Norman Manea și Mircea Cărtărescu, printre protagoniștii unui documentar regizat de Alexandru Solomon pentru Arte

Norman Manea și Mircea Cărtărescu, printre protagoniștii unui documentar regizat de Alexandru Solomon pentru Arte
Publicat: 27/11/2014, 14:58

Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Florin Lăzărescu și Gabriela Adameșteanu sunt cei patru scriitori care vor apărea în filmul documentar regizat de Alexandru Solomon, a declarat pentru MEDIAFAX cineastul român.

„E o colecție de documentare care se cheamă «Europa scriitorilor», o colecție pentru canalul Arte, împreună cu producători din mai multe țări care au făcut deja filme în Spania, Irlanda, Marea Britanie, Germania, iar eu fac România văzută de patru dintre scriitorii ei”, a spus Alexandru Solomon.

Astfel, Italia este reprezentată de autorii Claudio Magris și Erri de Luca, Irlanda este văzută prin scriitorii Robert Mcliam Wilson, Edna O’Brien, Roddy Doyle și Colm Tóibín, iar Spania, de Juan Goytisolo, Manuel Rivas și Barnardo Atxaga. De asemenea, Marea Britanie este prezentată de autorul Martin Amis, iar Péter Esterházy și Péter Nádas reprezintă Ungaria.

Întrebat dacă cei patru scriitori au fost aleși de producătorii colecției de documentare sau de el, Solomon a precizat că a făcut niște propuneri și a rămas această listă, care îi include pe cei patru autori.

„(I-am ales, n.r.) din rațiuni de diversitate de generație, de diversitate de stil și de prestigiu național și internațional. Una dintre condiții era ca scriitorii să fi fost publicați în Franța și apoi mi s-a părut că cei patru se completează și sunt caractere diferite. Mi s-a părut că ar da României o imagine completă și echilibrată”, a mai spus Solomon pentru MEDIAFAX.

Regizorul a precizat că filmările au început în mai, iar în lunile care au urmat acestea au fost „mai susținute”. De asemenea, el a relatat că a participat și la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) pentru că acolo erau invitați scriitorii Norman Manea și Mircea Cărtărescu, iar Florin Lăzărescu a făcut parte din echipa organizatorilor evenimentului literar ieșean. „Voiam să merg la Iași oricum pentru Florin Lăzărescu, dar restul filmărilor sunt în afara acestui festival. Am fost în America pentru Norman Manea, am fost cu doamna Adameșteanu în locuri care sunt legate de copilăria și adolescența dânsei, am fost în Suceava cu Norman Manea. Desigur, există o parte de interviuri tête-à-tête cu fiecare dintre ei”, a mai spus Solomon.

El a declarat că filmul va fi difuzat de canalul francofon Arte la sfârșitul anului viitor, în luna decembrie. „Pelicula va avea 52 de minute, fiind standardul pentru televiziune”, a spus Solomon, apreciind că, până în prezent, înregistrările brute însumează 40 de ore.

„Mai caut arhive, TVR ne sprijină cu partea de arhive și există un acord de principiu cu TVR, sperăm să-l difuzeze”, a mai spus cineastul.

Pentru Alexandru Solomon aceasta nu este prima colaborare cu Arte, apreciind că s-a bucurat de această ofertă, având astfel posibilitatea de a-i cunoaște mai bine pe scriitori. „E o încercare de a face portretul unei țări prin câțiva scriitori care sunt preocupați de ceea ce înseamnă peisajul acesta geografic, intelectual și uman România”, a mai declarat Solomon.

Întrebat care dintre poveștile scriitorilor l-au impresionat mai mult, regizorul a declarat că „i-ar fi greu să aleagă una singură”. „Între experiența deportării în Transnistria pe care a trăit-o Norman Manea copil fiind și, la celălalt capăt al secolului, experiența lui Florin Lăzărescu, de copilărie la țară în Moldova, în timpul comunismului, e un ecart destul de mare de experiențe și trăiri”, a completat Solomon.

Alexandru Solomon a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București în 1991. A lucrat la început ca operator, apoi director de imagine, începând să scrie scenarii și să regizeze filme din 1993. „Franzela exilului”, despre Ion Luca Caragiale la Berlin, a obținut premiul special al juriului al Uniunii Cineaștilor din România în 2003. „Omul cu o mie de ochi”, un film despre viața și fotografiile lui Iosif Berman, și „Viața de câine”, o radiografie a Bucureștiului ca sat fără câini și oraș cu câini, au primit ambele titlu de cel mai bun documentar la Festivalul DaKino în 2001, respectiv 1998. Ulterior a abordat, printre altele, reconstituirea celebrei tentative de jaf a Băncii Naționale a României din 1959, în „Marele jaf comunist” (2004), povestea postului radio Europa Liberă și poveștile românilor care au lucrat acolo, în „Război pe calea undelor” (2007), și perioada de tranziție și a marilor afaceri de după 1989, în „Kapitalism – Rețeta noastră secretă” (2010).

Alexandru Solomon a fost implicat în documentarea, realizarea interviurilor și organizarea filmărilor la mai multe coproducții documentare, inițiate de companii din Marea Britanie, Franța, Canada și Germania. Aceste filme au fost difuzate de posturile de televiziune BBC, Channel 4, Arte și CBC.

În prezent, acesta pregătește documentarul „Ouăle lui Tarzan”, pentru care a primit o finanțare de la Centrul Național al Cinematografiei (CNC) de 636.500 de lei și una de 85.000 de euro de la Eurimages.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Prințul Harry, într-un nou scandal de proporții. Fotograful regal l-a dat de gol
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor