Război pe piața de retail. De ce nu ajunge în magazine marfa producătorilor români. Ministrul Agriculturii amenință!

Război pe piața de retail. De ce nu ajunge în magazine marfa producătorilor români. Ministrul Agriculturii amenință!
Război pe piața de retail. De ce nu ajunge în magazine marfa producătorilor români. Ministrul Agriculturii amenință! / Sursa FOTO: https://c.pxhere.com/photos
Publicat: 15/07/2020, 14:29

Război total pe piața de retail, acolo unde marii jucători sunt amenințați de ministrul Agriculturii pentru „abuzurile” comise față de producătorii români! Adrian Oros spune că are pregătite măsurile pentru a corecta nedreptățile comise de unii retaileri, care au introdus taxe suplimentare ascunse.

În opinia politicianului liberal, retailerii duc o politică discriminatorie faţă de procesatorii şi producătorii români. De aceea, Ministerul Agriculturii are în vedere implementarea directivei europene privind practicile comerciale neloiale în legislaţia naţională.

„Am reluat discuţiile privind Programul Naţional Strategic şi la întâlnirea pe care am avut-o luni foarte mulţi dintre producătorii români şi cooperative, care au contracte cu marile lanţuri de retail, ne-au spus că în momentul în care a apărut Legea 28/2020 s-a permis retailerilor să perceapă iarăşi tot felul de taxe – reducere conform contract, discount de volum, reducere ulterioară raportată la cifra de afaceri, remiză lunară. Sigur că aceste taxe poartă denumiri diferite în funcţie de reţeaua respectivă. Au revenit cu aceste taxe, care sunt discriminatorii faţă de procesatorii şi producătorii români”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.

Cum păcălesc cumpărătorii marii retaileri

Ministrul Oros a precizat că unii retaileri fac promoţii cu produse româneşti pentru că există o sensibilitate şi o anumită dorinţă a consumatorului român pentru astfel de produse, după care sunt comercializate alte tipuri produse.

„Vreau să le atrag atenţia public. Avem pregătit textul de ordonanţă prin care implementăm această directivă europeană privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderile în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar. Este directiva 633/2019, pe care trebuie să o implementăm până în mai anul viitor. Avem textul de ordonanţă şi în curând o să-i dăm drumul. Am crezut că semnalele noastre şi ale producătorilor şi procesatorilor români au fost clar înţelese. Noi oricum o să dăm drumul la această ordonanţă ca să reparăm aceste abuzuri”, a amenințat Oros.

Întrebat care sunt mai exact aceste abuzuri făcute de retaileri, ministrul a răspuns: „Abuzurile sunt taxe suplimentare ascunse, în funcţie de retailer. Foarte mulţi producători, chiar cooperativele care au produse de calitate, au spus că, după apariţia acestei legi, au fost reintroduse taxe ascunse şi s-a prelungit iarăşi termenul de plată. Unii, nu toţi, comit asemenea abuzuri, de aceea folosesc acest prilej, pentru că ştiu cu siguranţă că ei se uită la noi şi vreau să îşi corecteze această manieră de a lucra cu producătorii şi cu procesatorii”.

Legea nr. 28/2020 care modifică o serie de prevederi ale Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare a fost promulgată de către preşedintele României în data de 27 martie 2020. Noua reglementare este mai flexibilă în ceea ce priveşte regimul anterior şi permite trecerea de la o interdicţie absolută a taxelor şi serviciilor între retaileri şi furnizori la o permisiune condiţionată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun