Expoziția Efectul Picasso rămâne la MARe/Muzeul de Artă Recentă încă două săptămâni față de termenul inițial, până pe 22 ianuarie

Expoziția Efectul Picasso rămâne la MARe/Muzeul de Artă Recentă încă două săptămâni față de termenul inițial, până pe 22 ianuarie
Publicat: 05/12/2023, 14:53

Expoziția „Efectul Picasso”, care și-a deschis porțile pe 27 septembrie la MARe/Muzeul de Artă Recentă București, care a avut un mare impact asupra publicului și era inițial programată până pe 8 ianuarie 2024, a fost prelungită în mod excepțional, cu concursul autorităților franceze, și va putea fi văzută până pe 22 ianuarie 2024.

Una dintre cele mai originale și importante expoziții la nivel mondial, dedicate lui Pablo Picasso și înscrisă în seria de 42 de evenimente care aniversează 50 de ani de la dispariția fizică a artistului spaniol, va putea fi vizitată cu două săptămâni în plus față de termenul inițial, la sediul MARe/Muzeului de Artă Recentă București, din Bulevardul Primăverii 15, au anunțat organizatorii.

Artiștii români care expun alături de Picasso

Expoziția include 46 de lucrări (picturi, desene, gravuri) din colecția de artist a lui Pablo Picasso prezentate în oglindă cu 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera celei mai importante figuri a artei moderne.

„Efectul Picasso prezintă ecoul operei și personalității lui Picasso asupra artei românești din anii 1960 până în prezent, prin lucrări realizate de 37 de artiști contemporani. Ideea nu a fost de a realiza un echilibru, ci de a oferi un sens (artistic, istoric, politic) prin inserția unor artiști români. Privirile lor asupra lui Picasso sunt bogate și diverse. De la imitarea opțiunilor stilistice și iconografice inspirate de Picasso (în special de cubismul său timpuriu), la subminarea nuanțelor politice ale apartenenței sale comuniste și chiar la batjocorirea lui Picasso sau reinterpretarea operelor și a figurii sale într-o direcție cu totul spirituală, un întreg tărâm al materiei picassiene se deschide prin contribuțiile artiștilor români. Aportul lor este frecvent critic și extrem de creativ: pe lângă picturile și desenele artiștilor români, sunt prezente sculpturi, instalații, ceramică, fotografie, artă murală.Astfel, expoziția se transformă într-o trăire autentică și densă a unei călătorii istorice prin cei peste 50 de ani de interferență fructuoasă a lui Picasso cu lumea artei românești”, a declarat Erwin Kessler, directorul Muzeului de Artă Recentă București și curatorul expoziției.

„Efectul Picasso” este una dintre cele mai impresionante expoziții din Europa de Est și cu siguranță cea mai importantă din România – care se numără printre cele 8 țări participante în programul Célébration Picasso: 1973-2023.

Artiștii români expuși sunt Corneliu Baba, Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Mircea Cantor, Eva Cerbu, Vali Chincișan, Darie Dup, Aniela Firon, Marin Gherasim, Ion Grigorescu, Vasile Gorduz, Dumitru Gorzo, Hortensia Mi Kafchin, Kádár Tibor, Kero Zen, Irlo, Victor Man, Tincuța Marin, M.H. Maxy, Florin Mitroi, Valeriu Mladin, Dragoș Morărescu, Nagy Albert, Mihai Olos, Ion Pacea, Radu Pandele, Neculai Păduraru, Pisica Pătrată, Constantin Piliuță, Silvia Radu, Alexandru Rădvan, Alma Redlinger, Wanda Sachelarie-Vladimirescu, Donald Simionoiu, Alexandru Țipoia, Vladimir Zamfirescu, Marian Zidaru.

Expoziția este însoțită de un impresionant catalog, un volum bilingv, „Efectul Picasso. Influența lui Picasso asupra artei românești din anii ’60 pînă la ora actuală / © MARe & Vellant, septembrie 2023”, în care sunt reproduse lucrările – peste 100 de ilustrații de mari dimensiuni – analizate în două texte introductive, semnate de istorici de artă români și francezi, precum și un chestionar Efectul Picasso: „Care este efectul lui Picasso asupra creației și vieții proprii?”, destinat artiștilor români.

„Îmi amintesc vag primele contacte cu arta domnului Pablo, dar parcă sunt cu dânsul dintotdeauna. Curajul de a fi așa nebun și antistil cred că seamănă cu fenomenul graffiti și îmi plăcea și nebunia de fashion și style al îmbrăcăminții. Mi-amintesc că am preluat bluzele în dungi alb-negru prin a VII-a.  Zicea fain că cel mai greu a fost să reînvețe să deseneze ca un copil. N-ai cum să uiți așa maximă. Mersi înc-o dată”, mărturiselele Irlo.

Pe durata expoziției, MARe/Muzeul de Artă Recentă susține o serie de cursuri pentru copii, în cadrul programului său consacrat, MARe de Mic, calibrate la temele, subiectele, tehnicile, imaginile și experiențele provocate de expoziția Efectul Picasso.

De asemenea, pe 5 ianuarie 2024, Muzeul de Artă Recentă va organiza un simpozion internațional dedicat lui Picasso și influenței sale asupra artei (est) europene după cel de-al doilea război mondial. Vor participa istorici de artă din România, Franța, Germania, Polonia și Cehia.

Evenimentul este organizat de MARe/Muzeul de Artă Recentă și UniCredit Bank, în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Musée national Picasso-Paris, Ambasada Franței, Institutul Francez din România și finanțat de Ministerul Culturii.

Cum de pot cumpăra biletele

Biletele sunt puse în vânzare și pot fi achiziționate de pe site-ul mare.ro.

Expoziția de la MARe, cu sediul pe Bulevardul Primăverii 15, este deschisă zilnic între orele 10:00 – 20:00, cu excepția zilei de marți.

Un bilet cu prețul întreg costă 100 de lei, iar unul dintr-un grup de minimul cinci persoane este 70 de lei.

Elevii, studenții și pensionarii plătesc 50 de lei pentru a vizita expoziția.

Citește și:

VIDEO | EFECTUL PICASSO, expoziție-eveniment la Muzeul de Artă Recentă. 46 de lucrări ale pictorului sunt în premieră în România până în ianuarie

Muzeul de Artă Recentă București găzduiește zeci de lucrări semnate de Picasso, aduse de la Paris. Expoziție – eveniment în România

Expoziție de excepție la Muzeul de Artă Recentă: Efectul Picasso, contribuția României pentru marcarea a jumătate de secol de la dispariția marelui pictor

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Mulți români riscă amenzi de 1 mai. Unde se poate ieși la grătar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji