Tradiții și superstiții de Revelion în lume. Ce să faci ca să ai noroc în noul an

Tradiții și superstiții de Revelion în lume. Ce să faci ca să ai noroc în noul an
Publicat: 31/12/2021, 09:30

Ce mâncăm, cum ne îmbrăcăm, ce daruri oferim de Revelion. Toate acestea influențează modul în care se va desfășura noul an. Sau cel puțin sunt superstiții pe care le îmbrățișează cam toate popoarele, indiferent că vorbim despre Europa, America sau Africa.

Vom fi mai bogați, mai sănătoși, vom avea mai mult succes sau mai mulți prieteni dacă facem anumite lucruri la trecerea dintre ani. Sunt convingeri care fac înconjurul lumii, dar și tradiții și superstiții locale care își găsesc locul în noaptea de Anul Nou.

Iată ce se întâmplă pe glob de Revelion:

În Anglia, pentru a avea noroc în noul an, britanicii cred că primul musafir care intră într-o casă ar trebui să fie un bărbat tânăr, care aduce daruri precum pâine (pentru a fi sătul), sare (pentru a fi bogat) și cărbune (pentru a sta la cald).

Anul Nou japonez este denumit „Oshogatsu” și este sărbătorit cu familia, care face curat și decorează întreaga casă împreună. Apoi, decorațiunile naturale precum crengile de pin, florile de prun și bambusul joacă un rol special în pregătirea locuinței pentru sărbătoarea trecerii dintre ani.

Danemarca celebrează prietenia de Anul Nou. Astfel, oamenii aruncă cu veselă în ușile apropiaților. Cei care au cele mai multe vase sparte în fața casei înseamnă că au cei mai mulți prieteni.

Tot în această țară, multe dintre tradițiile de Anul Nou din lume se învârt în jurul miezului nopții. Între acestea se numără focurile de artificii, dar și sărutarea persoanei iubite. De asemenea, oamenii sar de pe scaune la unison la miezul nopții. Acest lucru simbolizează sărirea înainte în noul an și lăsarea lucrurilor rele în urmă.

Găleți cu apă aruncate pe fereastră pentru a scăpa de ghinion

Pentru a avea parte de fericire și noroc în Noul An, în China, ușile caselor sunt colorate în roșu. De altfel, locuitorii acestei țări accesorizează cam totul cu această culoare, considerată aducătoare de noroc, în noaptea de Revelion.

Pe lângă casă, locuitorii din Puerto Rico fac curat și în mașină, grădină și chiar pe stradă. De asemenea, există tradiția de a arunca găleți cu apă pe fereastră pentru a scăpa de ghinionul de anul trecut.

Unii sud-africani, în special cei din cartierul Hillbrow din Johannesburg, duc curățenia pentru noul an la un alt nivel. Aruncarea mobilierului și a electrocasnicelor vechi (inclusiv cele mari, cum sunt frigiderele) de la ferestrele blocurilor îi ajută să aibă un an nou luminos, spun ei. În realitate, această practică este foarte periculoasă.

În statul american Louisiana, există tradiția de a mânca mazăre și varză de Anul Nou, pentru a avea parte de sănătate și bogăție în următoarele 12 luni.

Tot în Statele Unite ale Americii, în fiecare an, sute de mii de oameni se adună în New York City, pentru a asista la celebrul Ball Drop. Evenimentul a avut loc prima dată în 1907. Proprietarul publicației The New York Times, Adolph Ochs, a vrut să promoveze ziarul, dar totul s-a transformat într-o tradiție anuală, de Revelion.

În Brazilia, lintea este alimentul cel mai folosit de Revelion. Ea este consumată în diferite preparate culinare și există superstiția că dacă mănânci linte de Anul Nou, vei avea mai mulți bani în următoarele 12 luni. Tot aici, chiar la trecerea dintre ani, oamenii mănâncă șapte stafide, scrie greenglobaltravel.com.

Foie gras, stridii și șampanie – meniul exclusivist al francezilor

Tradițiile alimentare de Anul Nou nu lipsesc nici în Austria. Locuitorii acestei țări consumă un purceluș de lapte, la trecerea dintre ani, carnea fiind semn al prosperității. De asemenea, din meniul de Revelion face parte și un desert cu înghețată de mentă, care se spune că va influența veniturile din anul ce vine.

Francezii sunt cunoscuți pentru preferințele lor alimentare și nu fac rabat nici de Revelion. Ei se delectează cu foie gras, din gâscă sau curcan, stridii și, bineînțeles, multă șampanie.

Tradiția alimentară de Anul Nou a Spaniei cere ca oamenii să mănânce 12 boabe de strugure la miezul nopții. În caz contrar, superstiția spune că nu vei avea prea mult noroc în noul an.

În Elveția, există o tradiție conform căreia, în noaptea dintre ani, trebuie să arunci cu frișcă pe jos, ceea ce simbolizează bogația. Tot aici, oamenii cred că norocul din noul an depinde de numărul îmbrățișărilor din noaptea de Revelion.

Anul Nou în Filipine stă sub semnul cercului. Oamenii mănâncă alimente rotunde, poartă monede în buzunare și se îmbracă cu haine care au buline. Forma rotundă simbolizează banii și oamenii cred că vei avea noroc în plan financiar, în noul an.

Lenjerie roșie la trecerea dintre ani

Vietnamezii poartă haine noi pentru a avea parte de un nou început. Ținuta nu este una obișnuită, de zi cu zi, ci un costum tradițional, numit ao dai, care constă într-o rochie lungă purtată peste pantaloni.

Creştinii ortodocşi din Rusia sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi, în noaptea de 13 spre 14 ianuarie. După ce Crăciunul a fost interzis în această țară, în timpul regimului sovietic, Revelionul i-a luat locul. Astfel, copiii primesc cadouri la miezul nopții, de la bunicul Frost (echivalentul lui Moș Crăciun).

La fel ca vietnamezii, italienii poartă haine noi la trecerea dintre ani. Ca și în cazul rușilor, este un moment ideal pentru a oferi daruri, iar fiecare cadou are o simbolistică.

În Turcia, a purta lenjerie roșie la miezul nopții este extrem de important pentru a avea noroc în anul care vine. De altfel, această tradiție este prezentă și în alte țări, precum Italia, Spania, Mexic, dar și în România. Roșul este în mod tradițional o culoare norocoasă în această perioadă a anului.

Sărbătorirea Hogmanay, adică Anul nou, este foarte importantă și în Scoția. În primul rând, oamenii fac o curățenie temeinică în toată casa, care implică inclusiv ștergerea cu atenție a șemineului, pentru că există tradiția citirii în cenunșă, similară celei în cafea. După miezul nopții, vecinii se vizitează reciproc, aducând daruri simbolice, cum ar fi pâine sau un tort cu fructe. La fel ca în Anglia, se crede că prima dată trebuie să intre în casă un bărbat înalt, pentru a avea noroc în noul an.

În Belarus, Anul Nou face parte dintr-un festival care ține 13 zile, cunoscut sub numele de Kaliady. Kaliady provine din vechea recunoaștere păgână a solstițiului de iarnă. Se cântă colinde și se ia masa în familie.

Amsterdam găzduiește una dintre cele mai mari petreceri stradale din lume în ajunul Anului Nou. Participanții mănâncă, la miezul nopții, oliebollen. Tradiția spune că dacă vei consuma aceste bile din aluat prăjit vei alunga spiritele rele în Noul An.

Una dintre tradițiile columbienilor de Revelion este să plimbe o valiză goală prin bloc. Acest lucru simbolizează că vor avea parte de mai multe călătorii în anul ce vine.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom