Festivalul Internațional Anim’est ajunge pe 30 octombrie la Chișinău

Redactor:
Dorina Calin
Festivalul Internațional Anim’est ajunge pe 30 octombrie la Chișinău
Festivalul Internațional Anim'est se va desfășura la Chișinău în perioda 30 octombrie - 2 noiembrie.

Festivalul internațional Anim’est revine la Chișinău, în perioada 30 octombrie – 2 noiembrie, în incinta cinematografului Odeon și Tipografia 5, cu cele mai reușite filme de animație ale anului curent, dar și cu unele care s-au evidențiat de-a lungul timpului, precum și workshop-uri.

A patra ediție a festivalului va începe cu unul dintre filmele nominalizate la European Animated Feature Film 2014, care premiază cele mai mari și reușite realizări din cinematografia europeană. Este vorba despre „Minuscule – The Valley of Lost Ants”, o creație franceză a regizorilor Hélène Giraud și Thomas Szabo, informează un comunicat remis Mediafax.

„Minuscule” este povestea unor furnici roșii și negre care se războiesc, pe o pajiște liniștită, din cauza unei cutii cu zahăr abandonată la un picnic. Între timp, o buburuză prinsă din întâmplare în această furtună se împrietenește cu o furnică neagră, pe care o ajută să-și salveze furnicarul.

„E foarte greu să faci filme fără cuvinte, iar acestea sunt foarte puține în istoria cinematografiei. Dacă, în plus, el e perfect coerent, inteligibil, plin de umor și de tandrețe – atunci e pur și simplu remarcabil. «Minuscule» e un astfel de film, una din bijuteriile cinematografului ultimilor ani”, spune Laurențiu Brătan, directorul Asociației culturale Este’n’Est, care organizează festivalul Anim’est.

Un alt moment important din festival, dar și o premieră pentru Moldova este animația rusească „Ku! Kin-dza-dza”, realizată de regizorul Georgy Danelia. Aceasta este un remake mai puțin întunecat și distopic, dar și mai orientat spre tineri și audiența internațională a originalului „Kin-dza-dza”, din 1986, lucrarea aceluiași regizor.

Programul detaliat al festivalului și informații legate de ediția de anul acesta a Anim’est Chișinău pot fi găsite pe http://www.animest.md/.

La București, festivalul Anim’est s-a desfășurat în perioada 3 – 12 octombrie.

Partenerii festivalului sunt Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Institutul Cultural Român (ICR), Goethe – Institut București, Centrul Cultural German Akzente, Alianța Franceză, Ministerul Culturii Republica Moldova, Primăria Municipiului Chișinău, ICR Mihai Eminescu, Ambasada României în Republica Moldova și Moldova Film.

Festivalul internațional de animație Anim’est este organizat de Asociația culturală Este’n’est și ALTFilm.

Inchide