O adevărată bijuterie arhitecturală a Banatului. Conacul de la Foeni a fost restaurat și va reintra în circuitul turistic. Fosta reședință a familiei Mocioni de origine macedo-română, care a ajuns o ruină în ultimii ani, a fost restaurată complet cu peste 19 milioane de lei din fonduri norvegiene.
Acum, a redevenit o bijuterie arhitecturală, precum Cazinoul din Constanța care la rândul său și-a recăpătat strălucirea de altădată, când aparținuse unei familii de moșieri care aveau legături cu familia imperială austriacă, potrivit Prima Focus. Ultimul membru al familiei a murit în anii 1940.
Este un conac nobiliar, dar modest prin nivelul de detalii, însă îi captivează pe localnici și pe turiști. După instalarea comunismului în România, clădirea a fost naționalizată. În interior au funcționat o grădiniță și o baie comunală. Ulterior, a funcționat și o discotecă.
După restaurare, conacul adăpostește un muzeu, o bibliotecă digitală și o expoziție temporară. Proprietarul, Consiliul Județean Timiș, va continua investițiile. Lucrările au început din 2023 pentru a repara acoperișul, subsolul, elementele decorative, camerele, mobilierul, țevile de apă, structura și tencuiala grav deteriorate. Au fost făcute descoperiri uluitoare, precum un puț.
La inaugurarea oficială, zeci de oameni au participat să vadă cum arată interiorul conacului restaurat. Redeschiderea conacului este primul pas dintr-un program al restaurării monumentelor istorice din județul Timiș, castele și conace care așteaptă să fie renovate.
Membrii familiei Mocioni s-au remarcat prin contribuții semnificative în politică, cultură, jurnalism, filantropie și muzică, precum: