UPDATE | Klaus Iohannis a semnat decretul pentru desemnarea lui Sebastian Burduja drept ministru interimar al Educației, după demisia lui Sorin Cîmpeanu

UPDATE | Klaus Iohannis a semnat decretul pentru desemnarea lui Sebastian Burduja drept ministru interimar al Educației, după demisia lui Sorin Cîmpeanu
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja (Sursa foto: Alexandru Dobre/MEDIAFAX FOTO)
Publicat: 30/09/2022, 11:00
Actualizat: 30/09/2022, 17:50

Sebastian Burduja va prelua interimatul la ministerul Educației după demisia lui Sorin Cîmpeanu, a transmis, vineri dimineața, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

UPDATE 17:50: Mesajul ministrului interimar al Educației

Sebastian Burduja a publicat, vineri după-amiază, un mesaj, pe contul de Facebook, prin care se declară onorat de propunerea premierului Nicolae Ionel Ciucă de a prelua ca interimar portofoliul de ministru al educației. „Sunt recunoscător pentru încredere și conștient de provocări. Misiunea mea este să asigur funcționarea administrativă a Ministerului Educației pe perioada interimatului. Nicio reformă nu e simplă. Nicio schimbare de paradigmă nu e acceptată de toată lumea. Dar toate acestea trebuie făcute, iar fără România Educată nu poate exista România Viitorului. Diferența între un politician oarecare și un om politic care are o șansă să scrie pagini de istorie stă într-un singur cuvânt: asumare”, a scris Sebastian Burduja.

Ministrul titular al Cercetării, Inovării şi Digitalizării a spus că a lucrat alături de Sorin Mihai Cîmpeanu în Guvern și i-a mulțumit pentru implicare. „L-am văzut de multe ori la treabă, inclusiv în nopțile de dinaintea examenelor naționale. A pus suflet în ceea ce a făcut ca ministru, inclusiv în zecile de dezbateri ale legilor învățământului, în toată țara. A ținut deschise școlile în pandemie, a crescut semnificativ premiile pentru olimpici, iar în sectorul 1 a făcut ceea ce mulți alții nu și-au asumat (iar unii și-au arogat doar meritele): redeschiderea bazei Cireșarii pentru comunitate. Sorin Cîmpeanu este și membru al PNL Sector 1 și îi mulțumesc pentru colegialitate”, a scis Sebastian Burduja, care este și președintele acestei filiale.

UPDATE 16:44: Șeful statului a semnat decretele, conform Constituției

Administrația Prezidențială a anunțat că președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, decretele prin care desemnarea lui Sebastian Burduja în calitate de interimar devine oficială,  după publicarea în Monitorul Oficial, respectiv:

  • Decret prin care se ia act de demisia domnului Sorin-Mihai Cîmpeanu, ministrul educației, şi se constată încetarea funcției de membru al Guvernului;
  • Decret prin care se desemnează domnul Sebastian-Ioan Burduja, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, ca ministru al educației, interimar.

UPDATE ora 11:00 – Propunerea ca Sebastian Burduja să preia interimar Ministerul Educaţiei a ajuns la Cotroceni

Propunerea premierului Nicolae Ciucă ca ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, să preia interimar Ministerul Educaţiei a ajuns, vineri, la Palatul Cotroceni, conform Agerpres.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Potrivit Constituției, interimatul poate fi exercitat pe o perioadă de cel mult 45 de zile.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că Sebastian Burduja va conduce pentru o perioadă scurtă de timp Ministerul Educației. În prezent, Burduja este ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Președintele României, Klaus Iohannis, urmează, conform procedurii, să ia act de demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcția de ministru al Educației şi să constate încetarea funcţiei de membru al Guvernului. Ulterior, el va semna decretul de numire în funcția de ministru interimar la Educație a lui Sebastian Burduja.

Până la ora transmiterii acestei știri, Administrația Prezidențială nu a anunțat semnarea celor două decrete de către șeful statului.

Sorin Cîmpeanu a anunțat joi seara că demisionează din funcția de ministru al Educației, pe fondul unor acuzații lansate de presă cu privire la un presupus plagiat într-o lucrare științifică. Premierul a anunțat, la scurt timp, că acceptă demisia și că urmează consultări în PNL pentru propunerea noului ministru al Educației.

Am acceptat astăzi demisia domnului Sorin Câmpeanu din funcția de ministru al educației. Îi mulțumesc pentru colaborarea de până acum și pentru proiectele demarate în beneficiul sistemului de educație.

În continuare, România are nevoie de stabilitate și coerență pentru a putea implementa reforma durabilă pe care ne-o dorim cu toții pentru învățământ. Urmează să ne consultăm în Partidul Național Liberal și în cadrul coaliției de guvernare și să validăm, cu celeritate, propunerea pe care o voi înainta domnului președinte al României, Klaus Iohannis, pentru funcția de ministru”, a scris Ciucă.

Sorin Cîmpeanu, anunț pe Facebook

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine”, a transmis Sorin Cîmpeanu pe Facebook.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației | Foto – Facebook

45 de zile de interimat

„(1) Dacă prim-ministrul se află în una dintre situaţiile de încetare a funcţiei de membru al Guvernului, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României desemnează un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile prim-ministrului, până la formarea noului Guvern. Interimatul pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor încetează dacă prim-ministrul îşi reia activitatea în Guvern în cel mult 45 de zile.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea prim-ministrului, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile”, arată textul de lege.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Alertă maximă la Palatul Buckingham. Ce se întâmplă cu Regele Charles
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu