Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran, în premieră în România, animația „Loulou, l’incroyable secret”

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran, în premieră în România, animația Loulou, l'incroyable secret
Publicat: 06/11/2014, 11:40

În competiția de lungmetraje internaționale a celei de-a șasea ediții a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Copii și Familie, care va avea loc între 14 și 19 noiembrie, în București, au fost selecționate 12 filme, care vor putea fi urmărite în exclusivitate la Cinema Studio, Cinemateca Eforie și CinemaPro, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

„Loulou, l’incroyable secret” va fi proiectat în premieră pentru România și reprezintă cel mai recent lungmetraj de animație al casei de producție și graphic design franceze Prima Linea Productions.

De asemenea, „Finn” (competiție, regia Frans Weisz, premieră mondială la Toronto IFF, în competiție la Berlinale 2014) va avea premiera de gală la deschiderea oficială a celea de-a șasea ediții KINOdiseea, în prezența regizorului și a actorului principal, Mels van der Hoeven, pe 14 noiembrie, de la ora 19.00, la Cinema Studio. Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri între copii și invitați. Deși încurajat de tatăl său să joace fotbal, Finn descoperă o pasiune pentru vioară și puterea muzicii.

„Misiunea Sputnik/ Mission: Sputnik” (competiție, regia Markus Dietrich, în premieră la Berlinale 2014) este inspirat de poveștile „adevărate” create în jurul zilei de 9 noiembrie 1989, ziua căderii Zidului Berlinului. Atunci când află că unchiul său preferat va fi deportat în Berlinul de Vest, încăpățânata Frederike (Rike) plănuiește o misiune spațială grandioasă pentru a-l aduce înapoi folosind teleportarea.

„Să vezi marea!/ To see the sea” (competiție) este filmul de debut al regizorului ceh Jiří Mádl, în prezența căruia va fi proiectat în premieră în România. Acțiunea este ingenios filmată din perspectiva unui băiat, Tomas, care se visează următorul MiloÅ¡ Forman. Titlul face referire la personajul-copil Antoine Doinel al lui François Truffaut din „Cele patru sute de lovituri/ Les quatre cents coups”, care, la fel ca Tomas, își dorește să vadă marea. Va avea parte de proiecții pe 16 noiembrie, ora 19.00, la Cinemateca Eforie, și pe 17 noiembrie, ora 12.00, la Cinema Studio, urmate de o discuție cu actorul principal, Jan Marsal. Publicul se va putea întâlni cu regizorul Jiří Mádl, după ultima proiecție, pe 19 noiembrie, de la ora 10.00, la Cinema Studio.

În competiția pentru trofeul KINOdiseea vor mai concura „Concursul/ The Contest” (regia Martin Miehe-Renard, în competiție la Berlinale 2014, premieră mondială la Toronto IFF, premieră națională în prezența realizatorului + sesiune de întrebări și răspunsuri), o frumoasă poveste care continuă tradiția filmelor daneze pentru copii, „Emil și Ida” (premieră națională) animația suedeză bazată pe cărțile populare ale autoarei Astrid Lindgren, „Poveste de Iarnă” (proiecție în prezența actorului Dennis Reinsma, premieră națională, în competiție la Berlinale 2014), povestea magică de Crăciun care urmărește prietenia neașteptată dintre solitarul Max și un ren excentric care aterizează în hambarul său, „Fiddlesticks” (regia Veit Helmer, premieră națională). Regizorul Veit Helmer, invitat special anul acesta la KINOdiseea, a regizat primul său film la 14 ani, a lucrat alături de Wim Wenders, iar filmele sale au avut premiere la festivaluri importante precum Sundance, Karlovy Vary și Festivalul de la Veneția. Veit Helmer va participa la o serie de sesiuni de întrebări și răspunsuri, pe 17 noiembrie, de la ora 19.00, la Cinema Studio, și pe 18 noiembrie, ora 10.00, la Cinemateca Eforie.

Vor mai rula în competiție filmul „Băiatul furnică/ Antboy” (în premieră națională, premieră mondială la Toronto IFF), o alternativă pentru copii la filmele cu super-eroi care poate concura ușor cu studiourile Marvel, animația „Hocus Pocus Alfie Atkins”, o adaptare suedeză după seria de cărți pentru copii omonimă a autoarei Gunilla Bergström, lungmetrajul „Cinci Prieteni/ The Famous Five 3” (premieră mondială la Toronto IFF) și „Privighetoarea/ The Nightingale” (regia Philippe Muyl, în premieră națională, cel mai bun film pentru copii la Zlin IFF din Cehia).

Anul acesta, competiția va fi prezidată de un juriu de copii ales în urma unui concurs. Câștigătorii care au trimis cele mai creative recenzii la filmele preferate vor avea parte de o experiență unică, de șansa de a urmări gratuit cele mai bune filme, de a cunoaște profesioniști din domeniu și de a se bucura de numeroase surprize.

Programul complet al celei de-a șasea ediții poate fi consultat pe site-ul kinodiseea.ro.

Primele bilete au fost puse în vânzare, pe www.eventbook.ro. Intrarea la proiecțiile din timpul zilei este gratuită, iar doar pentru acestea se pot face rezervări online pe kinodiseea.ro. Biletele pentru proiecțiile de la ora 19.00 costă 7 lei – copii/ 10 lei – adulți și pot fi cumpărate de pe www.eventbook.ro.

KINOdiseea este membru al Asociației Europene a Filmului pentru Copii (ECFA) și, de asemenea, partener al celor mai importante evenimente de profil din Europa, precum Kristiansand International Children’s Film Festival (Norvegia), aflat la cea de-a 16-a ediție, Zlin Film Festival (Cehia), aflat la a 53-a ediție, International Young Audience Film Festival Ale Kino (Polonia), aflat la ediția a 30-a, și Cine-Jeune de l’Aisne (ediția 31).

Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis, cu sprijinul Primăriei sectorului 5. KINOdiseea este un proiect finanțat de Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Uniunea Cineaștilor din România (UCIN), cu sprijinul Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?