ANUNȚ. Ședință la Cotroceni despre situația economiei în contextul crizei de COVID-19. Guvernatorul BNR și ministrul Finanțelor, chemați la discuții cu președintele

ANUNȚ. Ședință la Cotroceni despre situația economiei în contextul crizei de COVID-19. Guvernatorul BNR și ministrul Finanțelor, chemați la discuții cu președintele
ANUNȚ. Ședință la Cotroceni despre situația economiei în contextul crizei de COVID-19. Guvernatorul BNR și ministrul Finanțelor, chemați la discuții cu președintele. Foto: presidency.ro
Publicat: 22/05/2020, 09:56

Preşedintele Klaus Iohannis va avea vineri, la ora 13,00, la Palatul Cotroceni, o nouă şedinţă privind evaluarea situaţiei economice în contextul crizei generate de epidemia de COVID-19 cu premierul Ludovic Orban, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a informat Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a mai avut o întâlnire în acest format şi pe 8 mai, pentru evaluarea situaţiei economice în contextul crizei generate de epidemia de COVID-19.

La finalul acesteia, Klaus Iohannis declara că este „clar” că deficitul bugetar al României va fi mai mare decât cel planificat şi va trebui finanţat.

„Am discutat situaţia economică, situaţia bugetului, situaţia generală. Ne-am concentrat în această discuţie, în partea după introducere, pe două teme – prima fiind deficitul bugetar. Este clar că vom avea un deficit mai mare decât a fost iniţial (…), la începutul anului, planificat, iar acest deficit trebuie finanţat şi am avut o discuţie foarte bună pentru a vedea ce măsuri sunt fezabile, ce măsuri se impun pentru revigorarea economică. (…) Ceea ce ne dorim cu toţii este să avem o finanţare bună pentru deficit ca să nu fie nevoie de măsuri suplimentare de austeritate. Este nevoie de măsuri foarte coerente care ne permit să încurajăm această economie, care este în momentul de faţă într-o situaţie specială, într-o situaţie de criză”, spunea, la acea dată, Iohannis.

Pe 8 mai, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care alocă 150 de milioane de lei din rezerva guvernamentală pentru cumpărarea a circa 250.000 de tablete cu acces la internet pentru elevii care nu își pot permite un asemenea dispozitiv, a anunțat șeful cancelariei, Ionel Dancă.

Domeniul Sănătății

În domeniul sănătății „au fost adoptatate mai mult acte normative pentru a reglementa situații care în acest moment sunt în dificultate ca urmare a măsurilor legate de starea de urgență și nu au putut fi rezolvate într-un circuit normal. Astfel, contractul cadru pentru acordarea serviciilor de sănătate prin CNAS care în mod obișnuit trebuia aprobat anual până în luna mai a fost prelungit până la 31 decembrie 2020”,a spus Ionel Dancă, vineri, într-o conferință de presă.

Fondurile Europene

„În domeniul fondurilor europene a fost adoptată o ordonanță de urgență pentru digitalizarea modalităților de acces a fondurilor europene și de debirocratizare a procedurilor. Începând cu 1 iunie va fi mult mai simplu și în format digital”, a adăugat șeful cancelariei primului ministru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase