UPDATE | Klaus Iohannis a semnat decretul pentru desemnarea lui Sebastian Burduja drept ministru interimar al Educației, după demisia lui Sorin Cîmpeanu

UPDATE | Klaus Iohannis a semnat decretul pentru desemnarea lui Sebastian Burduja drept ministru interimar al Educației, după demisia lui Sorin Cîmpeanu
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja (Sursa foto: Alexandru Dobre/MEDIAFAX FOTO)
Publicat: 30/09/2022, 11:00
Actualizat: 30/09/2022, 17:50

Sebastian Burduja va prelua interimatul la ministerul Educației după demisia lui Sorin Cîmpeanu, a transmis, vineri dimineața, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

UPDATE 17:50: Mesajul ministrului interimar al Educației

Sebastian Burduja a publicat, vineri după-amiază, un mesaj, pe contul de Facebook, prin care se declară onorat de propunerea premierului Nicolae Ionel Ciucă de a prelua ca interimar portofoliul de ministru al educației. „Sunt recunoscător pentru încredere și conștient de provocări. Misiunea mea este să asigur funcționarea administrativă a Ministerului Educației pe perioada interimatului. Nicio reformă nu e simplă. Nicio schimbare de paradigmă nu e acceptată de toată lumea. Dar toate acestea trebuie făcute, iar fără România Educată nu poate exista România Viitorului. Diferența între un politician oarecare și un om politic care are o șansă să scrie pagini de istorie stă într-un singur cuvânt: asumare”, a scris Sebastian Burduja.

Ministrul titular al Cercetării, Inovării şi Digitalizării a spus că a lucrat alături de Sorin Mihai Cîmpeanu în Guvern și i-a mulțumit pentru implicare. „L-am văzut de multe ori la treabă, inclusiv în nopțile de dinaintea examenelor naționale. A pus suflet în ceea ce a făcut ca ministru, inclusiv în zecile de dezbateri ale legilor învățământului, în toată țara. A ținut deschise școlile în pandemie, a crescut semnificativ premiile pentru olimpici, iar în sectorul 1 a făcut ceea ce mulți alții nu și-au asumat (iar unii și-au arogat doar meritele): redeschiderea bazei Cireșarii pentru comunitate. Sorin Cîmpeanu este și membru al PNL Sector 1 și îi mulțumesc pentru colegialitate”, a scis Sebastian Burduja, care este și președintele acestei filiale.

UPDATE 16:44: Șeful statului a semnat decretele, conform Constituției

Administrația Prezidențială a anunțat că președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, decretele prin care desemnarea lui Sebastian Burduja în calitate de interimar devine oficială,  după publicarea în Monitorul Oficial, respectiv:

  • Decret prin care se ia act de demisia domnului Sorin-Mihai Cîmpeanu, ministrul educației, şi se constată încetarea funcției de membru al Guvernului;
  • Decret prin care se desemnează domnul Sebastian-Ioan Burduja, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, ca ministru al educației, interimar.

UPDATE ora 11:00 – Propunerea ca Sebastian Burduja să preia interimar Ministerul Educaţiei a ajuns la Cotroceni

Propunerea premierului Nicolae Ciucă ca ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, să preia interimar Ministerul Educaţiei a ajuns, vineri, la Palatul Cotroceni, conform Agerpres.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Potrivit Constituției, interimatul poate fi exercitat pe o perioadă de cel mult 45 de zile.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că Sebastian Burduja va conduce pentru o perioadă scurtă de timp Ministerul Educației. În prezent, Burduja este ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Președintele României, Klaus Iohannis, urmează, conform procedurii, să ia act de demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcția de ministru al Educației şi să constate încetarea funcţiei de membru al Guvernului. Ulterior, el va semna decretul de numire în funcția de ministru interimar la Educație a lui Sebastian Burduja.

Până la ora transmiterii acestei știri, Administrația Prezidențială nu a anunțat semnarea celor două decrete de către șeful statului.

Sorin Cîmpeanu a anunțat joi seara că demisionează din funcția de ministru al Educației, pe fondul unor acuzații lansate de presă cu privire la un presupus plagiat într-o lucrare științifică. Premierul a anunțat, la scurt timp, că acceptă demisia și că urmează consultări în PNL pentru propunerea noului ministru al Educației.

Am acceptat astăzi demisia domnului Sorin Câmpeanu din funcția de ministru al educației. Îi mulțumesc pentru colaborarea de până acum și pentru proiectele demarate în beneficiul sistemului de educație.

În continuare, România are nevoie de stabilitate și coerență pentru a putea implementa reforma durabilă pe care ne-o dorim cu toții pentru învățământ. Urmează să ne consultăm în Partidul Național Liberal și în cadrul coaliției de guvernare și să validăm, cu celeritate, propunerea pe care o voi înainta domnului președinte al României, Klaus Iohannis, pentru funcția de ministru”, a scris Ciucă.

Sorin Cîmpeanu, anunț pe Facebook

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine”, a transmis Sorin Cîmpeanu pe Facebook.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației | Foto – Facebook

45 de zile de interimat

„(1) Dacă prim-ministrul se află în una dintre situaţiile de încetare a funcţiei de membru al Guvernului, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României desemnează un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile prim-ministrului, până la formarea noului Guvern. Interimatul pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor încetează dacă prim-ministrul îşi reia activitatea în Guvern în cel mult 45 de zile.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea prim-ministrului, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile”, arată textul de lege.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Loredana Groza, surprinsă fără haine! Poze în premieră, așa cum nu ai văzut-o niciodată
FOTO. Patroana din România care e hărțuită din cauza imaginilor incendiare pe care le postează!
VIDEO. Şofer prins cu 275 km/h. Poliția: Suntem impresionaţi de performanţa ta, dar am decis...
Leon Dănăilă îl contrazice pe Virgil Stroescu: Dacă facem restricție la grăsime, creierul...
Caz revoltător în Ploieşti: un profesor de sport, acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
2024: Este legal să dai flash-uri în trafic? Ce reprezintă aceste semnale vizuale
Ion Iliescu, interviu la 94 de ani: ”Lumea nu începe cu noi și cu siguranță...
Cine sunt românii care nu încasează pensii mai mari de 2.000 de lei. Județul în...
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă...
Nu e o eroare! Câți lei costă 3 zambile în Kaufland București, acum, de 1...
Cum arată ASTĂZI una dintre cele mai FRUMOASE actrițe de la Hollywood
Nu mai poți avea PERMIS DE CONDUCERE dacă nu treci testul! Este informația momentului pentru...
Anul care i-a schimbat viața lui Iliescu. Nimic n-a mai fost la fel
Cât de bine arată Selina, iubita lui Victor Slav, în costum de baie. Imaginile care...
BANCUL ZILEI. Un curios îl întreabă pe BULĂ pescarul: Te-ai ales cu ceva de când...
Kim Jong-il, al doilea lider suprem al Coreei de Nord. „Sunt obiectul criticilor din întreaga...