EXCLUSIV. Fostul arhitect-șef al Capitalei reacționează în urma acuzațiilor lui Nicușor Dan: ”Insultă toată branșa profesională a urbaniștilor și arhitecților” + ”Este o mineriadă ceea ce s-a întâmplat!”

EXCLUSIV. Fostul arhitect-șef al Capitalei reacționează în urma acuzațiilor lui Nicușor Dan: ”Insultă toată branșa profesională a urbaniștilor și arhitecților” + ”Este o mineriadă ceea ce s-a întâmplat!”
EXCLUSIV. Fostul arhitect-șef al Capitalei reacționează în urma acuzațiilor lui Nicușor Dan: ”Insultă toată branșa profesională a urbaniștilor și arhitecților” + ”Este o mineriadă ceea ce s-a întâmplat!”
Publicat: 15/03/2021, 17:08
Actualizat: 15/03/2021, 17:32

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, a anunțat că va face o ”analiză juridică” a Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) care au fost suspendate pentru un an, urmând ca toate concluziile să fie date publicității. Însă Nicușor Dan a lansat și acuzații extrem de dure, cei vizați fiind atât Gabriela Firea, fostul Primar General, cât și Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei.

Într-o emisiune de la postul B1TV, Nicușor Dan a vorbit despre un ”apogeu al golăniei” în ceea ce privește urbanismul din București, de o ”rețea de influență” și de funcționari care au făcut parte din această ”rețea”, în acest fel fiind emise ”autorizații ilegale în mod sistematic”.

Potrivit lui Nicușor Dan, ”primarul şi arhitectul-şef care au condus această structură au fost complici şi cu ei, şi cu cei care au venit la ei”, fiind obținute ”foloase necuvenite de zeci, sute sau milioane de euro”, iar ”sute de hectare din spaţii verzi deveneau construibile,  se construiau blocuri între blocuri, blocuri între case dar, mai mult de atât, se anulau şanse de dezvoltare”.

Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei: ”Se pare că domnul primar general nu prea cunoaște istoria”

GÂNDUL.RO a solicitat un punct de vedere lui Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei, iar acesta ne-a transmis, ÎN EXCLUSIVITATE, cu o tentă ironică evidentă, că este ”fericit” după ce a parcurs acuzațiile lansate de Primarul General al Capitalei.

Mai mult, Ștefan Dumitrașcu începe prin a ”construi” un arc peste timp, rememorând una dintre perioadele negre al istoriei contemporane, atunci când protestele din Piața Universității au dus la catalogarea celor care manifestau drept ”golani”.

”Sunt foarte fericit, cu ghilimelele de rigoare, că după trei decenii, din nou, branșa arhitecților este etichetată drept una alcătuită din golani. Acum 31 de ani eram student la arhitectură și a existat aceeași etichetă pusă de un alt domn ideolog și activist care era președinte la momentul respectiv. Se pare că domnul primar general nu prea cunoaște istoria sau limbajul domniei sale este limitat la acest vocabular – golani, panarame… Pe de altă parte, este foarte ciudat că Nicușor Dan vine și spune că va analiza, în următoarele două luni, și ne va comunica motivele pentru care acesta PUZ-uri au fost suspendate. Adică înainte le suspendăm și după aceea analizăm de ce le-am suspendat. După trei luni de zile, ținând cont că această suspendare a fost decisă de aproximativ 3 săptămâni, ne gândim și spunem de ce le-am suspendat. Am stabilit noi, în interior, că le suspendăm și abia după aceea comunicăm lumii motivele”, consideră Ștefan Dumitrașcu, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO.

”Foarte ciudat este că, după toată această gălăgie, nu s-a pus absolut nimic în loc. În astfel de condiții, toate primăriile din București sunt într-o dilemă juridică majoră, pentru că nu au fost transmise dispoziții tranzitorii care să precizeze ce se întâmplă cu autorizarea în această perioadă”

Arhitectul Ștefan Dumitrașcu

”Nicușor Dan nu știe să facă altceva decât să șteargă totul și să nu aducă nimic în loc”

Potrivit arhitectului Ștefan Dumitrașcu, situația din momentul de față, la nivel urbanistic, este foarte gravă la nivelul întregii Capitale. Suspendarea PUZ-urilor de sector a dus la un colaps, iar hotărârea Consiliului General precizează că toate certificatele de urbanism emise după 26 februarie vor fi tratate în temeiul Planului Urbanistic General (PUG).

Numai că juriștii spun că ne aflăm, practic, în ilegalitate, fiindcă ”reglementările PUG au fost abrogate la momentul aprobării PUZ-urilor de sector, de mai bine de trei ani și jumătate, pentru teritoriile respective”.

”Volumul de lucrări care intră în fiecare primărie de sector depășește 300-350 de certificate de urbanism pe lună. Iar această hotărâre de suspendare – Nicușor Dan fiind inițiatorul – menționează că următoarele certificate de urbanism, depuse după data de 26 februarie, vor fi tratate în temeiul Planului Urbanistic General. Numai că acest lucru, potrivit juriștilor, este – practic – nelegal și imposibil de realizat, deoarece reglementările PUG au fost abrogate la momentul aprobării PUZ-urilor de sector, de mai bine de trei ani și jumătate, pentru teritoriile respective. Pentru a mă exprima mai plastic, așa cum mi s-a explicat la Direcția Juridică, dacă vine o instanță de judecată și te divorțează, nu te poate obliga, apoi, să te întorci la nevasta anterioară.

Este, într-adevăr, un teritoriu nereglementat la această oră, pe care direcțiile de urbanism din Capitală nu știu cum să îl trateze ca să nu emită 350 de certificate de urbanism prin care să se solicite câte un PUZ pentru orice fel de lucrare publică sau privată. Blocăm într-o birocrație inutilă atât primăriile de sector, cât și primăria municipală, ceea ce este contralucrativ pentru petent, fie el instituție de stat sau privată”, avertizează fostul arhitect-șef al Capitalei, Ștefan Dumitrașcu.

”Nicușor Dan nu știe să facă altceva decât să șteargă totul și să nu aducă nimic în loc. Mai mult decât atât, nu știe să prezinte, concret, care sunt motivele unor asemenea acuzații. Și eu pot spune absolut orice despre oricine, dar trebuie să aduc dovezi în sprijinul celor afirmate. Nu de genul bate vântul, crește iarba, noaptea e întuneric, iar ziua lumină… Aș dori să-i atrag atenția, foarte civilizat și serios, că documentațiile de urbanism de tip PUZ sunt întocmite de arhitecți și de urbaniști profesioniști, cel puțin la nivelul Bucureștiului, fie că vorbim de sistemul privat, fie că discutăm despre sistemul public, deoarece a existat o companie municipală care se ocupa cu proiectarea acestor documentații”

Ștefan Dumitrașcu

”Este o adevărată mineriadă ce s-a întâmplat, la Banca Mondială sunt stupefiați…”

Ștefan Dumitrașcu îi transmite lui Nicușor Dan că vorbește despre o ”pretinsă ilegalitate” la nivel urbanistic, și că fiecare documentație a primit nu mai puțin de 38 de avize de la instituțiile statului, ceea ce înseamnă că toate ar fi contribuit la crearea acestui ”apogeu al golăniei” care ar fi culminat – potrivit acuzațiilor Primarului General – cu emiterea unor ”autorizații ilegale”.

Mai mult, spune fostul arhitect-șef al Capitalei, chiar și Dan Barna l-ar fi sunat pe Nicușor Dan, pentru a primi explicații în legătură cu această situație alarmantă, cu atât mai mult cu cât, în urma suspendării PUZ-urilor de sector, investițiile majore din București dispar ”și nu vor mai veni multă vreme înapoi”.

”Fiecare dintre aceste documentații are nu mai puțin de 38 de avize, de la toate instituțiile statului român, care nu țin de primării, nu au absolut niciun fel de legătură cu primăriile inițiatoare sau cu primăria municipală. Din ce spune Nicușor Dan, tot statul român – de la instituțiile de forță la ministere – a pus umărul la o pretinsă ilegalitate, la nivel urbanistic, în București. Există aceste avize pentru fiecare dintre cele 5 PUZ-uri pe care Nicușor Dan le dorește, atât de mult, anulate. Am înțeles că a declarat că a fost sunat și de vicepremierul Dan Barna, pentru a oferi explicații în legătură cu această situație. Și asta pentru că investițiile majore, serioase, se retrag din București și nu vor veni multă vreme înapoi, într-un asemenea ecosistem instabil. Nu mai vine nimic serios, este o adevărată mineriadă ceea ce s-a întâmplat”, avertizează Ștefan Dumitrașcu.

”Acum, dezvoltarea Bucureștiului rămâne în aer. Nicio reglementare nu este perfectă, evident, există și chestiuni care pot fi corectate și se corectează pe parcurs. Iar asta nu se întâmplă numai în București, ci în toată lumea. Dar în cazul în care, dau un exemplu, copilul are o răceală sau chiar gripă nu trebuie, Doamne-ferește, să îl împușcăm. Tratăm chestiunea în mod rațional. Acum, și investițiile municipale, și investițiile guvernamentale sunt afectate de această anulare. Iată proiectul Cartierului Justiției din sectorul 3, din zona Bulevardului Unirii. Acest proiect era parte a PUZ Sector 3, anulat prin superbul vot al Consiliului Municipal, o investiție de 250 de milioane de dolari pe care România o așteaptă din partea Băncii Mondiale de peste 10 ani. De altfel, am avut o videoconferință cu cei de la Banca Mondială de la Washington, acum două săptămâni și ceva, iar oamenii erau stupefiați de faptul că nu mai știu, birocratic, încotro să se îndrepte. Tăiem creanga de sub picioare…”, mai spune fostul arhitect-șef al Capitalei, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO.

”Evident că, într-un mediu instabil de acest tip, niciun fel de investiție serioasă nu va rămâne. Există vecini care primesc investițiile cu brațele deschise, vorbesc despre vecinii teritoriali ai României. Dacă nu se poate la București, să nu credeți că acest capital nu se duce cu drag la Sofia sau la Belgrad.

Logic, băncile de specialitate, de creditare imobiliară și ipotecară, fac și ele un pas în spate. Nu vor risca să finanțeze o investiție serioasă în astfel de condiții”

Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei

”Mai bine golan decât activist”

Din păcate, insistă fostul arhitect-șef al Capitalei, Nicușor Dan nu știe decât să acuze și, prin astfel de declarații, insultă ”toată branșa profesională a urbaniștilor și arhitecților”.

În același timp, Ștefan Dumitrașcu îl atenționează pe Primarul General al Capitalei că va întreprinde măsurile juridice legale dacă astfel de acuzații nefondate vor continua.

”Dar Nicușor Dan știe să acuze de golănie și, efectiv, insultă toată branșa profesională a urbaniștilor și arhitecților, dar v-am spus, sunt obișnuit cu asta, mi s-a întâmplat și acum 31 de ani. În momentul în care domnia sa va continua cu acest tip de acuzații, evident că mă voi gândi și la anumite măsuri juridice. Eu sunt funcționar public de 24 de ani și știu să-mi respect acest statut și să respect aleșii de care am avut parte în atâția ani de activitate. Nicușor Dan este abia la început, cu toate că a fost deputat și consilier municipal. Activitatea efectivă, executivă, de Primar General al Capitalei este cu totul și cu totul altceva. Vorba cântecului regretatului Cristian Pațurcă, mai bine golan decât activist. Prin statutul de student la arhitectură, în anul 3, cum eram eu în acea perioadă a Pieței Universității, nu era de dorit să te întâlnești cu cei care îi căutau pe așa-zișii golani și care au omorât cu bâtele, în centrul Capitalei. Țin minte că președintele țării mele le-a mulțumit acestor criminali și i-a rugat frumos să se ducă înapoi în abataje, iar după 31 de ani nu avem responsabili pentru acel măcel. Rezultatul măcelului de atunci a fost că aproape 10 ani de zile nu au existat investiții serioase în România. Au fost numai chestii punctuale, mărunte, cetățeni care au venit cu câțiva dolari în buzunar și care au devalizat această țară”, punctează Ștefan Dumitrașcu.

”Acum nu se va face nimic, după această suspendare a PUZ-urilor de sector, investițiile serioase sunt blocate și nici nu vor reveni multă vreme de acum înainte. Din păcate, răul a fost făcut, pentru că stabilitatea în ceea ce privește legea și reglementările de urbanism este decisivă pentru progresul orașelor. Orașele nu stau pe loc fiindcă așa vrea cineva.

Nicușor Dan tot insistă pe ideea că există densitate mare în București. Dar Bucureștiul are 8.000 de locuitori pe kilometru pătrat. Parisul la care ne tot raportăm – Micul Paris etc. – are 21.000 de locuitori pe kilometru pătrat. Nu am auzit ca lumea să se calce în picioare în Paris”

Ștefan Dumitrașcu

Ștefan Dumitrașcu precizează că, referitor la această ”densitate” pe care Nicușor Dan o aduce mereu în discuție, este vorba doar despre o ”marotă”, cu atât mai mult când se vorbește despre spațiile verzi din București.

Iar o astfel de retorică, din păcate, susținută și de asemenea decizii, nu are decât efecte negative devastatoare, la nivelul Capitalei, pe termen lung.

”Din acest punct de vedere, Bucureștiul este o zonă semi-rurală. Londra stă la 17.000 de locuitori pe kilometru pătrat. Marota cu spațiile verzi este imediat desființabilă, pentru că oricine s-a plimbat prin orașele vestice – dar poate fi dat și exemplul Atenei, tot o capitală europeană – a observat că găsești un copăcel la trei kilometri. În Paris găsim, în zona urbană, câte un rond în intersecție. Plantații de aliniament găsim pe Champs Elysee, pe marile bulevarde. Orice se poate uita pe Google Maps, să seteze o înălțime a punctului de observație și să vadă cât verde se vede în București, față de alte capitale. E un exercițiu foarte simplu… Prin gesturi de acest tip, susținute de o retorică pe care o credeam dispărută din viața publică, orașul nostru are mult, mult de suferit”, încheie Ștefan Dumitrașcu, fostul architect-șef al Capitalei, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc...
Mari amenzi pentru proprietarii de apartamente. Cine nu face asta va plăti scump
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani