AGRICULTURĂ. APIA: 61 milioane euro autorizate la plată pentru ajutorul național tranzitoriu. Mai sunt câteva zile pentru depunerea cererilor unice în Campania 2021

AGRICULTURĂ. APIA: 61 milioane euro autorizate la plată pentru ajutorul național tranzitoriu. Mai sunt câteva zile pentru depunerea cererilor unice în Campania 2021
Publicat: 12/05/2021, 15:38
Actualizat: 12/05/2021, 15:45

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat că suma totală autorizată la plată pentru ajutorul naţional tranzitoriu este de 61 milioane euro din plafonul de 65 milioane euro. În același timp, au început și autorizările pentru plăţile pentru sprijinul cuplat, cu câteva zile mai devreme decât în mod normal. 

APIA a dat startul la autorizarea la plată a ajutorului naţional tranzitoriu (ANT) în data de 19 aprilie, procesul apropiindu-se de final, după cum a declarat Adrian Pintea la o conferință pe teme de agricultură.  Sumele alocate în 2021 pentru ANT-uri sunt cu mult mai mici raportat la 2020, aproape la jumătate, în condițiile în care bugetul Ministerului Agriculturii este undeva la 60% din cel de anul trecut.

Mai devreme și la sprjinul cuplat 

În același timp, au început mai devreme, față de cum se întâmpla de obicei, autorizarea şi plăţile pentru sprijinul cuplat în sectorul vegetal, pentru că depunerea cererilor la nivelul centrelor judeţene și locale a mers bine. În loc de 16 mai, procesul a fost devansat începând cu data de 7 mai.

„Toate documentele au fost depuse în timp util, iar Hotărârea de Guvern 492 din 28 aprilie a fost aprobată, astfel încât am putut să dăm drumul autorizărilor la plată mai devreme, respectiv începând cu data de 7 mai 2021 APIA a demarat autorizarea la plată a schemelor de sprijin în sectorul vegetal”, a declarat Adrian Pintea la Gala fermierilor români din Moldova organizată de Pria, potrivit Agerpres.

Cuantumul a fost calculat conform legii de către APIA şi raportat la plafoanele financiare şi suprafeţele eligibile pentru anul 2020.

Citește și https://www.gandul.ro/financiar/macroeconomie/agricultura/tranzactie-grupul-aaylex-a-preluat-banvit-cu-finantare-sindicalizata-de-la-eximbank-si-cec-bank-la-cat-s-a-ridicat-tranzactia-19628946

Până în data de 11 mai, agenţia a autorizat la plată pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal o sumă de 5,24 milioane de euro și peste 174 milioane de euro pentru zootehnie.

Doar câteva zile pentru  cererea unică de plată

Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2021 se închide pe  17 mai, termenul limită pentru depunerea documentației. La data de 9 mai, erau înregistrate 680.206 cereri pentru o suprafață totală de 6.118.107 hectare, potrivit datelor APIA.

Funcționarii agenției au lucrat și în week-end, când au fost înregistrate 9.309 cereri unice la nivel național pentru o suprafață de 237.038 hectare. În contextul pandemiei Covid 19, fermierii pot depune cererea prin mijloace electronice fără a se prezenta la Centrele judeţene/locale APIA şi/sau Centrul Municipiului Bucureşti.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
ULTIMĂ ORĂ! Oana Roman, în doliu: 'Sper că acolo unde este acum să fie lumină'
FOTO. Imagini incendiare cu fosta soție a lui Marian Drăgulescu! Larisa s-a dezbrăcat în lanul...
Ficat mărit și gras? EVITĂ 15 alimente care cresc riscul de ciroză
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Își va continua cariera în Ceruri! Dănuț Radu, fotbalistul din cale afară de cuminte care...
Românii care se operează gratuit la privat. Schimbări importante în sistemul de sănătate
Israelul îşi ameninţă adversarii. Ce a transmis premierul Naftali Bennett inamicilor statului
BANCUL ZILEI – Pițipoanca pipăită în autobuz
Controversele pe tema educației sexuale în școli continuă în România. Țara din UE în care...
ULTIMĂ ORĂ! Oana Roman, în doliu: 'Sper că acolo unde este acum să fie lumină'
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Anunț GRAV! Când vor crește cazurile de COVID în România, de fapt. Valeriu Gheorghiță avertizează...
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar...
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Denise Rifai a fost ȘOCATĂ! Un bărbat celebru nu i-a dat nicio şansă. Bombă în...
Adevărul despre vaccinul Pfizer/BioNTech. Anunț bombă din Guvern. Cât de eficient este
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...