pentru a câștiga bani și o folosește pentru a deține controlul și a câștiga putere.

Rezultul?

Un val de informații false – de exemplu, o postare despre Bill Gates și virus a fost distribuită pe Facebook de 16.000 de ori, potrivit The New York Times. Mai mult decât atât: aceste acuzații sunt folosite de antivacciniști și susținătorii teoriei conspirației pentru a ilegitima măsurile de restricții precum izolarea, dar și vaccinarea.

Potrivit unui studiu realizat de YouGov și Yahoo, 28% din populația Americii consideră că Bill Gates folosește promovarea campaniei de vaccinare anticovid-19 ca pretext pentru a implanta microcipuri în milioane de oameni, chiar dacă teoria a fost discreditată.

Unii dintre cei mai mari acuzatori ai omului e afaceri sunt Robert Kenedy Jr, anti-trump și antivaccinist, nepot al fostului președinte american John f. Kennedy, și actrița Juliette Binoche. Ambii l-au acuzat în mod direct pe Bill Gates prin intermediul platformei de socializare Instagram.

Cum a început totul

Ianuarie

La începutul acestui an, una dintre teoriile despre virus era că acesta nu ar exista. Oamenii au distribuit un brevet care data din 2015, însă termenul „coronavirus” se referă la o familie de viruși și, mai mult decât atât, acest brevet era legat de animale.

Un YouTuber numit Jordan Sather a distribuit această informație incertă susținând că noul coronavirus este „o nouă presupusă boală” și a postat pe contul de Instagram brevetul respectiv. Ulterior, lucrurile au degenrat după ce oamenii au făcut legături între organizația din spatele brevetului și Fundația Bill și Melinda Gates.

În același timp, site-ul de teorii ale conspirației InfoWars susținea căfundația a simulat o pandemie de coronavirus în cursul anului trecut.

Martie

O prelegere Ted Talk a lui Bill Gates în care acesta avertiza că cea mai mare amenințare la adresa omenirii nu este un război nuclear, și un virus infecțios care ar putea pune în pericol viața a milioane de oameni devine foarte viral iar oamenii suțin că acesta este dovada că omul de afaceri profita d epe urma virusului.

În aceeași perioada, un alt videoclip devenea viral – Bill Gates era acuzat că 1rea să elimine 15% din populație” prin intermediul vaccinării și a microcipurilor electronice. Imagnile video aveau 1,9 milioane d evizualizări, însă între timp au fost șterse.

Aprilie

O prezentatoare TV din Statele Unite ale Americii, Laura Ingraham, a susținut într-o postare pe Twitter că Bil Gates dezvolta mecanisme de „urmărire”, însă informația a survenit în urma interpretării greșite a unei postări pe platforma Reddit a miliardarului despre „certificatele digitale” pentru a arăta cine s-a vindecat de coronavirus sau a fost testat sau, eventual, vaccinat.

În schimb, răspunsurile lui pe această platformă au stârnit mai multe ostări adiacente în care se pretindea că acesta al milita pentru microcipuri pentru controlarea coronavirusului – un termen pe care acesta nu îl folosise.

Mai

Agenția AFP a reușit să dezvăluie adevărul despre o imagine virală care era folosită pentru a susține informația conform căreia Bill Gates ar fi fost arestat pentru terorism biologic.

În plus, agenția a demascat un video în care mai mulți protestari s-ar fi adunat în timp ce fusese declarată carantina și cândtau „Arestați-l pe Bill Gates”. Videoclipul fusese distribuit de mii de ori pe Facebook și Instagram și includea informația conform căreia amercianii ar fi vrut ca miliardul să fie arestat pentru producerea unui nou vaccin anticovid, în ciuda faptului că nu a fost creat niciun vaccin deocamdată.

Inchide