Război pe piața de retail. De ce nu ajunge în magazine marfa producătorilor români. Ministrul Agriculturii amenință!

Război pe piața de retail. De ce nu ajunge în magazine marfa producătorilor români. Ministrul Agriculturii amenință!
Război pe piața de retail. De ce nu ajunge în magazine marfa producătorilor români. Ministrul Agriculturii amenință! / Sursa FOTO: https://c.pxhere.com/photos
Publicat: 15/07/2020, 14:29

Război total pe piața de retail, acolo unde marii jucători sunt amenințați de ministrul Agriculturii pentru „abuzurile” comise față de producătorii români! Adrian Oros spune că are pregătite măsurile pentru a corecta nedreptățile comise de unii retaileri, care au introdus taxe suplimentare ascunse.

În opinia politicianului liberal, retailerii duc o politică discriminatorie faţă de procesatorii şi producătorii români. De aceea, Ministerul Agriculturii are în vedere implementarea directivei europene privind practicile comerciale neloiale în legislaţia naţională.

„Am reluat discuţiile privind Programul Naţional Strategic şi la întâlnirea pe care am avut-o luni foarte mulţi dintre producătorii români şi cooperative, care au contracte cu marile lanţuri de retail, ne-au spus că în momentul în care a apărut Legea 28/2020 s-a permis retailerilor să perceapă iarăşi tot felul de taxe – reducere conform contract, discount de volum, reducere ulterioară raportată la cifra de afaceri, remiză lunară. Sigur că aceste taxe poartă denumiri diferite în funcţie de reţeaua respectivă. Au revenit cu aceste taxe, care sunt discriminatorii faţă de procesatorii şi producătorii români”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.

Cum păcălesc cumpărătorii marii retaileri

Ministrul Oros a precizat că unii retaileri fac promoţii cu produse româneşti pentru că există o sensibilitate şi o anumită dorinţă a consumatorului român pentru astfel de produse, după care sunt comercializate alte tipuri produse.

„Vreau să le atrag atenţia public. Avem pregătit textul de ordonanţă prin care implementăm această directivă europeană privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderile în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar. Este directiva 633/2019, pe care trebuie să o implementăm până în mai anul viitor. Avem textul de ordonanţă şi în curând o să-i dăm drumul. Am crezut că semnalele noastre şi ale producătorilor şi procesatorilor români au fost clar înţelese. Noi oricum o să dăm drumul la această ordonanţă ca să reparăm aceste abuzuri”, a amenințat Oros.

Întrebat care sunt mai exact aceste abuzuri făcute de retaileri, ministrul a răspuns: „Abuzurile sunt taxe suplimentare ascunse, în funcţie de retailer. Foarte mulţi producători, chiar cooperativele care au produse de calitate, au spus că, după apariţia acestei legi, au fost reintroduse taxe ascunse şi s-a prelungit iarăşi termenul de plată. Unii, nu toţi, comit asemenea abuzuri, de aceea folosesc acest prilej, pentru că ştiu cu siguranţă că ei se uită la noi şi vreau să îşi corecteze această manieră de a lucra cu producătorii şi cu procesatorii”.

Legea nr. 28/2020 care modifică o serie de prevederi ale Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare a fost promulgată de către preşedintele României în data de 27 martie 2020. Noua reglementare este mai flexibilă în ceea ce priveşte regimul anterior şi permite trecerea de la o interdicţie absolută a taxelor şi serviciilor între retaileri şi furnizori la o permisiune condiţionată.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
'Ieși afară!' Niculina Stoican și Natanticu, scandal în platou la Antena 1
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la...
Surpriza Dacia pentru toți ROMÂNII. Anunțul a fost făcut azi!
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cum poate fi anihilat în doar două secunde virusul SARS-CoV-2. Descoperirea medicilor din Israel
'Ieși afară!' Niculina Stoican și Natanticu, scandal în platou la Antena 1
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Ziua Națională a României, MARCATĂ la Constanța
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Mesaje de Ziua Naţională a României: Citate pentru 1 Decembrie 2021. La mulţi ani, români!
Anunț de ultimă oră despre punctul de pensie! Se întâmplă chiar de la 1 ianuarie....
Răsturnare de situație: Cine pleacă de la Antena Stars după bătaia de la toaletă? „Mi-au...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...