VIDEO Alexandru Preda: „Pe tatăl meu îl visam mereu supărat pe mine și stătea cu spatele. I-am scris o scrisoare și apoi l-am visat cu fața la mine, fericit”

VIDEO Alexandru Preda: „Pe tatăl meu îl visam mereu supărat pe mine și stătea cu spatele. I-am scris o scrisoare și apoi l-am visat cu fața la mine, fericit”
Scrisoarea lui Alexandru Preda pentru Marin Preda
Publicat: 20/09/2022, 23:52

Fiul lui Marin Preda spune că în momentele în care își visa tatăl îl vedea mereu supărat, mereu negru și cu spatele, dar după ce i-a închinat o scrisoare lucrurile s-au schimbat la 180 de grade. „L-am visat pe tatăl meu cu fața la mine, râzând. Am vorbit cu el cât pentru 40 de ani” , spune Alexandru Preda, fiul scriitorului Marin Preda, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

„Au fost ani și ani de zile în care nu l-am visat pe tatăl meu și mi-aș fi dorit după ce n-a mai fost. Am avut de foarte multe ori senzația că e supărat pe mine… Atunci când apărea, era fie cu spatele, fie nu vorbea. Niciodată cu fața.

Cred ultima oară l-am visat acum ceva ani.. era supărat pe mine, dar nu mi-a spus…era cu spatele în negru și am spuse clar, e ceva” și acum 2 ani, mama mea la bătrânețe, avea o problemă mare de sănătate și am simțit se rupe ceva, avut așa un un șoc și într-o seară m-am simțit atât de singur încât i-am scris tatălui meu scrisoare”, a declarat fiul lui Marin Preda.

Scrisoarea lui Alexandru Preda pentru Marin Preda

„Dragă tată,

Au trecut 40 de ani de când ai plecat și am atât de multe lucruri spun. S-au întâmplat multe lucruri în viața noastră pământească. Eu am crescut mare, am o familie și ți-am făcut un nepot care îți seamănă. Cred ți-ar fi plăcut de el și știi a moștenit foarte multe lucruri de la tine, inclusiv mersul cu mine la spate.

Mi-aș fi dorit stăm de vorbă și să-ți povestesc despre viața mea și să îți spun ce am făcut în tot acest timp, spun ce mi-a ieșit bine, unde am greșit și te întreb ce fac atunci când poticnesc.

Încerc scot din cărțile tale sfaturile pe care mi le-ai fi dat și crede-mă de multe ori reușesc te găsesc vorbim cu mine prin paginile romanelor pe care le-ai iubit atât de mult.

Mama, din păcate, nu este foarte bine. A ajuns-o bătrânețea și trăiește alături de tine în lumea voastră pe care nu a părăsit-o niciodată. Nicolae este și el la casa lui.

Recitesc acum ce ți-am scris și îmi dau seama oricâte lucruri ți-aș scrie, n-am reușesc niciodată spun cât îmi este de dor de tine, scump părinte, te iubesc mult, mult de tot, de aici dintre pământeni.”

Fiul scriitorului spune că după ce a scris această scrisoare emoționantă, l-a visat din nou pe tatăl sau, dar de data aceasta Marin Preda era fericit, râdea și era cu fața spre el.

„De ce pomenesc asta? Pentru acum câteva luni de zile, l-am visat pe tatăl meu cu fața la mine, râzând. Am vorbit cu el cât pentru 40 de ani. Mi-a spus foarte multe lucruri. Nu îmi venea cred tatăl meu care întotdeauna îmi apărea negru, închis, cu spatele, acum era vesel, era incredibil”.

Alexandru Preda povestește că tatăl său i-a spus foarte multe lucruri în vis și cel mai de preț i-a transmis „să aibă grijă și să facă ceea ce trebuie”.

„Mergeam cu mașina și îmi povestea ce se întâmplă, ce a făcut, parcă era un miraj și nu se terminat mirajul ăsta și m-am trezit dimineața și eram transpirat. „’Domne, ceva ce s-a întâmplat, l-am visat” și cum rar se întâmplă, am adormit și l-a mai visat o dată, ca și cum ar fi vrut mai îmi spune ceva, ca și cum mai avea ceva să-mi zică și mi-a spus mi-a un lucru pe care cred l-am înțeles, mi-a spus să „te rog, ai grijă și ceea ce trebuie” și nu știu sigur dacă am înțeles exact ce a vrut să-mi spună, unde am grijă și ce fac.

Cred se referă la și la acest „Jurnal de boală” care a stat ascuns 40 de ani, care este în mâinile mele și pe care m-am hotărât să-l public”, a declarat Alexandru Preda.

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...