„El Gran Movimiento”, de Kiro Russo, desemnat cel mai bun film la BIEFF 2022

El Gran Movimiento, de Kiro Russo, desemnat cel mai bun film la BIEFF 2022
Publicat: 03/10/2022, 14:50

Lungmetrajul “El Gran Movimiento”, al regizorului bolivian Kiro Russo, a fost desemnat cel mai bun film la ediția de anul acesta, a 12-a, a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF 2022), o manifestare anuală dedicată noilor forme de explorare a limbajului cinematografic.

„Filmul are o calitate onirică și ezoterică, în timp ce reușește simultan să rămână împământenit în realitățile societății”, a fost motivația juriului, format din producătoarea Ada Solomon, criticul Carmen Gray și curatorul Ewa Szablowska în alegerea acestei pelicule. 

Gala de premiere care a încheiat BIEFF 2022 a avut loc duminică seară. În cadrul ceremoniei, o menţiune specială a fost acordată flmului „Piaffe”, de Ann Oren, pentru „o abordare senzuală și originală a experienței propriului corp ca vehicul al trezirii și realizării sinelui, punctat de texturi vizuale tactile”.

Trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc a fost acordat peliculei „A.I. Poetries Of Female And Non-Female Beings In Gas Stations At Night” de un juriu format din selecţionerii de cinema Calmin Borel, Michal Matuszewski şi Sanne Jehoul. Scurtmetrajul regizat de Cristina Iliescu,este  „un film care este straniu, amuzant și intelligent, care dă dovadă de o adâncă înțelegere cinematografică prin amestecul său de abordări, ce transmite un context socio-politic nuanțat”, potrivit motivației juriului. 

„Home When You Return” a obţinut premiul pentru cel mai bun scurtmetraj internaţional, din partea unui juriu format din Doris Bauer, Andreea Borţun şi Marian Freistuhler. Juriul a descris filmul drept unul care, „cu multă curiozitate, redescoperă un loc aparent familiar dintr-o multitudine de perspective surprinzătoare”.

Premiul pentru cel mai bun regizor al unui scurtmetraj i-a fost acordat lui Pavel Mozhar, pentru „Handbook”, pentru modul în care „construieşte o tulburătoare reconstituire, utilizând un limbaj vizual subtil, un cadraj esenţializat şi o minimă metamorfoză a unui spaţiu care este aproape gol”.

O menţiune specială a juriului a fost acordată scurtmetrajului „The Spiral”, de Maria Silvia Esteve, pentru  „atmosfera foarte specială în abordarea anxietăţii, pe care o traduce cu măiestrie în limbaj cinematografic”, în timp ce trofeul pentru cel mai bun concept vizual a fost atribuit scurtmetrajului „Nazarbazi”, „un poem vizual aranjat într-o manieră isteaţă, redusă la esenţial, care dezvăluie nu doar regimul privirii, dar ne şi atrage atenţia într-un mod foarte senzual”.

Festivalul BIEFF este organizat de Asociaţia Culturală Manekino.

CITEȘTE ȘI: Top 5 cele mai bune roluri ale lui Clive Owen | VIDEO

„Emoții”, prima expoziție de fotografie despre emoțiile vieții sălbatice, între 1 și 9 octombrie, la MȚR

„R.M.N.”, de Cristian Mungiu, în selecția prestigiosului Festival de film de la New York

Foto: BIEFF/ Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase