Ministerul Justiției cere extrădarea fugarului Cristian Rizea + Care este cea de-a doua variantă luată în calcul (SURSE)

Ministerul Justiției cere extrădarea fugarului Cristian Rizea + Care este cea de-a doua variantă luată în calcul (SURSE)
Ministerul Justiției cere extrădarea fugarului Cristian Rizea + Care este cea de-a doua variantă luată în calcul (SURSE)
Publicat: 05/11/2020, 10:57
Actualizat: 05/11/2020, 11:06

Ex-deputatul Cristian Rizea a obținut cetățenia moldovenească în anul 2017, după ce a fugit din România, în luna decembrie a aceluiași an, pentru a scăpa de o condamnare de 4 ani și 8 luni cu executare. Ascunzându-se sub o nouă identitate – Cristian Mihai Luigi -, Rizea a aterizat la Chișinău, împreună cu familia, ducând o viață lipsită de griji.

GÂNDUL.RO a dezvăluit întreaga filieră cu ajutorul căreia fugarul Cristian Rizea a reușit să devină cetățean al Moldovei, iar în urma informațiilor-bombă prezentate, ÎN EXCLUSIVITATE, președintele Moldovei, Igor Dodon, i-a retras fostului deputat cetățenia moldovenească, prin decret prezidențial.

Cristian Rizea a fost ridicat de bărbați îmbrăcați în haine civile chiar din complexul imobiliar de lux unde locuia – pe strada București din Chișinău – și încătușat.

Ministerul Justiției din România a trimis o nouă cerere de extrădare a lui Cristian Rizea către Republica Moldova, însă autoritățile de la Chișinău vor decide dacă acesta va fi EXTRĂDAT sau… EXPULZAT.

Fugarul Cristian Rizea, încătușat în Republica Moldova

Fostul parlamentar Cristian Rizea le-a cerut celor care îi dăduseră mită să-i mintă pe anchetatori

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe Cristian Rizea – în decembrie 2017 – la 4 ani și 8 luni de închisoare. Procurorii DNA au demonstrat, în urma anchetei efectuate, că Rizea – în calitate de deputat PSD – a luat mită 300.000 de euro de la doi oameni de afaceri, promițându-le că, după ce va prelua funcția de primar al Sectorului 5, le va da (cu titlu gratuit”), un spațiu în zona Cotroceni, acolo unde își vor putea deschide o clinică.

Dar adevărata proveniență a banilor a fost ascunsă. S-au întocmit patru contracte de împrumut, toate fiind fictive. În anul 2015, atunci când procurorii DNA au declanșat cercetările, Cristian Rizea le-a cerut celor care îi dăduseră mită să-i mintă pe anchetatori.

Fugarul Cristian Rizea, reținut la Chișinău după ce i-a fost retrasă cetățenia moldovenească

Totuși, înainte de a fi plasat în spatele gratiilor, Rizea a părăsit țara și s-a instalat, cu familie cu tot, într-un cartier rezidențial din capitala Republicii Moldova. Urmărit internațional de autoritățile române, el și-a asigurat protecție la Chișinău. Nu muncea, dar ducea o viață de lux, lipsită de griji. Fugarul conducea o mașină scumpă, își permitea să-și întrețină soția casnică și să aibă grijă inclusiv de o amantă mai tânără. Ex-deputatul frecventa cele mai scumpe localuri din oraș, iar pentru a-și pierde urma și-a căpătat și o nouă identitate – Mihai Cristian Luigi.

”Președintele Republicii Moldova decretează: ”Se retrage cetățenia Republicii Moldova a domnului Cristian MIHAI (n.red. – noua identitate a lui Cristian Rizea). Prezentul decret intră în vigoare la data publicării”

Extras din Monitorul Oficial al Republicii Moldova

 Igor Dodon: ”Eu am văzut în presă acest subiect și am rugat colegii să-mi facă și o notă informativă”

Dezvăluirile senzaționale din GÂNDUL.RO l-au determinat pe președintele Moldovei, Igor Dodon, să reacționeze și să ceară o ”notă informativă” despre această situație.

”Eu am văzut în presă acest subiect și am rugat colegii să-mi facă și o notă informativă. Cetățeanul României, Rizea Cristian Luigi, a depus actele pentru a dobândi cetățenia Republicii Moldova pe data de 14 noiembrie 2017. Aici aduce niște argumente, că are rude în Congaz. Agenția de servicii publice, în rezultatul examinării, a avizat recunoașterea domnului Rizea și i-a dat pașaportul în 28 decembrie 2017. (…) Cel mai probabil era un om apropiat fostei conduceri, fostului oligarh, care era la putere în Republica Moldova. Eu, în calitate de președinte, acum prima dată am aflat”, a precizat Igor Dodon.

Igor Dodon menționează că nu a dat niciodată, în calitate de președinte al Republicii Moldova, un astfel de act de acordare a cetățeniei unui om care este cercetat penal în România.

”În momentul în care această persoană a depus actele, a semnat, prin semnătură, că cunoaște prevederile articolului 20 din legea cetățeniei Republicii Moldova. Acest articol presupune că, în cazul dobândirii sau redobândirii cetățeniei, dacă a declarat că nu a comis fapte care cad sub incidența articolului menționat și pe urmă se demonstrează că el a indus în eroare comisia, atunci actele de cetățenie pot fi anulate!”

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii