• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

BUCUREȘTI. Orban face anunțul: Vom numi un prefect al Capitalei în maxim două săptămâni

BUCUREȘTI. Orban face anunțul: Vom numi un prefect al Capitalei în maxim două săptămâni
Ludovic Orban anunță că Bucureștiul va avea prefect în maximum două săptămâni

Bucureștiul, capitala României, va avea un prefect în maximum două săptămâni, anunță Ludovic Orban. Premierul precizează că subprefectul a asigurat funcționalitatea instituției în ultimele trei luni, de când funcția de prefect a fost vacantată.

„În ceea ce privește numirea unui porefect al Capitalei, cât de curând vom numi un porefect al Capitalei. În perioada asta a existat un subprefect care a exercitat toate atribuțiile prefectului și nu a creat probleme în ceea ce privește funcționarea instituției prefectului. Vom numi un prefect în maxim două săptămâni”, a spus Ludovic Orban, în cadrul unei videoconferințe de presă transmisă de Guvernul României și MAI.

Anunțul premierului vine în contextul în care alianța USR-PLUS a făcut o solicitare către Guvernul în vederea numirii de urgență a unui prefect al Capitalei.

Organizațiile USR-PLUS București solicită Guvernului numirea de urgență a unui prefect al Capitalei, potrivit unui comunicat de presă. Funcția este vacantată de trei luni, iar acest demers este necesar în contextul crizei generate de coronavirus, susțin reprezetanții filialelor.

„În atenția Guvernului României, PLUS București și USR București solicită Guvernului, în contextul anunțului făcut de președintele României privind decretarea stării de urgență la începutul săptămânii viitoare, să reanalizeze situația funcției de prefect al municipiului București, vacante în prezent, și să găsească urgent soluția pentru ocuparea acestei funcții, în condițiile legii, de către un înalt funcționar public care să aibă și pregătirea și capacitatea profesională pentru a exercita atribuțiile de prefect al Capitalei”, se arată în solicitarea transmisă de USR-PLUS București.

De asemenea, Vlad Voiculescu face apel la responsabilitate și subliniază că jocurile de putere din partide nu își au rostul în aceste momente.

„Capitala nu are prefect de trei luni. Nu este momentul pentru jocuri de putere în vreun partid. Avem nevoie urgentă de profesioniști responsabili – în special aici, în București, într-o structură cu responsabilități mult crescute începând de luni, așa cum este instituția Prefectului”, transmite fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, președinte al PLUS București.

Și președintele USR București suține că este necesar un prefect care să asigure implementarea măsurilor care se impun la nivelul Capitalei.

„Bucureștiul are nevoie de o structură clara de luare a deciziilor în această perioadă de stare de urgență. Ne trebuie urgent un prefect pentru a ne asigura că măsurile guvernamentale vor fi implementate cu seriozitate și la nivelul Capitalei”, susține Claudiu Nasui.

Cristian Marius Ghincea a fost demis din funcția de prefect al Capitalei în decembrie 2019. De atunci, funcția nu a mai fost ocupată.

Inchide