Muzeul ASTRA din Sibiu a câștigat marele premiu European Museum Academy/ Luigi Micheletti – 2019: ”Este Premiul Oscar din cinematografie transpus în perimetrul muzeelor europene”

Muzeul ASTRA din Sibiu a câștigat marele premiu European Museum Academy/ Luigi Micheletti - 2019: ”Este Premiul Oscar din cinematografie transpus în perimetrul muzeelor europene”
Muzeul ASTRA din Sibiu a câștigat marele premiu European Museum Academy/ Luigi Micheletti - 2019: ”Este Premiul Oscar din cinematografie transpus în perimetrul muzeelor europene”

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

Anul 2020 poate fi considerat ”Anul Pandemiei”, din păcate, însă anul trecut a reprezentat – pentru ”echipa” Muzeului ASTRA din Sibiu – ”un an internațional” care s-a încheiat en fanfare. Într-0 lume aflată în permanentă transformare, prizonieră a tehnologiei care sfidează tradițiile, Muzeul ASTRA ”luptă” tocmai pentru conservarea acestora, transformându-se în ”punte” culturală care leagă prezentul de trecut.

Nu mai puțin de 634.404 de vizitatori și beneficiari ai programelor culturale prezentate de ”truditorii cu suflet mare” ai muzeului au fost înregistrați în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2019, iar Muzeul ASTRA din Sibiu a fost recompensat cu marele premiu European Museum Academy/ Luigi Micheletti.

”ASTRA este un proiect inovativ, creativ, un muzeu viu în aer liber”

Considerat un adevărat ”Oscar” al muzeelor europene, premiul European Museum Academy/ Luigi Micheletti nu a reprezentat doar o satisfacție a muncii împlinite pentru toți membrii echipei de la Muzeul ASTRA din Sibiu. A fost, în ultimă instanță, o recunoaștere, la justa valoare, a eforturilor depuse pentru păstrarea, îngrijirea și promovarea patrimoniului românesc, săsesc, al altor minorități și, de ce nu?, extraeuropean.

Membrii juriului care a oferit marele premiu European Museum Academy/ Luigi Micheletti au scos în evidență o muncă de echipă asiduă și au confirmat statutul de ”muzeu viu în aer liber” al muzeului.

 ,,Muzeul ASTRA este profund implicat în legătura cu diferitele etnii, minorități și poveștile lor. Instituția depune un efort mare în completarea acestui lucru cu festivități, piese de teatru și demonstrații. Proiectul Patrimoniu Deschis este un excelent exemplu al importanței colaborării dintre instituțiile culturale din diferite țări și poate fi un pol în dezvoltarea tuturor partenerilor și a lumii muzeelor ​​ca atare. Astfel de bune practici se pot obține doar cu finanțare corespunzătoare, desigur, au precizat membrii juriului.

 ”ASTRA este un proiect inovativ, creativ, un muzeu viu în aer liber, organizând colecția sa uriașă și bogată într-un mod care evidențiază astăzi fapte precum migrația, durabilitatea și biodiversitatea. Felicitări pentru ceea ce s-a obținut până acum și așteptăm cu nerăbdare să vedem și mai multe inovații în viitor!”

”Nu avem voie să dăm înapoi, ci doar să ne focusăm pe calitate”

Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA, spune că acest mare premiu responsabilizează întreaga echipă și, pe de altă parte, are rolul de a motiva. Acum, ”ștacheta” este ridicată foarte sus, pretențiile sunt din ce în ce mai mari, iar toate proiectele avute în vedere trebuie duse la bun sfârșit.

 ,,Este un premiu care ne motivează și ne responsabilizează pe toți, în egală măsură. Este clar că nu avem voie să dăm înapoi, ci doar să ne focusăm pe calitate și pe proiectele sustenabile cu care am obișnuit publicul vizitator. Trebuie acum să ne continuăm demersurile pe care le-am început, dar și să ducem la bun sfârșit proiectele pe care le avem în plan, alături de Consiliul Județean Sibiu și de toți partenerii noștri. Vorbim despre premiul european pentru muzeele inovatoare și una dintre activitățile de frunte ale Fundației Luigi Micheletti”, spune managerul general al muzeului ASTRA din Sibiu.

 ”Candidații sunt fie muzee noi, înființate pentru prima dată în ultimii doi sau trei ani, fie muzee mai vechi, care au fost remodelate substanțial sau s-au mutat în spații noi în aceeași perioadă. Formatul premiului Luigi Micheletti are două caracteristici principale: extinderea Muzeului cu exemple concrete de proiecte inovatoare și creative, dar și interpretări ale colecțiilor plus implicarea activă în dezvoltarea fenomenului cultural”

Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA

Misiunea nobilă a Muzeului ASTRA din Sibiu: ”Tradiția devine o parte activă a vieții de zi cu zi”

Muzeul ASTRA devine, astfel, depozitarul și facilitatorul unor valori autentice care sunt transmise către comunitate. Trecând peste profilul etnografic, Muzeul ASTRA nu a ales doar promovarea exclusivă a tradiționalului la timpul trecut, ci a devenit, încetul cu încetul, un ”veritabil instigator cultural”, plasându-se ”la confluența dintre vechi și nou, traditional și modern, național și mondial”.

Perceput ca un ”tărâm multicultural”, echipa Muzeului ASTRA investește în programe care au ca scop îmbunătățirea viații culturale a comunității și, nu în ultimul rând, încurajarea oamenilor în așa fel încât aceștia să transforme tradiția într-o parte activă a vieții lor de zi cu zi.

Muzeului ASTRA – etalon de bune practici în muzeologia românească și internațională

Lumea tradiţională a fermecătoarei Transilvanii

Continuator şi păstrător al patrimoniului şi valorilor Muzeului Asociaţiunii, Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA aduce în faţa vizitatorilor săi lumea tradiţională a fermecătoarei Transilvanii multietnice. ”O simplă plimbare prin cele 96 de hectare ale Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA le descoperă vizitatorilor o imagine a vieţii rurale de pe întreg cuprinsul ţării noastre, manifestată material în peste 400 de case, anexe gospodăreşti şi instalaţii tehnice”, se menționează pe site-ul muzeului.

Având în componența sa patru muzee deținătoare a unui ”patrimoniu extrem de divers atât din punctul de vedere al originii geografice cât și al mesajului pe care îl poartă”, obiectivul central al Muzeului ASTRA este tocmai acela de a oferi ”un etalon de bune practici în muzeologia românească și internațională”.

  • Muzeul de Etnografie Săsească Emil Sigerus, păstrător al culturii şi civilizaţiei săseşti din Transilvania, continuator al Muzeului Carpatin, deţine cele mai valoroase colecţii etnografice cu profil săsesc, purtând numele marii personalităţi, cu merite însemnate în acest domeniu, Emil Sigerus.
  • Muzeul de Etnografie universală Franz Binder este singurul muzeu din România profilat pe valorificarea patrimoniului extraeuropean. Aflat în prezent în conservare, muzeul își definește viziunea ca un muzeu antropologic, al culturilor lumii, menit să contribuie la înțelegerea fenomenelor sociale ale societății contemporane.
  • Centrul ASTRA pentru Patrimoniu abordează problematica conservării și restaurării pe toate tipurile de suport, bazându-se pe solide cunoștințe teoretice și practice. Salvarea patrimoniului presupune dăruire, înțelegere, cunoștințe și perseverență deopotrivă în procesul de conservare-restaurare a obiectelor și monumentelor pe care timpul a pus amprenta degradării fizice, chimice și biologice.
  • Centrul de Pregătire a Conservatorilor şi Restauratorilor – CePCoR reprezintă o substructură în cadrul Muzeului ASTRA care are două misiuni esenţiale printre funcţiile muzeale. Prima are în vedere conservarea preventivă a colecţiilor, iar a doua perfecţionarea profesională a celor care contribuie la ocrotirea patrimoniului cultural.
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA