VIDEO | Alina Mungiu-Pippidi: „România urmează ce face UE și NATO”

Publicat: 04/08/2022, 00:23
Actualizat: 05/08/2022, 03:01

Alina Mungiu-Pippidi, politolog, a fost invitata lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Politologul ne vorbește despre cum arată, cum se trăiește, ce aer se respiră și cum se guvernează în România anului 2022.

„În acest moment, România fiind parte din UE și din NATO, urmează ceea ce fac UE și NATO, ceea ce e bine. Nu văd nimic altceva. Ceea ce fac cu UE și NATO, la noi corespunde într-o bună măsură cu interesul nostru, fiindcă, noi suntem o țară de frontieră. Noi avem motive să ne temem de expansiunea Rusiei mai mult decât alții. Pentru noi, ca să zic așa, este o bună afacere. Până aici este pozitiv.

Noi suntem o țară pe care eu am mai comparat-o cu Grecia. Sunt multe lucruri în comun. Suntem o țară care trăiește foarte mult și bine. Veniturile tuturor se dublaseră până înainte de pandemia asta. Din faptul a intrat în Uniunea Europeană i-a crescut creditul foarte mult. Suntem o economie europeană, e grozav investești aici, dar obiceiurile noastre, calitatea guvernării noastre nu s-a schimbat și noi suntem o țară care continuă să cumpere sau să investească în apărare, în energie, lucruri neraționale, pe bază de comisioane care nu vin la timp.

Suntem într-o situație periculoasă în care totul trebuie meargă, nu să fi dat comisioanele și armele la rigoare, nu existe. În schimb, ai o mare gaură în buget, fiindcă n-ai dat bani în spitale, pentru ai dat bani să te înarmezi”, a spus Alina Mungiu-Pippidi, politolog.

O nouă ediție pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Tineți aproape!