VIDEO | Alina Mungiu-Pippidi: „Europa este condusă de cea mai slabă coaliție”

Publicat: 04/08/2022, 00:01
Actualizat: 05/08/2022, 03:03

Alina Mungiu-Pippidi, politolog, a fost invitata lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Politologul ne vorbește despre coaliția care conduce Europa.

Mi-aș dori un alt UDMR, mi-aș dori o altă reprezentare maghiară. Pacea dintre noi și ei și lipsa de activism pe care o aveau la un moment dat, erau destul de agitați în materii de autonomie, s-a calmat, pentru că elita UDMR a câștigat foarte mult. După aceea a venit Orban care a dat ceva mai mult decât noi.

Nu se poate ca din toată Europa, ei sunt singurii care îl susțin pe Orban. Pentru ei, adică maghiarii care sunt în opoziție, presa de acolo care are dificultăți cu Orban, nu contează. Într-adevăr aș vrea să văd că se întâmplă ceva, că avem un alt UDMR, că avem niște maghiari mai liberali și mai europeni. 

Totdeauna a fost un grup din UDMR care a fost sponsorul legilor anti-anticorupție în România. Cred că maghiarii din România pot să aibă o reprezentare un pic mai bună. Noi nu investim deloc în societatea civilă, iar Orban investește în societatea civilă. Compar investițiile lor cu investițiile noastre.

În plus, cred că, din păcate, sunt multe poziții ale lui Orban pentru care Orban este admirat și de către români. Și aici este o altă discuție, trebuie discutat exact de ce nu suntem de acord cu Orban. Unde are Orban dreptate când se ceartă cu Europa, dacă există asemenea zone și unde nu are”, a spus Alina Mungiu-Pippidi.

M. Tucă: „Aici, într-adevăr, am văzut și aud foarte mulți români care vorbesc despre faptul noi nu avem un Victor Orban, pentru noi nu avem identitate, noi nu avem coloana vertebrală. Spunem da înainte de a ni se da comanda și așa mai departe. Iertați-mă, vă întreb cu toată seriozitatea. Europa, pe mâinile cui este, doamna Mungiu?

„Este o întrebare foarte dură în acest moment. În acest moment, nu există la ora actuală niște lideri europeni puternici care aibă o unitate de vedere clară”, a menționat Alina Mungiu-Pippidi, politolog.

O nouă ediție pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Tineți aproape!