Premierul israelian Benjamin Netanyahu este de acord să ÎNTRERUPĂ revizuirea legii justiției, în urma protestelor

Premierul israelian Benjamin Netanyahu este de acord să ÎNTRERUPĂ revizuirea legii justiției, în urma protestelor
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27/03/2023, 21:20
Actualizat: 27/03/2023, 21:58

Premierul Benjamin Netanyahu a convenit luni seară să întrerupă un plan de revizuire a sistemului judiciar al țării până la următoarea sesiune a Parlamentului, potrivit unei declarații a unuia dintre partidele partenere de coaliție, în urma protestelor larg răspândite în Israel.

Propunerea coaliției de dreapta a lui Netanyahu din ianuarie ar amenința independența Curții Supreme și ar limita puterile judecătorilor, potrivit criticilor, scrie NBC News.

Ca parte a acordului va fi înființată o gardă națională aflată în subordinea ministrului Securității Naționale Itamar Ben-Gvir, se arată în declarația partidului său.

„ Am fost de acord să înlătur dreptul de veto pentru amânarea legislației, în schimbul angajamentului prim-ministrului Benjamin Netanyahu ca legislația să fie adusă la Knesset pentru aprobare în următoarea sesiune”, a declarat ministrul ultranaționalist Ben-Gvir .

Grevele au paralizat luni Istraelul

Israelul a fost paralizat luni, după ce sute de mii de oameni au încetat să mai lucreze pentru a protesta împotriva propunerii guvernului. Protestele au început duminică seara, după ce Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării Yoav Gallant, care a devenit primul membru al partidului său Likud care a vorbit împotriva schimbărilor propuse. Gallant avertizase că diviziunile asupra planurilor amenință securitatea Israelului.

Zeci de mii de oameni au protestat la Tel Aviv, unde demonstranții au fost stropiți cu tunuri cu apă. Au fost proteste și în Beer-Șeba, Haifa și Ierusalim. La un moment dat, mulțimile din Ierusalim s-au adunat în fața casei lui Netanyahu și au spart un cordon de securitate, a raportat Reuters.

Propunerea coaliției de dreapta a lui Netanyahu din ianuarie ar amenința independența Curții Supreme și ar limita puterile judecătorilor, potrivit criticilor. Aceasta s-a confruntat cu o opoziție puternică, israelienii ieșind în mod regulat în stradă pentru a demonstra.

Luni, cel mai mare sindicat din Israel a cerut o grevă generală care a oprit totul, de la serviciile medicale la zboruri la mesele servite de restaurantele McDonald’s. Tulburările sociale au afectat multe sectoare. Autoritatea aeroportuară israeliană a confirmat chiar înainte de ora locală 11:00 că toate zborurile care pleacă de pe Aeroportul Internațional Ben-Gurion vor fi blocate.

Două dintre principalele porturi maritime ale Israelului, Haifa și Ashdod, au declarat în că se vor închide în sprijinul grevei generale.

La protest au participat și mărci mari: McDonald’s a declarat că va începe să-și închidă restaurantele din toată țara de la prânz (5:00 ET) înainte de o închidere națională completă de la ora 14:00 (7:00 ET). Cele mai importante universități din Israel au fost, de asemenea, închise luni, în semn de protest atât împotriva planului de revizuire judiciară a lui Netanyahu, cât și împotriva concedierii lui Gallant.

Casa Albă „subliniază și mai mult nevoia urgentă de compromis”

Consulul general al Israelului la New York, Asaf Zamir, a anunțat duminică seara că va demisiona după 18 luni în funcție, din cauza schimbărilor judiciare și a concedierii ministrului apărării.

Casa Albă a lansat duminică seara o declarație a Consiliului Național de Securitate în care a spus că cele mai recente proteste „subliniază și mai mult nevoia urgentă de compromis”.

Peter Lerner, șeful relațiilor internaționale la Histadrut, grupul sindical israelian care reprezintă aproximativ 700.000 de muncitori, a postat pe Twitter un videoclip în care aplauda activiștii. El a spus că președintele grupului, Arnon Bar-David, tocmai a spus întâlnirii: „Oprim revoluția legală”.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Lupta unei femei din Peru pentru o „moarte demnă” s-a sfârșit cu o decizie istorică