ALTCEVA cu Adrian Artene. Fotografiile secrete ale Reginei Maria. Albumele valorează cel puțin 50.000 de euro | VIDEO

Publicat: 21/10/2022, 15:39
Actualizat: 21/10/2022, 15:51

Cezar Florea, președintele Societății Române de Bibliofilie și manager al casei de licitații Historic, este invitatul lui Adrian Artene la podcastul ALTCEVA, care va fi difuzat sâmbătă, 22 octombrie, începând cu ora 19:00.

Acesta a vorbit despre colecția de fotografii personale ale Reginei Maria. Este vorba despre 11 albume care i-au aparținut acesteia, unul fiind dedicat încoronării.

„Am făcut un semn vis-à-vis de acest album pentru că trebuie să vorbesc de seria de 11 albume care au aparținut Reginei Maria. Trebuie să spun că din aceste 11 albume, unul dintre ele este dedicat încoronării. Iar noi acum l-am împrumutat pentru câteva zile Muzeului Național Peleș, ei având un eveniment special dedicate încoronării. Iar în acest album, cel care va fi în licitație, sunt mult mai multe clișee necunoscute de la încoronare, adică avem în album vreo 70 de imagini de la încoronare, mult mai multe decât se cunosc.

În toată colecția, cele 11 albume au 4.400 de fotografii și cărți poștale, imagini inedite cu Regina Maria. Cert este că imaginile acestea nu apar, sunt necunoscute mare parte din ele. Ce mi se pare cel mai interesant este faptul că ele sunt puse într-o ordine cronologică perfectă. Este foarte important, pentru că cel care îl va cumpăra, poate o instituție sau poate o persoană fizică, un colecționar, ar putea să retipărească „Povestea vieții mele”, care este de fapt un jurnal al Reginei Maria, cele trei volume”, spune Cezar Florea.

Cezar Florea este invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene

În cadrul podcastului, Cezar Florea a povestit despre cum arăta mărturia de botez a Regelui Carol al II-lea, a vorbit despre biblioteca inestimabilă a lui Mihai Eminescu și despre corespondența privată dintre Mihai Eminescu și Ioan Slavici și a spus povestea exemplarului de probă al celebrului „Omagiu”, pe care Nicolae Ceaușescu l-a corectat personal.

Urmărește interviul integral cu președintele Societății Române de Bibliofilie doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Viitoarea licitație „Istoria românilor între Principate și Regat”, organizată de Casa de Licitații „Historic”, se va desfășura în trei etape, în zilele de 24, 26 și 27 octombrie, de la ora 19:00.

Licitația „Istoria românilor între Principate și Regat” propune colecționarilor o serie de documente cu o valoare istorică extraordinară

Licitația ”Istoria românilor între Principate și Regat”, organizată de Casa de Licitații ”Historic” în luna octombrie propune colecționarilor o serie de documente cu o valoare istorică extraordinară.

Printre acestea, la loc de cinste se află copia oficială a Convenției de la Paris (1858), o adevărată filă de istorie care nu s-a aflat, de-a lungul timpului, în posesia statului român.

Pe baza Convenției de la Paris – care a reprezentat, practic, o Constituție venită din afara hotarelor țării – se transpunea pentru prima dată în practica autohtonă constituțională principiul separației puterilor, ele urmând să fie exercitate, în fiecare Principat, de către domnul țării și Adunarea electivă, ambele lucrând și cu participarea unui organ comun, Comisia centrală.

În exclusivitate pentru Gândul, Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații „Historic”, a oferit primele informații referitoare la această copie oficială a Convenției de la Paris, „piatră fundamentală a formării statului român modern”, dar și la colecția din care a făcut parte.

Dar viitoarea licitație „Istoria românilor între Principate și Regat”, organizată de Casa de Licitații „Historic”  va aduce în atenția publicului și colecționarilor și alte documente de valoare indiscutabilă, printre care pot fi amintite pașaportul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, albumele cu fotografii ale Reginei Maria, geanta Hermes în care erau păstrate bijuteriile și decorațiile Regelui Ferdinand, prima fotografie a lui Avram Iancu sau cărți provenite chiar din biblioteca poetului național Mihai Eminescu.

„Vorbim, totodată, despre 11 albume de fotografii, îmbrăcate în piele, iar florile pictate pe coperte sunt realizate chiar de către Regina Maria.

Albumele conțin nu mai puțin de 4.300 de fotografii cu Regina Maria. 80% dintre acestea sunt necunoscute, nepublicate. În cadrul licitației «Istoria românilor între Principate și Regat» va fi prezentată și geanta Hermes în care Regele Ferdinand purta bijuteriile făcute de furnizorii Casei Regale a României, colanele și decorațiile sale, dar și portofele Hermes din anii ’20 care i-au aparținut.

Vom prezenta, de asemenea, butonii din aur cu diamante ai Regelui Carol I, dar și – extrem de important – un aparat de fotografiat de… spion, se chema Minox Riga (n.red. – realizat de inventatorul german Walter Zapp și lansat în 1938). Este vorba despre primul aparat de spion din lume și poartă monograma Principelui Nicolae. Nu în ultimul rând, în timpul licitației va fi prezentat și ceasul de birou, din argint aurit, al Reginei Maria”, dezvăluie Cezar Florea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”