ANCHETĂ EXCLUSIVĂ. Cât costă un pașaport sau un permis de conducere contrafăcute & pe ce filieră poți obține ”actele fantomă”?! Reporterii GÂNDUL.RO au negociat cu membrii rețelei prin whatsapp!

Publicat: 20/08/2020, 15:15

GÂNDUL.RO  a demarat o anchetă jurnalistică în urma căreia au apărut informații senzaționale. În exclusivitate, vă prezentăm – pas cu pas – ”procedura” relativ simplă prin care orice român poate intra în posesia unui pașaport fals și a unui permis de conducere fals (categoria permisului la alegerea clientului!), discuția desfășurându-se doar pe… Whatsapp.

Comunicarea dintre ”client” și reprezentantul ”firmei” (în spatele căreia se află o întreagă filieră infracțională) s-a desfășurat pe parcursul a câtorva zile, fiind stabilite toate detaliile ”tranzacției”, prețul actelor false solicitate și contul/adresa băncii (plus titularul contului) unde suma respectivă ar trebui virată. GÂNDUL.RO deține toate informațiile respective și le va pune la dispoziția autorităților în cazul unei investigații care va avea ca scop destructurarea acestei rețele.

Pasul 1: ”Ce tip de pașaport doriți și ce pașaport de țară doriți?”

”Filmul evenimentelor” se desfășoară, pas cu pas, începând de pe data de 15 iulie a acestui an, după ce în mediul online a fost postat un anunț referitor la procurarea de pașapoarte sau de permise de conducere pentru diferite țări din Uniunea Europeană. Dar, atenție, poate fi procurat ”online” chiar și un pașaport pentru Statele Unite ale Americii.

Bineînțeles reporterul GÂNDUL.RO (care nu și-a declinat identitatea, alegând să se prezinte ca un român cu probleme penale) a sunat – prin whatsapp – la numărul de telefon respectiv, iar primul pas a fost făcut.

”Salut. Bro, am văzut anunțul pe care l-ai pus pe net. M-ar interesa să mă ajuți, dar să nu fie o prosteală. Eu am o coadă și vreau să plec afară, că nu mai e treabă în România”, începe discuția cu reprezentantul rețelei care promite că poate ”produce” pașapoarte și permise de conducere false.

Răspunsul ”reprezentantului firmei” sosește după doar câteva minute.

”Salut, sunt aici pentru oameni serioși care doresc să obțină ceva bun, așa că, dacă sunteți serioși, atunci voi lucra cu voi și vă voi obține ceea ce doriți până acum, care are de a face cu călătoriile. Lucrurile sunt foarte dificile acum și toată lumea să scoată cât mai bine din viață, de aceea firma noastră este aici pentru a face această posibilitate, așa că vă rugăm să afirmați clar ce tip ce document este că doriți să obținem pentru tine, te rog”, trasmite interlocutorul într-o limbă română… aproximativă.

”Un pașaport și un permis de conducere. Care sunt condițiile?”, dorește să știe ”românul descurcăreț” care vrea să intre în posesia unor acte pe alte căi decât cele legale.

”OK, ce tip de pașaport doriți și ce pașaport de țară doriți, care este categoria de licență (n.red. – categoria permisului de conducere) de care aveți nevoie?”, sosește întrebarea.

”Nu am preferință la țară, doar să fie bun. Categoria B”, răspunde doritorul.

Pasul 2. Cât costă un pașaport și un permis de conducere fals

Discuția dintre cei doi continuă după același tipar, iar reprezentantul firmei încearcă să demonstreze că oamenii săi pot ”rezolva” orice dorință, întrebând dacă românul are nevoie de pașaport european, britanic sau chiar… american. Doritorul specifică faptul că nici măcar nu este interesat de o țară anume, numai… europeană să fie.

Întrebat și dacă a mai deținut un permis de conducere, viitorul cumpărător recunoaște că nu, însă ”știe să conducă” și ar avea nevoie de permisul fals în două luni de zile.

În acest moment, reprezentantul firmei care produce, pe bandă rulantă, pașapoarte și permise de conducere false îi transmite viitorului cumpărător și ce sumă trebuie să extragă din buzunar pentru a deveni fericitul posesor al actelor dorite.

  • 1.000 euro permis de conducere categoria B.
  • 2.350 pașaportul.

Total? 3.350 de euro pentru a eluda legea și pentru a-ți procura acte false.

Mai mult, pentru ca informațiile să fie cât mai clare cu putință, românul doritor de acte false este informat că ”timpul de procesare” va fi de 4 săptămâni pentru ambele acte, pașaport și permis de conducere. Urmează ca a doua zi să aibă loc o altă discuție, iar viitorul cumpărător să trimită toate informațiile necesare care îi vor fi solicitate.

Pasul 3. Care sunt informațiile necesare și ce sumă trebuie plătită în avans

A doua zi, acesta este contactat și i se propune un pașaport de… Germania. Totuși, românul refuză și cere reprezentantului firmei respective să îi confecționeze pașaport și permis pentru una dintre cele patru țări pe care le precizează.

”Salut. România, Italia, Spania sau Anglia”, solicită cumpărătorul. ”Aș prefera una din aceste țări”, mai spune el.

”Atunci e minunat”, i se răspunde și se focalizează atenția pe Italia. Suplimentar, i se transmit și datele care trebuie trimise pentru ca ”Operațiunea Pașaportul și Permisul de Conducere False” să fie declanșată. Precizările sunt referitoare și la fotografia/semnătura absolut necesare:

”Pentru o fotografie, faceți o fotografie clară de sub piept, până în vârf, astfel încât capul să fie clar vizibil cu urechile. În ceea ce privește semnătura, trageți pe o foaie albă de hârtie, prindeți (n.red. – fotografiați) și trimiteți. Imediat ce puteți furniza aceste informații, veți continua să efectuați prima plată pentru a continua procesul”.

Pasul 4. Informațiile solicitate ajung la ”firma” care falsifică pașapoarte și permise de conducere. Cât se plătește în avans

După cum se poate observa în printscreen-ul de mai jos, solicitantul s-a conformat și a trimis către ”firmă” fotografia și semnătura sa.

Bineînțeles, interlocutorul îi confirmă primirea datelor, apoi îi precizează și ce sumă trebuie plătită în avans pentru ca ”procesul” de confecționare a actelor false dorite să demareze.

”Tocmai am terminat să parcurg detaliile dumneavoastră și toate sunt perfecte, așa că acum vă vom trimite detaliile bancare doar pentru a efectua plata în avans de 2.000 de euro, astfel încât vom putea prelucra totul și să le predăm la timp, precum s-a stabilit de comun acord; și încă un lucru nu uitați – să ne trimiteți adresa de livrare și detalii despre locul în care doriți ca pachetul dumneavoastră să fie livrat în regulă”.

Clientul primește prin intermediul Whatsapp toate detaliile referitoare la beneficiarul plății de 2.000 de euro în avans: nume, IBAN, numele băncii, codul SWIFT, adresa băncii respective.

Firește, i se cere să facă și dovada plății sumei de 2.000 de euro în contul respectiv. Cum s-ar spune, totul se face ”la vedere”, niciuna dintre părți nu încearcă să o tragă pe sfoară pe cealaltă.

Pasul 5. Clientul solicită o ”dovadă” și apare ”copia soft” a viitorului permis de conducere

Cum suma de 3.350 de euro nu este una infimă, clientul îi transmite interlocutorului că are nevoie de o ”dovadă” înainte să plătească avansul, neputînd să trimită banii ”doar pe o promisiune”. ”Tu ai trimite dacă ai fi în locul meu?”, mai întreabă el.

Și, ulterior, solicită chiar să plătească o sumă mai mică, în avans, iar negocierea este încununată de succes.

Interlocutorul spune că este de acord, conform principiului ”clientul nostru, stăpânul nostru” – ”am reușit să obțnem mulți clienți doa datorită altor clienți” -, astfel că suma care trebuie plătită în avans se transformă din 2.000 de euro în 1.450 de euro.

De la celălalt capăt al… Whatsappului, clientul din România află că interlocutorul are și un ”supraveghetor”, iar în urma discuțiilor purtate cu acesta s-a ajuns la concluzia că vor fi făcute documentele solicitate și îi va fi trimisă o copie soft. Bineînțeles, clientul se declară mulțumit de propunere.

”Când îmi veți putea arăta un model, voi trimite și banii fără nicio problemă”, decide el.

”Deci suntem de acord cu asta?”, i se răspunde. ”Facem treaba și îți trimitem un eșantion sau mai bine o copie completă, iar plățile trebuie efectuate corect. Vom reveni la dumneavoastră îndată îndată ce copia completă va fi gata”.

Conform promisiunii făcute – ”firmă” serioasă, nu? – clientul din România primește copia soft a permisului de conducere – ”Republica Italiană”, categoria B și, fiind întrebat dacă este în regulă, confirmă că se declară mulțumit de rezultat, iar procesul poate intra în partea finală care îl va transforma în posesor de pașaport și de permis de conducere italian. False.

Discuțiile purtate pe parcursul mai multor zile arată exact modul de lucru al filierei, pe care acum Poliția Română ar trebui să intre pe fir și să o destructureze. Reporterii GÂNDUL.RO pot pune la dispoziția organelor de cercetare detaliile complete ale investigației jurnalistice (unele dintre ele nu le-am publicat din motive lesne de înțeles!).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom