Problemele cu care se confruntă pianistul Alex Penescu, la 8 ani de la TRAGEDIA din Colectiv: „Trebuie să cer ajutor pentru nasturi sau șireturi”

Publicat: 29/10/2023, 15:09

Pianistul și avocatul Alex Penescu, unul dintre supraviețuitorii din Colectiv, a povestit, în cadrul podcastului ALTCEVA cu Adrian Artene, despre problemele cu care încă se confruntă din cauza rănilor pe care le-a suferit în incendiul din urmă cu opt ani.

Alex Penescu a vorbit despre momentul în care s-a apropiat din nou de pian, după ce a fost externat din spital.

„E o diferență între când am atins pianul și când am putut să fac ceva inteligibil. De atins am încercat să-l ating, probabil, la șase luni de la externare, dar nu mă mai asculta.

Cred că la vreo doi ani am putut să fac ceva cât de cât inteligibil. E foarte ciudat când ai capacitatea mentală de a face ceva, ai know-how-ul respectiv înăuntru, dar e ca un alergător de viteză care are piciorul în ghips și el știe să alerge, dar nu poate”, a spus tânărul supraviețuitor al incendiului din Clubul Colectiv.

Cam așa a fost și la mine multă vreme. Și acum sunt încă limitări foarte mari, dar încerc să mă plimb pe o plajă mai restrânsă, atât cât îmi cât îmi permite mobilitatea redusă a mâinilor la momentul ăsta.

Mă bucur foarte mult să văd că atunci când vine vorba de piese, de spectacole, cumva lumea receptează treaba asta pozitiv și are loc un schimb de energie foarte, foarte, foarte bună.

Am avut multe satisfacție profesională în cariera de avocat, dar nu știu ce altă carieră îți poate oferi schimbul de energie pozitivă și de vibe care se întâmplă când ai terminat ce faci pe scenă și tu ești pe scenă în picioare și sunt niște oameni în fața ta care te aplaudă. E ceva extraordinar”, a povestit Alex Penescu.

„Au rămas răni în interior, doar că nu-mi place să mă gândesc la ele”

În acest context, Alex Penescu a afirmat că, probabil, dacă nu ar fi avut probleme la mâini și ar fi putut să cânte, „aș fi vrut să am un pian acolo”, în spital.

Au rămas (răni în interior, după tragedia din Colectiv – n.red.), doar că nu-mi place mie foarte mult să mă gândesc la ele. Nu prea s-a întâmplat să am flashblack-uri, să mă trezesc având senzația că se întâmplă ceva sau altceva, lucruri pe care știu că îl pățesc mulți din «colegii mei de suferință», dar cu siguranță în sertărașele în care sunt amintiri la care nu umblu sunt și rănile la care încă nu umblu. Cumva a durat foarte mult să mă obișnuiesc cu faptul că lucrurile arată altfel. Că și fizic sunt altfel. Că, apropo de mobilitate, și ceea ce pot face și nu pot face, sunt altfel.

Sunt lucruri, de exemplu, pentru care trebuie și acum să cer ajutor. Pentru nasturi și șireturi, chestii de genul acesta”, a punctat invitatul lui Adrian Artene.

Alex Penescu, invitatul lui Adrian Artene, la 8 ani de la tragedia din Colectiv

Alex Penescu, avocat și muzician amator, este unul dintre norocoși. După zeci de operații, 5 săptămâni de comă, dureri fizice și traume emoționale pe care nici măcar timpul nu le poate vindeca, ci doar închide în sertărașe ce posibil să rămână pentru totdeauna închise, Alex se simte norocos, a supraviețuit și cântă, mai mult, mai bine, mai intens, pentru că muzica este cea care l-a adus de „dincolo”.

Nu se poate uita la imaginile groazei, dar este recunoscător pentru că, în comă fiind, de „undeva” i-a fost dictată o piesă, iar aceasta a prins glas după 4 ani de la tragedie. Melodia se numește „Suflet Colectiv” și este pe de o parte un omagiu adus celor care s-au stins, dar și un mesaj de adio pentru toată suferința prin care a trecut artistul atunci, momente din fața cărora preferă să-și întoarcă privirea, nu le mai vrea în realitatea lui.

Fiecare episod „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit pe Youtube.  Urmărește  „Altceva cu Adrian Artene” pe FACEBOOK și INSTAGRAM.

Urmărește integral ediția din această săptămână aici:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...