Cele două fetițe, de 3 și 4 ani, scoase din incendiu de un vecin, sunt în stare critică. Medici: „Prognosticul lor este foarte sever”

Cele două fetițe, de 3 și 4 ani, scoase din incendiu de un vecin, sunt în stare critică. Medici: „Prognosticul lor este foarte sever”
Sursă foto: ISU/Iași
Publicat: 10/02/2022, 13:48

Cele două fetițe din localitatea ieșeană Vladomira, comuna Trifești, care au fost ieri victime ale unui incendiu, se află în stare critică la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași. Incendiul a izbucnit după ce o sticlă de benzină, aflată lângă sobă, a luat foc. Conform medicilor, acestea au suferit arsuri pe 60%, respectiv 43% din suprafața corporală, fiind vorba și de suprafață foarte mare, dar și de arsuri severe.

Dr. Sidonia Susanu, șefa Secției de Chirurgie Plastică de la unitatea medicală, a precizat într-o declarație de presă că fetițele de 3 și 4 ani au suferit arsuri prin flacără, sunt intubate și ventilate mecanic și au suferit inclusiv arsuri ale căilor respiratorii.

„Sunt dependente de tehnici de epurare extrarenală, deocamdată putem spune că prognosticul lor este foarte sever. Sunt în stare critică, cea mai mare problemă o pun în continuare arsurile căilor aeriene inferioare, dar evident și cele prin flacără. Din punctul meu de vedere, toate arsurile la copii sunt produse din neglijența părinților. De o astfel de gravitate sunt cam 10% dintre arsurile internate la noi, adică aproximativ 25 de pacienți extrem de grav pe an”, a declarat dr. Sidonia Susanu.

Sora lor, de 11 ani, a fost cea care a ieșit din casă și a cerut ajutor, iar până au ajuns forțele de intervenție cei doi copii, de 3 și 4 ani, au fost scoși din casă de un vecin.

Copiii erau singuri acasă atunci când a izbucnit incendiul, mama copiilor fiind plecată de dimineață cu concubinul său la Iași și a lăsat-o pe fata mai mare, de 11 ani, să aibă grijă de surorile sale.

„Familia era monitorizată de noi, pentru că mama copiilor trăia în concubinaj cu cineva în casa tatălui ei, adică a bunicului copiilor. Bunicul copiilor a venit la noi la Primărie și a făcut o sesizare că respectivul concubin nu ar avea un comportament corespunzător, noi am făcut cerere pentru ordin de protecție. A fost chemat de vreo 2 ori la Judecătorie, chiar azi avea termen și ea a plecat cu el la Iași ca să îl însoțească. Trebuia să fie acolo la ora 14.00, însă de ce a plecat cu microbuzul la ora 6.00 și de ce a lăsat copiii singuri chiar nu știm”, a declarat pentru Gândul miercuri, 9 februarie, Radu Ciornei, viceprimarul comunei Trifești.

Citește și Povestea tulburătoare a fetițelor scoase din flăcări de un vecin. Bunicul a cerut ordin de protecție împotriva iubitului mamei: „O ținea cu mâna de gură ca să nu mai țipe”

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, unde acoperă citeste mai mult