Pictorul român Adrian Ghenie, pe primul loc într-un top al celor mai tranzacționați artiști din lume în 2014

Pictorul român Adrian Ghenie, pe primul loc într-un top al celor mai tranzacționați artiști din lume în 2014
Publicat: 28/11/2014, 17:02

Pictorul Adrian Ghenie, reprezentant al noului val al artei vizuale românești, se află pe primul loc într-un top al celor mai tranzacționați și apreciați artiști din lume în 2014, realizat de site-ul artnet.com.

Astfel, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, pentru prima dată un artist român se clasează pe primul loc într-un astfel de top. Adrian Ghenie a reușit să atingă această performanță prin punerea în vânzare de către colecționari și galerii a 10 lucrări ce poartă semnătura sa.

În luna iunie, casa de licitații Sotheby’s a vândut lucrarea lui Ghenie „The Fake Rotko” cu suma de 1,778 milioane de euro. Lucrarea a fost pusă în vânzare de un colecționar american și adjudecată de un investitor asiatic. În luna octombrie, Christie’s și Sotheby’s au pus în vânzare șase lucrări, acoperind astfel toată perioada de creație a artistului român.

De data aceasta vedetele celor două seri au fost „Blue Rain”, la licitația de la Christie’s, adjudecată pentru suma de 650.000 de euro, iar la Sotheby’s „Duchamp’s Funeral” a reconfirmat valoarea artistului român, adjudecându-se pentru suma de 1.285.300 de euro.

De asemenea, potrivit sursei citate, instalația denumită „Communism Never Happened”, de Șerban Savu și Ciprian Mureșan, colegi de școală și de generație cu Adrian Ghenie, va fi prezentată la târgul de artă contemporană Art Basel Miami, de una dintre cele mai mari galerii din lume, David Nollan Gallery.

„În ultimii ani, marile galerii internaționale au un ochi ațintit asupra artiștilor români. Faptul că Mureșan, Savu și Ghenie se află în top 10 al unor clasamente atât de importante nu este o întâmplare. MoMA – NY, MoCA – LA, Pompidou – Paris, Tate – Londra sunt doar câteva din muzeele ce îi expun de ani buni. Din Asia și până în America, marii colecționari dețin lucrări ale celor trei artiști și nu numai. Alte nume aflate în colecțiile lor sunt: Geta Brătescu, Ion Grigorescu, Răzvan Boar, Teodora Axente, Victor Man, Mircea Suciu etc. Succesul artiștilor români tranzacționați internațional va schimba dinamica pieței interne a artei contemporane”, a declarat Roxana Vâlcu, Owner Art Advisers, firmă de consultanță în artă.

Cei trei artiști sunt reprezentați de Galeriile Plan B (Cluj și Berlin) și Nicodim Gallery (Los Angeles și București).

Născut în 1977, în Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte și Design din Cluj și s-a tot împărțit între acest oraș și Berlin până în 2013, când a ales în cele din urmă capitala germană.

Artistul român Adrian Ghenie a avut un parcurs ascendent constant pe piața internațională de artă în ultimii ani, fiind reprezentant al noului val al artei vizuale românești. Tabloul său „Regele” a fost vândut la o licitație din iunie 2013, de la Londra, cu 212.238 de euro. Totodată tabloul „Dr. Mengele 2” a fost vândut pentru 140.747 de euro la Licitația de artă contemporană organizată în februarie, la Londra, de Sotheby’s, după cum informa la momentul respectiv casa de licitații Artmark.

Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte din Cluj, unde l-a avut profesor pe reputatul pedagog Ioan Sbârciu, și a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, galeria Plan B, extinsă ulterior și în Berlin. Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneția din 2007, iar în 2008 a deschis un spațiu expozițional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate.

Conform news.artnet.com, Adrian Ghenie este deja cunoscut la nivel internațional, lucrările sale aflându-se în colecțiile unor importante galerii și muzee din lume, între care și Centrul „Georges Pompidou”. Printre fanii artistului s-ar număra, conform sursei citate, și magnatul francez François Pinault, CEO-ul grupului de lux Kering, care are mai multe subsidiare, între care Alexander McQueen, Balenciaga și Gucci.

În luna iunie, The Independent, una dintre cele mai prestigioase publicații britanice, l-a elogiat pe artistul român Adrian Ghenie, considerat un reprezentant al noului val al artei vizuale românești.

Potrivit The Independent, picturile lui Adrian Ghenie sunt expresive în modul de realizare. Acesta alege să nu utilizeze instrumente tradiționale, optând în realizarea lucrărilor sale pentru un cuțit de paletă și pentru stencil. Nu se vede pe nicăieri în studioul său vreo pensulă.

„Nu poți picta asta (lucrările lui, n.r.) cu o pensulă. Este doar rezultatul unui accident. Totul este un accident. Foarte puține lucruri sunt de fapt pictate”, spunea pentru The Independent Adrian Ghenie.

Potrivit The Independent, picturile lui au un aspect îngrijit, însă, când te apropii de ele, poți observa elementele neașteptate și spontaneitatea pe care le implică acestea. „Ceva este aplicat pe o suprafață, care poate distruge respectiva suprafață, însă, dacă nu o distruge, se poate transforma totul în ceva bun. Jumate-jumate. Este un moment ca o ruletă rusească”, afirma artistul român.

Pe de altă parte, cotidianul britanic remarca că, pentru Ghenie, nimic nu este garantat. Modul în care acesta a fost crescut l-a pregătit pentru ce este mai rău. „Am crescut cu mentalitatea că regula este să pierzi și câștigul este strania excepție”, spunea Adrian Ghenie.

Publicația britanică The Independent l-a portretizat pe Adrian Ghenie în contextul în care o expoziție a acestuia, intitulată „Golems”, a fost vernisată pe 12 iunie la galeria Pace din Londra, unde a putut fi vizitată până pe 26 iulie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA