Proiect ICR – CANTEMIR 300 – în jurul lumii | Pseudojurnal de călătorie: ”Ziua 3 – The butterfly effect”

Publicat: 26/09/2023, 12:02
Actualizat: 26/09/2023, 12:04

Citeam cu câteva zile în urmă despre un teribil cutremur în Maroc. Mi-a atras atenția, între alte știri, din compasiune, evident, dar și pentru că acum un an umblam chiar prin locurile respective. Apoi am închis feed-ul de știri și am continuat cu chestiunile zilnice.

Am început turneul, am ajuns în Spania. După primul recital, am plecat spre El Verger, pentru următorul. Acolo – surpriză: nu mai putem cânta la Sala Conservatorului, unde trebuia sa avem și o conferință pe teme muzicale. De ce? Pentru că seismul din Munții Atlas, despre care citeam cu zile înainte, s-a simțit până aici iar în structura clădirii Conservatorului au apărut mici fisuri. Și aici nu se joacă nimeni cu siguranța publică, sub niciun motiv. Așa că s-a decis de urgență închiderea completă a clădirii și mutarea activității în Casa de Cultură. Un sediu superb, o sală de spectacole minunată, cochetă dar… FĂRĂ PIAN!

Am fost anunțați cu doar câteva zile înainte de recital de această mutare. Serviciul transportării pianului de concert de la Conservator, dincolo de faptul că ar fi echivalat, ca preț, cu un pian (modest) nou, se putea face doar peste o săptămână, de specialiști din Valencia. Păi și noi..? Singura soluție a fost un pian electric, de excelentă calitate.

Știam modelul, filmasem de multe ori cu așa ceva. A fost adus imediat. Dar repertoriul a trebuit adaptat, nu toate piesele din programul de turneu fiind „suportate” de un pian (solid, dar) electric. Noroc cu „jobenul” celor peste 25 de turnee anterioare din care Diana și cu mine putem extrage cam orice, oricând.

Acest proiect al Institutului Cultural Român (ICR) reprezintă o premieră istorică pentru muzica românească, fiind pentru prima dată când artiști din România realizează înconjurul Pământului în cadrul unui singur turneu de concerte. Dar înaintea acestui record documentar, scopul principal al întregului demers este acela de a ilustra, cât mai concret posibil, cuprinderea universală a culturii române pornind de la una dintre cele mai valoroase personalități din istorie.

”Să ducem muzica românească pe cât posibil mai departe”

Recitalul a fost minunat. S-a auzit perfect în sală, publicul, numeros, generos, cald, încântat de noutatea muzicii și de prospețimea interacțiunii. Am simțit că a fost un succes, ceea ce face mai mult decât orice odihnă ulterioară. La final toți cei cu care am stat de vorbă se mândreau cu prietenii lor români, pe care îi scuzau că nu au ajuns la recital. ”Probabil sunt încă în vacanță, în țara lor” spuneau.

”ROMANIA UNIVERSALIS a fost și este un concept prin care asta ne-am propus: să ducem muzica românească pe cât posibil mai departe, nu numai geografic (utilizarea la plural la persoana I a verbelor înseamnă, în textul acesta și în altele, dacă vor mai fi, violonista Diana Jipa și cu mine”, spune muzicianul Ștefan Doniga.

Dar dincolo de toate mi-a dat fiori un gând: cât suntem de legați și dependenți, prin fire neștiunte, de tot ceea ce se întâmplă în lumea asta. Efectul de fluture (inversat în cazul nostru, e drept) este, deci, cât se poate de real: o dramă de la mii de kilometri mi-a schimbat mie programul de recital… Cât suntem de fragili, cât e de imprevizibil totul, cât de caraghioase ajung să pară toate zbaterile de a plănui ceva.

Ne rămâne doar șansa enormă de a ne bucura de prezent. De frumusețea pe care o avem pentru o clipă și de binecuvântarea de a o dărui.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern