Mircea Cantor și Andrei Ujică, alături de Pussy Riot și Yoko Ono, într-un proiect artistic la New York

Mircea Cantor și Andrei Ujică, alături de Pussy Riot și Yoko Ono, într-un proiect artistic la New York
Publicat: 06/11/2014, 17:10
Actualizat: 29/03/2019, 20:12

Artistul plastic Mircea Cantor și cineastul Andrei Ujică participă alături de celebrități ca Pussy Riot și Yoko Ono la proiectul artistic „Zero Tolerance”, care se desfășoară la MoMA PS1 din New York, o instituție afiliată Museum of Modern Art (MoMA), unul dintre cele mai importante muzee din lume.

Proiectul „Zero Tolerance” aduce laolaltă opere ale unor artiști din toată lumea, prezentând conflictul dintre libertate și control, potrivit site-ului momaps1.org. A fost lansat pe 26 octombrie, la centrul de artă MoMA PS1 din New York, lucrările și instalațiile din cadrul acestuia putând fi admirate până 8 martie 2015.

Prin intermediul lucrărilor unor personalități ca Halil Altindere și Amal Kenawy, „Zero Tolerance” abordează concepte ca libertatea de expresie și rolul artistului în societate.

Alături de artistul turc Halil Altindere, născut în 1971, și de egipteanul Amal Kenawy (1974 – 2012), proiectul „Zero Tolerance” include lucrări ale unor celebrități ca artista americană Yoko Ono, văduva lui John Lennon.

La acest proiect artistic participă și trupa rusă Pussy Riot, ale cărei membre Nadejda Tolokonnikova și Maria Alehina au fost condamnate în 2012 la doi ani de închisoare fiecare, pentru „huliganism” și „incitare la ură religioasă”, după ce au urcat pe masa din altarul catedralei ortodoxe Hristos Mântuitorul din Moscova, pentru o „rugăciune punk”, în care au invocat-o pe Fecioara Maria, cerându-i să îl alunge de la putere pe Vladimir Putin.

Proiectul „Zero Tolerance” îi include și pe românii Mircea Cantor și Andrei Ujică, dar și lucrări ale artiștilor ACT UP New York, Francis Alÿs, Ahmed Basiony, Joseph Beuys, Chim↑pom, Song Dong, Oyvind Fahlstrom, Harun Farocki, Igor Grubić, Sharon Hayes, Deborah Kelly, Lorraine O”Grady, The Radek Community, Rirkrit Tiravanija, Christoph Schlingensief, Voina, Zhao Zhao și Artur Zmajewski.

Mircea Cantor s-a născut în România, în 1977, la Oradea, și, în prezent, trăiește la Paris. Expozițiile personale majore includ „Mircea Cantor”, Centre Pompidou (2012); „Sic Transit Gloria Mundi”, MACRO Museo di Arte Contemporanea, Roma, (2012); „More Cheeks Than Slaps”, Le Crédac, Franța, (2011); „Wise as a Serpent and Innocent as a Dove”, Städtisches Museum Abteiberg, Monchengladbach, Germania, (2010); „Mircea Cantor solo”, Kunsthaus Zürich (2009); „The Need for Uncertainty”, Modern Art Oxford și Arnolfini, Bristol and Camden Arts Centre, Londra (2008-2009); „Ciel Variable”, Fonds Régional d´Art Contemporain Champagne Ardennes – FRAC, Franța (2007); „The Title Is the Last Thing”, Philadelphia Museum of Art, USA (2006).

În anul 2011, lui Mircea Cantor i-a fost decernat premiul Marcel Duchamp, la Paris, iar, în 2004, premiul Fondation d’entreprise Ricard din capitala Franței.

Andrei Ujică s-a născut în 1951, la Timișoara. Cu o pregătire filologică, după ce a scris împreună cu Șerban Foarță versuri pentru grupul rock Phoenix și după publicarea unor nuvele și eseuri, Andrei Ujică s-a dedicat, din 1990, cinematografiei.

Datorită convergenței dintre viziunea cinematografică și scenele artistice, acesta a devenit subiectul unor expoziții de renume, cum ar fi „Unknown Quantity”, de la Fundația Cartier, Paris, unde Andrei Ujică a creat o instalație bazată pe dialogul dintre Paul Virilio și Svetlana Alexievitch, în care tradițiile dialogului filosofic se confruntă cu cinematograful ca „mașinărie vizionară”. Andrei Ujică a emigrat în Germania în anul 1981. În 2001, Andrei Ujică a devenit profesor de film la Universitatea din Karlsruhe.

Ujică a realizat o trilogie documentară despre sfârșitul comunismului: „Videogramele unei revoluții”, în colaborare cu Harun Farocki, în 1992, un montaj al materialelor video și TV din decembrie 1989, „Out of the Present”, în 1995, povestea cosmonautului Sergei Krikalev, care a petrecut 10 luni la bordul stației spațiale MIR, în timp ce Uniunea Sovietică se destrăma, și „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”, centrat pe personalitatea dictatorului.

„Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” a fost inclus în topul celor mai bune filme lansate în cinematografele lumii în 2010, de prestigioasa revistă britanică Sight & Sound, editată de British Film Institute, alături de pelicule precum „Film Socialisme” (Jean-Luc Godard), „Nostalgia de la Luz” (Patricio Guzman), „Poetry” (Lee Chang-dong) și „Un profet/ Un prophète” (Jacques Audiard).

MoMA PS1 este una dintre cele mai importante instituții de artă din Statele Unite dedicate exclusiv artei contemporane. Fondat în 1971, P.S.1 Contemporary Art Center a devenit din ianuarie 2000 o instituție afiliată The Museum of Modern Art (MoMA).

MoMA a fost înființat în 1929 și este adesea considerat cel mai influent muzeu de artă modernă din lume. În colecțiile MoMA se regăsesc lucrările unora dintre cei mai importanți artiști din lume, printre care Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Paul Gauguin, Henri Matisse, Claude Monet și Paul Cézanne. Totodată, la MoMA sunt expuse și o serie din lucrările sculptorului român Constantin Brâncuși.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Lege nouă pentru românii cu COPII. S-a dat total INTERZIS de marți, 30 aprilie
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?