Ce se va întâmpla cu fetițele de 3 și 4 ani, scoase de un vecin din incendiul din Iași. Copilele au arsuri pe jumătate din corp

Ce se va întâmpla cu fetițele de 3 și 4 ani, scoase de un vecin din incendiul din Iași. Copilele au arsuri pe jumătate din corp
Publicat: 15/02/2022, 17:55

Fetițele din localitatea ieșeană Vladomira, comuna Trifești, ar putea rămâne în grija bunicilor materni dacă trec cu bine de perioada de spitalizare. Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași au precizat că fetele vor putea să fie luate în plasament de către bunici dacă se dovedește că aceștia ar putea avea grijă de ele.

Momentan, cei de la DGAPSC spun că încă este devreme, având în vedere că cele două fetițe, de 3 și 4 ani, se află în continuare în stare critică la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași.

Fetele au suferit arsuri pe 60%, respectiv 43% din suprafața corporală, fiind vorba și de suprafață foarte mare, dar și de arsuri severe. Acestea sunt intubate și ventilate mecanic și au suferit inclusiv arsuri ale căilor respiratorii. Fata mai mare, de 11 ani, are arsuri doar pe 2% din corp, starea sa fiind bună.

În principiu, bunica a fost consultată și a declarat că ar fi de acord să le ia pe toate trei în plasament dacă se fac bine, ceea ce înseamnă că ar rămâne în familia extinsă. Bunica a spus de la început că ar vrea să o ia în plasament pe fata cea mare, aceasta fiind atașată de bunică, crescută de ea, avea un atașament mai dezvoltat”, a precizat Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt al DGAPSC Iași, pentru Gândul.

Mama fetițelor era plecată

Cele trei fete se aflau singure acasă atunci când a pornit incendiul. Mama copiilor era plecată la Iași împreună cu concubinul său și a lăsat pe fata mai mare, de 11 ani, să aibă grijă de surorile sale în vârstă de 3 și 4 ani. Până au ajuns pompierii, copiii au fost scoși din casă de un vecin.

Medicii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași spun că doar 10% dintre arsurile care ajung să fie tratate aici sunt de o gravitate asemănătoare, adică aproximativ 25 de pacienți pe an.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, unde acoperăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase