EXCLUSIV | Trecerile de pietoni care aduc moartea. Oamenii au reclamat pericolul de pe ”zebrele” nemarcate cu multe luni înainte de accidentul în care Raisa a fost ucisă de un polițist

EXCLUSIV | Trecerile de pietoni care aduc moartea. Oamenii au reclamat pericolul de pe ”zebrele” nemarcate cu multe luni înainte de accidentul în care Raisa a fost ucisă de un polițist

Multe petiții pentru refacerea marcajelor rutiere de pe străzile din Bucureștii Noi au fost trimise către Administrația Străzilor înainte de accidentul din 13 ianuarie, când o fetiță de 11 ani a fost ucisă pe o trecere de pietoni de pe Bulevardul Laminorului de un polițist care mergea cu viteză.

Sesizările către Administrația Străzilor au fost făcute fie prin intermediul Brigăzii de Poliție Rutieră, fie direct de locatarii din zonele unde vopseaua care ar trebui să indice pe stradă că sunt treceri de pietoni s-a șters de-a lungul timpului.

Este și cazul trecerii de pietoni de pe Bulevardul Laminorului, unde Raisa, fetița de doar 11 ani, a fost lovită în plin și târâtă 50 de metri de o mașină de poliție condusă cu viteză mare de agentul Constantin Popescu, de la Secția 5. Raisa a murit pe loc, iar colega cu care traversa strada a fost rănită, fiind internată la Spitalul de Copii ”Grigore Alexandrescu”.

Polițistul Constantin Popescu este sub control judiciar, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 l-au pus sub acuzare, în 14 ianuarie, pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. După ce procurorii vor stabili probatoriul și acuzațiile, vor trimite dosarul în instanță inclusiv cu cererile de daune morale și materiale.

Dacă instanța va stabili că Administrația Străzilor, deși știa de lipsa marcajelor care să indice pe stradă că în locul unde a avut loc accidentul este trecere de pietoni, nu a făcut nimic, cel mai probabil va fi considerată parte responsabilă civilment și obligată să plătească daune în solidar cu cei care vor fi găsiți vinovați pentru moartea Raisei și rănirea colegei ei.

Potrivit Ordonanței de Urgență privind circulaţia pe drumurile publice, „în cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a stării tehnice necorespunzătoare a drumului public, a nesemnalizării sau a semnalizării necorespunzătoare a acestuia, administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor răspunde, după caz, administrativ, contravenţional, civil sau penal, în condiţiile legii”.

Accidentul în care fetița de 11 ani a fost ucisă de polițist pe trecerea de pietoni, semnalizată cu indicator rutier pe un stâlp, dar nu și marcaj vizibil pe stradă, nu este singurul de pe Bulevardul Laminorului.

În luna iunie 2021, un biciclist a fost lovit de o mașină care circula cu viteză pe Bulevardul Laminorului, la câțiva zeci de metri de locul în care Raisa a fost ucisă de polițistul Secției 5.

Mai mulți locuitori din zonă au cerut refacerea marcajelor de pe stradă, mai ales în locurile cu risc mare de accidente.

Un document intrat în posesia Gândul arată că, în iunie 2021, o locuitoare din Sectorul 1 a transmis Brigăzii Rutiere o petiție prin care solicita refacerea marcajelor rutiere de pe străzile aflate în cartierele Bucureștii Noi și Dămăroaia. De la Brigada Rutieră, sesizarea a fost direcționată Administrației Străzilor.

Administrația Străzilor știa că trecerea de pietoni pe care a fost ucisă fetița de 11 ani nu este corect semnalizată

Gândul a publicat, imediat după accidentul de pe Bulevardul Laminorului, faptul că Brigada Rutieră a Capitalei a informat din 2021 Administrația Străzilor că trecerea de pietoni pe care polițistul le-a lovit pe cele două fete nu este corect semnalizată. Ulterior, informația  a fost confirmată și de șeful Poliției Capitalei, Bogdan Berechet, care a precizat că au fost mai multe sesizări pentru acea zonă și s-au dat avertismente, planuri de conformare și amenzi, dar nimic nu s-a schimbat.

Polițistul Constantin Popescu, este angajat din 2017 ca agent, din sursă externă, și lucra la Secția 5. Potrivit procurorului, el nu era în misiune în momentul producerii accidentului și circula cu viteză, cu semnalele luminoase aprinse, dar nu și cu cele sonore.

Polițistul nu a acordat „prioritate victimei și a accidentat-o, provocându-i leziuni traumatice ce au cauzat decesul imediat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Sectorului 1, Călin Radu. „Facem precizarea că victima minoră era angajată în traversarea carosabilului pe trecerea de pietoni”, a adăugat acesta.

„Ce să-i fac, ce să-i fac? E plină de sânge”

Transcriptul complet al convorbirilor dintre dispercer și polițist, intrat în posesia Gândul, arată că polițistul i-a cerut sfaturi unuia dintre dispecerii cu care a vorbit pentru a o ajuta pe fetiţă şi a rugat de mai multe ori să fie trimisă o ambulanță la fața locului.

POLIȚIST: Vă rog!
DISPECER ISU: Sunt deja în drum către dumneavoastră.

POLIȚIST: Ce să-i fac, ce să-i fac? E plină de sânge. A pierdut foarte mult sânge. Ce să-i fac, spuneți-mi ce să-i fac?
DISPECER ISU: S-o puneți jos acolo, să nu se miște, să nu stea pe spate.

POLIȚIST: Pe stânga. Pe partea stângă?
DISPECER ISU: Da, să se miște cât mai puțin!


Citește și

EXCLUSIV | Mărturia bărbatului care a văzut accidentul provocat de polițist și a stat alături de fetița supraviețuitoare: „A ridicat-o în aer și a mers cu ea pe capotă. Stăteam în fața ei, ca să nu-și vadă prietena întinsă pe asfalt”

EXCLUSIV| Polițistul care a omorât o fetiță când traversa strada a aprins semnalele luminoase după accident – SURSE

VIDEO| Două fetițe, spulberate de o maşină de Poliţie în București. Una dintre ele a murit

În ce stare se află fetița care a supraviețuit accidentului groaznic în care două copile au fost lovite în plin de o mașină de poliție

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini cutremurătoare cu Elena Cârstea, la 8 luni după ce a suferit un AVC. Ce...
GALERIE FOTO. Imagini incendiare cu cea mai bogată fată din ring! A pozat în trecut...
VIDEO Momentul în care autocarul cu zeci de oameni cade de pe podul din Veneția...
Femeia care a crezut că e gravidă! Medicii, șocați de ce au descoperit la ecografie
Plăţile cash vor fi plafonate la 2.500 de lei. 80% dintre tranzacţiile din România sunt...
Tabelul prețurilor RCA în 2023. Care e cea mai ieftină asigurare pentru mașină
Mesajul emoționant al fiicei lui Valentin Illes, după moartea fulgerătoare a tatălui ei: ”O să...
O nouă materie în școlile din România? Anunț important pentru elevi
Trecătorii au scos telefonul și au început să filmeze! Trei tinere din Iași nu au...
Iohannis, despre susţinerea Germaniei pentru aderarea la Schengen: Prietenul la nevoie se cunoaşte
Această pensionară de 71 de ani s-a măritat cu un puști de doar 17 ani....
Cum nășteau femeile din Germania anilor 1900! Metoda FĂRĂ DURERE și fără...
A MURIT o legendă a României! Fanii filmelor lui Sergiu Nicolaescu plâng
DJ Lalla, jefuită după ce a murit. Ce spune acum hoțul
Care e secretul genelor impresionante ale Corneliei Dansatoarea. Cum reușește să le facă atât de...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mami, în patul meu doarme un BAU-BAU! Mama: Fiule, ai 40 de...
Arsenie Boca a Știut a Dezvăluit și Exact Înainte să Moară: ‘Cum Să Scaapi de...