Într-o ediție a emisiunii „Marius Tucă Show”, Adrian Severin a vorbit despre sensul profund al protestelor și legătura acestora cu drepturile cetățenești. El a explicat că protestul nu trebuie privit ca o acțiune împotriva statului, ci ca o reafirmare a valorilor constituționale care stau la baza oricărei democrații. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Fostul ministru de externe a subliniat în deschiderea emisiunii că protestele din România nu trebuie percepute ca gesturi ostile față de stat, ci ca forme de apărare a drepturilor cetățenilor. El a vorbit despre rolul constituției în această relație dintre individ și stat, punând accent pe ideea de contract social. Adrian Severin a evocat faptul că a participat la redactarea primei constituții post-decembriste și a subliniat caracterul deliberat al referendumului din 1991, prin care românii și-au asumat acest contract fundamental.
„Protest înseamnă nu o acțiune inamicală la adresa instituțiilor statului, ci înseamnă o manifestare a dorinței noastre de a ne apăra, în speță, contractul social, drepturile noastre care decurg dintr-un contract pe care l-am încheiat cu statul și acest contract este însăși constituția țării”, afirmă acesta.
„Constituția este un contract între cetățean și stat” – Adrian Severin atrage atenția asupra fundamentului democratic
Adrian Severin a detaliat apoi faptul că adoptarea constituției nu a fost o simplă formalitate, ci un gest simbolic prin care românii au consfințit relația lor cu statul. El a explicat că, deși unii nu au citit textul constituției, prin participarea la referendum sau acceptarea rezultatului, cetățenii au fost parte a acestui acord social. Astfel, atunci când ies în stradă, oamenii nu contestă legitimitatea statului, ci cer respectarea principiilor pe care acesta se bazează.
„Această constituție, să nu uităm, nu degeaba a fost adoptată sau aprobată prin referendum. Oamenii trebuie să înțeleagă că ei adoptă această constituție și că de fapt, ea e un contract între ei și statul lor”, spune el.
„Prin proteste apărăm existența noastră ca națiune” – Severin despre dimensiunea profundă a manifestațiilor
În finalul intervenției, Severin a explicat că protestele nu vizează doar nemulțumiri punctuale, ci sunt forme prin care cetățenii își apără existența în calitate de membri ai unei națiuni democratice. El a accentuat faptul că orice încălcare a contractului social reprezintă o amenințare la adresa demnității cetățenilor, iar reacția acestora este nu doar justificată, ci și necesară pentru sănătatea democrației.
„Ceea ce fac prin aceste proteste este să apere fundamentele existenței noastre ca națiune și ale lor, ca existențe lor în calitate de cetățeni”, afirmă Adrian Severin.
https://www.youtube.com/watch?v=D2nXYWyx_Sc&ab_channel=G%C3%A2ndul