General-maior (R) Paul Hurmuz, despre amenințarea nucleară din spațiu: „China este pe primul loc la numărul de sateliți de supraveghere lansați”

Publicat: 14/02/2024, 09:22

General-maior (R) Paul Hurmuz, fost director-adjunct al Diviziei Intelligence a Statului Major Militar Internațional al NATO, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. El a atras atenția asupra faptului că în cazul unui al Treilea Război Mondial, China și Rusia ar putea ataca inclusiv sateliții americani. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Generalul Hurmuz a adus în discuție provocările actuale și evoluțiile tehnologice care influențează peisajul securității globale. Unul dintre aspectele subliniate a fost creșterea rapidă a capacităților de supraveghere satelitară, cu China care conduce în lansările de sateliți de acest tip.

„Lucrurile s-au complicat nu numai din perspectiva armelor nucleare, strategice sau tactice de care dispun și pentru că aceste state, mai ales China, este pe primul loc acum a numărul de sateliți de supraveghere lansați.

În China se lansează sateliți într-un ritm care nu poate fi egalat. Doar Elon Musk mai poate să mai facă ceva..și în plus de chestia și Rusia și China, chiar și India și-au dezvoltat arme care să lovească sateliții. Și China, și Rusia dispun de sateliți militari, care, la nevoie, din interiorul lor pot să dea drumul la niște sateliți mai mititei care să se apropie și să supravegheze sau să se detroneze în apropierea sateliților americani. Deci aceste preocupări există. Deci războiul stelelor e e deja acolo”, a declarat generalul (r) Hurmuz.

Pe lângă aceasta, generalul Hurmuz a pus accentul și pe importanța războiului electronic, cu referire la incidentele din Ucraina care au demonstrat gravitatea acestui fenomen. Capacitatea de a afecta sistemele de navigație și comunicație a devenit o preocupare majoră în contextul evoluției tehnologice rapide.

„Mai mult decât atât, ceea ce am văzut în deosebi în Ucraina războiul electronic este foarte serios. Capacitatea de a bruia sistemele de dijare, de a bruia GPS… știți că au fost discuții intense despre bruiajul sistemului de navigație pentru navele care sunt în Marea Neagră și Doamne ferește ar putea să să apară unele incidente, dar toate aceste lucruri, războiul cibernetic, război electronic, războiul din spațiu, toate aceste tehnologii noi, așa numite Energii Emergente Disruptive, modifică tot calculul strategic.

Inteligența artificială, machine learning, toate chestiile genetice, toate nebuniile care apar acum, cuantum computer ș.a.m.d. Ăsta este motivul pentru care americanii discută acum foarte intens cu chinezii și din cele patru teme pe care le-au avut la summitul celor doi președinți, unul dintre ele este despre inteligența artificială și cum să evite folosirea inteligenței artificiale în armele nucleare. E o preocupare”, a spus el.

Întrebat ce ar însemna folosirea inteligenței artificiale în armele nucleare, generalul Hurmuz spune: „Este ceea ce am văzut noi prin filme acum 20-30 de ani, când calculatorul decide el ce trebuie să facă și omul este doar martor, adică calculatorul acționează singur. Asta este marea problemă a inteligenței artificiale și nu vreau să ne ducem pe terenul ăsta și nu vrem să speriem lumea, dar ce vreau să spun este că tot calculul, adică dincolo de toate numerele pe care nu le-am emis aici și mesajul este acesta, se discută, se încearcă să existe o stabilitate strategică nucleară”, a conchis generalul Hurmuz.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
A venit vestea teribilă despre Florin Piersic. Verdictul medicilor
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ţara în care dacă reuşeşti să îţi iei o casă nu poți ști dacă o...