Anca Damian merge la Festival de Cinéma Européen des Arcs cu animația documentar „Muntele magic”

Anca Damian merge la Festival de Cinéma Européen des Arcs cu animația documentar Muntele magic
Publicat: 09/12/2014, 12:26

Animația documentar „Muntele magic”, regizată de Anca Damian, care, alături de „Crulic – drumul spre dincolo”, face parte dintr-o trilogie despre eroism, a fost selectată la Festival de Cinéma Européen des Arcs (13 – 20 decembrie), în Franța, în secțiunea Work-in-Progress.

Astfel, potrivit variety.com, în secțiunea Work-in-progress au mai fost selectate proiectele „My name is Emily”, de Simon Fitzmaurice, „Sparrows”, de Runar Runarsson, și „We Are Dead”, de Tobias Nölle.

De asemenea, cel mai recent proiect al regizorului Adrian Sitaru, „La timp”, face parte din cele zece care vor fi prezentate la Festival de Cinéma Européen des Arcs.

„Muntele magic” face parte, împreună cu filmul deja lansat „Crulic – drumul spre dincolo”, dintr-o trilogie despre eroism, nuanțând raportul individului cu istoria prin perspectiva morții și a faptelor sale. Realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie și film, „Muntele magic” prezintă povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris. Povestea lui este cea a unui „cavaler rătăcitor”, un „Don Quijote al secolului XX”, el făcând parte din categoria celor care vor să schimbe lumea, chiar cu prețul vieții lor.

Artist, fotograf, dar și un experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de luptă Adam Khan) este cel care a escaladat vârful Mont Blanc, unde a ridicat un steag al solidarității cu poporul afgan. Dușman declarat al bolșevismului, în timpul invaziei sovietice în Afganistan, el a luptat alături de comandantul Massoud. Adam Jacek a murit pe 12 octombrie 2002, în timpul unei ascensiuni solitare pe Mont Maudit.

La realizarea acestui documentar de animație, Anca Damian va folosi arhiva fotografică lăsată în urmă de Adam Jacek Winkler, desenele sale, dar și filmări reale, în stilul filmelor mute, toate acestea învelite în haina animației. Animația se va face în două studiouri din Romania, DSG și Abis, și într-un studio în Polonia. Animația și grafica va fi realizată de o echipă formată din Theodore Ushev, Raluca Popa, Dan Panaitescu, Sergiu Negulici, Dragoș Ștefan și Tomek Ducki. Muzica va fi creată de Alexandru Bălănescu.

„Muntele magic” vine după marele succes „Crulic – drumul spre dincolo” (2011), care a obținut peste 25 premii și a avut un număr impresionant de participări la festivaluri de prim rang, cum ar fi cele de la Locarno, BFI London, Pusan și Annecy. „Crulic” a fost lansat pe marile ecrane în România și în țări precum Polonia, Republica Cehă, Slovenia, Franța, Italia, Germania, Spania, Belgia, Ungaria, Estonia, Argentina și Canada.

„Muntele magic” este o coproducție România/ Franța/ Polonia, urmând să fie produs de Aparte Film (România), în coproducție cu Arizona Production (Franța) și Filmograf (Polonia).

Anca Damian este regizoare, scenaristă și producătoare. În 2008, a regizat, scris și coprodus filmul „Întâlniri încrucișate”, selectat în festivalurile de la Pusan, Chicago, Goa, Cottbus, Goteborg și Roma. Înainte de aceasta, a lucrat ca regizoare, scenaristă și producătoare la mai multe documentare despre artă și, de asemenea, ca director de imagine la două lungmetraje.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom