EXCLUSIV | Cea mai mare licitație de manuscrise literare organizată în România: ”Cioran, Eliade, Blaga, Ionesco, Goga, o reîntregire a patrimoniului cultural național”

Patrimoniul cultural național este reîntregit și îmbogățit prin aducerea în țară a unor manuscrise de o valoare extraordinară, aparținând unor figuri emblematice ale filosofiei și literaturii române. Bibliofilii și colecționarii români vor avea astfel acces, pentru prima oară, în cadrul celei mai mari licitații de manuscrise care a fost organizată vreodată în România, la adevărate ”bijuterii” literare semnate de Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugen Ionesco, Octavian Goga, Lucian Blaga, Constantin Noica și Mihail Sebastian.

”Piesa de rezistență” a licitației care va avea loc pe data de 16 martie este, fără îndoială, manuscrisul cărții «Mărturisiri și anateme» («Aveux et anathèmes»), scrisă de marele filosof Emil Cioran și publicată, în Franța, în anul 1987. GÂNDUL a prezentat, în exclusivitate, informații despre acest manuscris, dar și primele imagini ale unor file pe care Emil Cioran și-a așternut gândurile înainte de a fi publicate de celebra editură franceză Gallimard. 

Licitația ”Magia Cuvântului” oferă tuturor iubitorilor de literatură, colecționarilor și bibliofililor împătimiți surprize uriașe sub formă de manuscrise, corespondență inedită și fotografii. Este, dincolo de toate, o ”reîntregire a patrimoniului cultural național”, spune Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații ”Historic”, iar opt dintre aceste propuneri de o valoare culturală extraordinară au fost deja clasate de Comisia Muzeelor, fiind, astfel ”securizate”. Manuscrisele nu mai pot părăsi România decât cu acordul statului român și trebuie păstrate în condiții cu totul speciale, pentru a fi protejate.

Licitația va fi precedată de o expoziție de prezentare și, aproximativ două săptămâni (1 – 15 martie), aceste manuscrise vor putea fi admirate de toți bibliofilii.

Cezar Florea a oferit informații detaliate despre licitația ”Magia cuvântului”, insistând asupra faptului că tot acest demers a fost și este ”susținut cu pasiune, implicare și responsabilitate”, iar patrimoniul național – de prea multe ori ”vitregit sau ignorat” – a fost îmbogățit prin aceste artefacte valoroase. 

”Aproape toată opera lui Cioran din Franța, toate cu autograf…”

Licitația ”Magia Cuvântului” prezintă – pe lângă manuscrisul cărții ”Mărturisiri și Anateme” – și alte manuscrise valoroase ale cărților lui Emil Cioran, bibliofilii având ocazia de a vedea prima ediție – ediția românească – a cărții ”Schimbarea la față a României”, cu autograful marelui filosof. 

Cezar Florea precizează că vor fi prezentate în timpul acestei licitații ”încă 10 titluri, aproape toată opera lui Cioran din Franța, toate cu autograf”.

”Sunt piese extraordinare în această licitație. Cel mai important lot este, firește, manuscrisul cărții – o parte din el fiind inedită – din ”Mărturisiri și Anateme”, scrisă de Emil Cioran. Noi am făcut o analiză, în cartea publicată la editura Gallimard sunt 620 de anateme și gânduri ale marelui filosof, iar în manuscrisul nostru sunt 650, deci 30 de anateme/mărturisiri și gânduri în plus.

Tot în lotul Cioran avem un manuscris de 20 de pagini, un manuscris inedit – nepublicat, necunoscut –, scris în trei limbi, franceză, română și germană.

Dar nu putem să nu accentuăm asupra volumelor cu dedicație, care sunt cele mai apreciate de publicul larg. Pot să vă dezvălui că avem «Schimbarea la față a României», prima ediție – ediția românească -, cu autograf. Este o piesă mare pentru bibliofilia românească. Avem, de altfel, și «Pe culmile disperării», dar fără autograf. În schimb, avem varianta «Lacrimi și sfinți», publicată la Paris, cu dedicația lui Emil Cioran, într-o ediție bibliofilă care nu a fost pusă în comerț, din cele 50 de volume publicate. Înseamnă că, din toate volumele publicate, s-au tras aceste 50 de volume semnate de Cioran, iar volumele nu au fost scoase la vânzare. Noi avem exemplarul nr. 10 din aceste 50 de volume. Este o piesă, la rândul ei, foarte valoroasă”, spune Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații ”Historic”, în exclusivitate pentru GÂNDUL.

”Există și încă 10 titluri, aproape toată opera lui Cioran din Franța, toate cu autograf”

Cezar Florea

”Piesa de rezistență” a licitației care va avea loc pe data de 16 martie este manuscrisul cărții ”Mărturisiri și anateme” (”Aveux et anathèmes”), scrisă de marele filosof Emil Cioran și publicată, în Franța, în anul 1987.

Mircea Eliade, prima ediție din Yoga, cu semnătură olografă

Istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filozof și profesor, Mircea Eliade a scris 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice, acesta fiind traduse în 18 limbi. Totodată, Eliade a scris și aproximativ 1200 de articole și recenzii, cu o tematică variată, iar Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații ”Historic”, dezvăluie că segmentul ”Eliade” cuprinde cea mai mare cantitate de manuscrise din cadrul licitației ”Magia Cuvântului”.

Nu mai puțin de 24 de volume semnate de Mircea Eliade sunt înnobilate cu autograful acestuia, urmând a fi prezentate și primele ediții – cu dedicație – ale cărților ”Maitreyi” și ”Yoga”. De altfel, spune Cezar Florea, ”este pentru prima oară când iese într-o licitație publică «Yoga» cu semnătură olografă”.

Cantitatea cea mai mare de manuscrise o avem la Mircea Eliade – 50 de loturi. Sunt loturi formate din 2 file, din 6 file, din 20 de file de manuscris Mircea Eliade. În afară de aceste 50 de loturi de manuscris, mare parte dintre ele nepublicate, necunoscute, avem 24 de volume Mircea Eliade cu dedicație, printre care și volumul «Maitreyi», prima ediție cu dedicație. Avem și prima ediție din «Yoga», cu dedicație. Este pentru prima oară când iese într-o licitație publică «Yoga» cu semnătură olografă. În total, după cum precizam, 24 de titluri.

La Mircea Eliade, un alt amănunt extraordinar este acela că avem și o întreagă corespondență între el multe dintre personalitățile vremii. Corespondență de la Eliade către aceste personalități și invers. Scrisori de la Rădulescu Motru, ca să dau un exemplu, scrisori de la Mircea Eliade către familie, scrisori ale sale către familie din perioada în care se afla în India.

Avem scrisori de la Dasgupta (n.red. – Surendranath Dasgupta a fost un scriitor și filosof indian din provincia Bengal, maestrul lui Mircea Eliade în perioada în care acesta a studiat filosofia indiană la Calcutta) către Mircea Eliade.

Există multă corespondență și ceva foarte, foarte special, sunt două scrisori și două cărți cu autograf de la Mihail Sebastian pentru Mircea Eliade. Una dintre ele este cartea «Cum am devenit huligan» a lui Mihail Sebastian, prima ediție, ediție bibliofilă nepusă în comerț, cu dedicație către Mircea Eliade.

Același Mihail Sebastian îi trimite tot o primă ediție – fragmente – dintr-un caiet cu o dedicație spectaculoasă pentru Mircea Eliade. Mihail Sebastian a murit tânăr (n.red. – moare la 38 de ani, find lovit de un camion), are puțină operă publicată, dar este o mare personalitate a culturii românești. Piesele Mihail Sebastian sunt foarte rare, iar acestea au o valoare cu atât mai mare cu cât sunt dedicate lui Mircea Eliade”, precizează Cezar Florea.

Segmentul ”Eliade” cuprinde cea mai mare cantitate de manuscrise din cadrul licitației ”Magia Cuvântului”.

Variante necunoscute ale unor poezii publicate de Octavian Goga

Nu pot fi trecute cu vederea nici manuscrisele lui Octavian Goga, acestea datând dinaintea perioadei în care ”ieșirile” sale antisemite s-au făcut, din păcate, simțite. 

Dar Cezar Florea ține să menționeze că s-a dorit, înainte de orice altceva, evidențierea laturii literare a lui Octavian Goga, nu activitatea sa politică.

”Apoi putem vorbi despre manuscrisele lui Octavian Goga. Avem, în total, 15-16 manuscrise ale unor poezii, unele dintre ele publicate. Dar altele nu au fost publicate și există, suplimentar, variante necunoscute ale unor poezii publicate. Este cunoscut faptul că un poet, atunci când începe să conceapă o poezie face tot felul de corecturi, vine cu variante noi etc. Noi avem, acum, materiale care nu au fost publicate niciodată, variante ale unor poezii.

Trebuie să mai menționez că avem chiar și un manuscris al unui discurs naționalist ținut de Octavian Goga. El, fiind membru al unui partid agrar, susținea conferințe mobilizatoare, patriotice. Dar, atenție, nu antisemite. Sunt din perioada 1906, 1908, până în perioada antisemitismului lui Goga. Noi, de altfel, încercăm să scoatem în evidență latura literară a lui Octavian Goga. Nu avem manuscrise din perioada politică, atunci când a înființat un partid împreună cu A.C. Cuza și apoi au intrat, din păcate, în zona de antisemitism. Noi avem manuscrise care datează, cel mult, din 1910 – 1912”, menționează Cezar Florea.

Manuscrise literare de o valoare extraordinară, aduse în România

Cartea de debut a lui Eugen Ionesco, cu dedicație olografă

În ceea ce privește segmentul ”Eugen Ionesco”, licitația ”Magia Cuvântului” oferă, printre altele, manuscrisul cărții de debut a acestuia, ”Nu”, cu dedicație olografă.

Însă nu lipsesc o bogată corespondență – între Eugen Ionesco și criticul de artă Barbu Brezianu -, fotografii inedite și, atenție, ”cele 8 volume de teatru ale lui Eugen Ionesco, cu autograf”. 

Avem și manuscrise Eugen Ionesco, cartea sa de debut în proză (n.red. – eseuri critice, carte apărută în 1934; în 1931, Eugen Ionesco publicase și un volum de versuri, ”Elegii pentru ființe mici”), respectiv celebra carte «Nu» , cu dedicație olografă a sa. Dar avem și vom prezenta în această licitație și corespondența dintre Eugen Ionesco și Barbu Brezianu (n.red. –  istoric și critic de artă, scriitor, publicist și traducător, apropiat al unor mari nume din cultura românească precum Constantin Noica, Mircea Eliade, George Enescu, al cărui oaspete a fost nu o dată în vila acestuia de la Luminiș).

Nu lipsesc fotografii inedite cu Eugen Ionesco și întreaga serie de cărți de teatru, cele 8 volume de teatru ale lui Eugen Ionesco, cu autograf

Nu în ultimul rând, vom prezenta și o întreagă serie de ziare – publicația «Vremea» – unde avem zeci, poate sute de articole scrise de Emil Cioran și Mircea Eliade. Colecția se întinde pe aproape 8 ani, iar Cioran și Eliade scriau frecvent, iar o astfel de colecție este mult mai rară decât cărțile. Din câte știu, nu există o bibliografie a lui Eliade sau Cioran unde să găsești absolut toate articolele pe care ei le-au scris.

Noi avem, acum, pe parcursul a 6-7-8 ani, nucleul articolelor pe care Cioran și Eliade le-au scris. Cel mai mult au scris în ziarul «Vremea»”, mai spune Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații ”Historic”, în exclusivitate pentru GÂNDUL.  

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna